7 tips merancang majlis hari jadi anak yang simple di rumah

by shima

Kalau anda nak buat majlis yang simple simple saja di rumah, jom baca 7 tips persediaan ini untuk memudahkan kerja anda:

 

#1 Persiapan majlis hari jadi anak: Dapatkan jumlah undangan

      

Siapa yang perlu anda undang? Fikir benda itu awal-awal. Selepas itu barulah anda boleh dapatkan jumlah tetamu yang nak datang.Mungkin anda jemput keluarga kawan baik anda. Berapa ramai satu keluarga? 4 orang?

 

#2 Buat kira-kira

                                                        gambar:google

Selepas mendapatkan anggaran tetamu yang nak datang, bolehlah anda mula menulis kira-kira. Buat bajet untuk semua persiapan agar anda tidak membazir. Persiapan jenis apa yang anda perlukan? Lihat tips nombor #3 dan #4.

 

#3 Pilih waktu dan hari yang sesuai

                                                                                                             

                                                     gambar:google

Majlis hari jadi anak mungkin tidak disambut betul-betul pada tarikh lahirnya. Anda boleh pilih hari minggu jika mahu lebih ramai tetamu datang.

Tapi jangan lupa untuk pilih waktu yang bersesuaian juga. Kalau anak anda masih kecil, janganlah sambut ia pada waktu malam. Nanti meragam pula budak itu!

 

#4 Pilih tema dan warna majlis

                                                     gambar:google

 

Ini bergantung kepada kreativiti anda. Anda boleh buat DIY, atau membeli perkakas, perhiasan dan permainan untuk majlis di kedai-kedai hadiah hari jadi. Warna yang selalu digunakan seperti biru, oren, merah jambu dan warna-lembut. Tema pula bergantung kepada apa yang diminati anak. Mungkin tema Hello Kitty atau Minion?

#5 Pilih dekorasi dan perhiasan untuk majlis

                                                               gambar:google

Walaupun simple, tapi majlis hari jadi anak itu mungkin kelihatan lebih meriah dan cantik dengan pemilihan dekorasi yang sesuai.

Alah, ibu-ibu tak payah bersusah pun. Cukuplah sekadar memilih belon atau bunga-bunga untuk disusun bagi menarik.

 

#6 Tentukan makanan dan kek hari jadi
                                                gambar:google

 

Pesan kek yang bersesuaian dengan tema. Pertimbangkan juga jumlah tetamu sebelum beli kek – melainkan anda sediakan makanan tambahan lain.Kalau makanan untuk tetamu, anda nak memasak sendiri atau beli dari luar?

#7 Baju special untuk anak

                                                      gambar:google

 

Oleh sebab hari inikan hari special untuk anak, tak salah jika anda menghiaskan agar lebih menarik.

Tak payah beli baju baru pun tak mengapa. Mungkin anda sekeluarga boleh pakai sedondon? Itupun sudah cukup comel!

Semoga dengan tips yang kami beri ini, sambut hari jadi anak anda berjaya dilangsungkan!

Sumber artikel : theasianparent

 

 *Kalau nak cari doorgift untuk majlis birthday anak yang unik dan comel-comel, tak perlu susah-susah. Boleh survey-survey dkt Reem Doorgift ya. Kami menawarkan doorgift yang unik dan berguna sesuai dgn event anda 🙂

     

 

 

 

 

 

 

 

Tips Pemilihan Make-Up Pengantin

                             Sumber: Kumparan

by shima

Bila bercakap mengenai seri pengantin, perkara utama untuk kelihatan cantik, anggun, jelita dan sebagainya ialah solekan ketika majlis. Bagi anda yang sering ke majlis perkahwinan pasti anda sendiri boleh menilai pemilihan gaya solekan pengantin.

Ha, jom tengok tips memilih make-up pengantin kat bawah ni! 🙂




Sumber : Google

1. Para bakal pengantin sekalian, pastikan sekurang-kurangnya anda tahu tentang dunia solekan seperti trend solekan terkini dan study hasil kerja makeup artis yang bakal menyolek anda.



                                                            Sumber: Ohfesyen

2. Buat anda yang dilema tentang pemilihan gaya solekan, untuk paling mudah pilih sahaja solekan jenis doll yang banyak menggunakan warna-warna lembut seperti merah jambu dan peach. Tak nak nampak keterlaluan cukup dengan pemilihan warna-warna tanah. Elakkan dari memilih warna lipstik seperti merah, maroon, oren atau ungu (kecuali bersesuaian dengan tema majlis). 

 



                                                   Sumber : Mommy’s Diary of Life

3.  Teknik dan bentuk solekan juga wajib diambil kira. Dari pengalaman penulis sendiri, ada sesetengah dari rakan penulis mendapat solekan yang tenggelam akibat teknik shading atau contouring mak andam tidak menjadi. Contouring dibahagian hidung, tulang pipi terlalu tebal, gelap dan paling tragis kening. Sebab itu penting untuk kita kenal siapa bakal mak andam, tahu teknik dan rajinkan diri untuk tengok hasil kerja mereka sebelum ini.




Sumber : google


4. Yang paling penting, pengaruh lain untuk solekan menjadi lebih cantik ialah rutin penjagaan wajah pengantin itu sendiri. 🙂

Sumber artikel : www.wanista.com



Ha, sekarang dah dapat sedikit idea untuk memilih make up pengantin kan.
Sebelum itu, pasangan yang bakal berkahwin juga perlu mencari doorgift untuk majlis anda nanti. Anda tak perlu susah cari kerana kami ada doorgift yang anda mahu! Harga yang berpatutan taw 🙂

Mari dapatkan doorgift dengan kami 🙂   Hanya di REEM DOORGIFT 

KLIK SEKARANG! https://reemdoorgift.com


         


        

Checklist Lengkap Persiapan Untuk Majlis Perkahwinan

by shima

12+ Bulan Sebelum

  • Sediakan folder khas untuk simpan dokumen, resit supplier, borang berkaitan kahwin
  • Kenal pasti lokasi yang boleh disewa untuk dapat tarikh majlis untuk nikah, majlis belah pihak perempuan dan majlis sambut menantu. Sama ada nak buat di rumah, masjid atau dewan
  • Cari inspirasi dan idea untuk tema majlis anda
  • Pilih warna tema
  • Rancang bajet kahwin, samada duit sendiri, ibubapa, loan bank atau duit hantaran
  • Senaraikan bilangan jemputan dan tetamu yang akan hadir
  • Cari wedding planner yang boleh bantu
  • Tempah dewan – buat bayaran booking
  • Hadiri pameran dan ekspo pengantin untuk bandingkan pakej dari vendor photographer, video, DJ, catering, kanopi dll.

Antara 9 – 12 Bulan Sebelum

  • Berapa jumlah wang hantaran dan bilangan dulang hantaran dan balasannya
  • Dapatkan borang di pejabat agama daerah masing-masing – pihak lelaki dan pihak perempuan
  • Tempah tiket penerbangan jika perlu naik kapal terbang untuk dapat harga yang murah
  • Pergi food sampling sebelum decide pihak catering
  • Tempah dan bayar deposit untuk photographer, videographer, catering, DJ, kanopi dan lain-lain
  • Bincang barang / item untuk dulang hantaran
  • Tempah homestay atau hotel yang berdekatan untuk rombongan atau ahli keluarga yang jauh
  • Senaraikan lokasi berbulan madu

Antara 6-9 Bulan Sebelum

  • Buat pemeriksaan ujian HIV dan Talassemia
  • Mulakan diet untuk menurunkan berat badan yang ideal
  • Tempah tiket kapal terbang untuk bulan madu. Rancang aktiviti bulan madu.

Antara 4 – 6 Bulan Sebelum

  • Hadiri kursus kahwin yang berdekatan
  • Tempah baju nikah dan majlis perkahwinan
  • Beli cincin atau barang kemas untuk nikah dan kahwin
  • Renew atau daftar passport anda jika berbulan madu di luar negara
  • Mohon visa jika negara berkenaan perlu
  • Semak jika anda ada travel ban sebb tak bayar hutang PTPTN. Sangat penting ni!
  • Tempah baju untuk ahli keluarga mengikut tema

3 Bulan Sebelum

  • Baca buku berkaitan rumahtangga, hak dan tanggungjawab suami isteri
  • Tempah kek untuk hantaran atau untuk majlis
  • Tempah kereta sewa untuk pengantin
  • Tempah kad jemputan kahwin. Boleh refer https://reemdoorgift.com/product-category/pakej-kad-kahwin/ 🙂
  • Beli barang hiasan untuk buat dulang hantaran sendiri
  • Tempah doorgift untuk diberi pada tetamu VIP dan tetamu biasa boleh tengok di https://reemdoorgift.com/ 🙂
  • Cuba fitting baju nikah dan baju majlis. Alter jika perlu
  • Pergi ke pusat kecantikan untuk buat facial
  • Tempah baju untuk ahli keluarga mengikut warna tema

2 Bulan Sebelum

  • Sediakan senarai tugasan untuk ahli keluarga
  • Mohon cuti dari majikan anda
  • Hantar kad jemputan kepada tetamu. Boleh pos atau by-hand jika berjumpa.
  • Buat Facebook Event untuk maklumkan pada kawan-kawan di Facebook
  • Minta kawan anda alamat jika ingin menerima kad jemputan
  • Bincang dengan photographer lokasi untuk photoshoot selepas majlis
  • Buat pre-wedding photoshoot
  • Tempah bunting dan banner untuk digantung di dewan atau khemah

1 Bulan Sebelum

  • Senaraikan lagu yang anda ingin DJ mainkan ketika majlis
  • Pastikan semua supplier on-track dengan tempahan anda
  • Kenal pasti lokasi dan susun atur meja, pelamin, meja makan beradab, kuih, backdrop di dewan ataupun di kawasan rumah
  • Pastikan jurunikah, saksi dan dokumen berkaitan sudah dihantar. Bergantung kepada negeri, ada yang memerlukan salinan IC.
  • Untuk pasangan yang beragama Islam, anda boleh memohon Kebenaran Berkahwin secara online di laman web Sistem Pengurusan Perkahwinan Islam Malaysia (SSPIM) oleh JAKIM. Negeri yang terlibat ialah:
    • Negeri Sembilan
    • Melaka
    • Perlis
    • Kedah
    • Perak
    • Wilayah Persekutuan

2 Minggu Sebelum

  • Potong rambut supaya nampak kemas
  • Atur temujanji dengan untuk rawatan facial
  • Confirmkan tarikh dengan jurunikah atau tok kadi
  • Follow up dengan supplier barang tempahan anda

1 Minggu Sebelum

  • Selesaikan bayaran deposit kepada supplier yang berkenaan
  • Serahkan tugas-tugasan khas kepada kawan dan ahli keluarga yang sudi membantu
  • Senaraikan dan kemas barang untuk cuti bulan madu
  • Follow up dengan supplier anda. Pastikan barang dah sampai
  • Buat group WhatsApp dengan AJK majlis. Pastikan semua jelas dengan tugasan dan flow majlis
  • Kenal pasti dan lantik pengapit anda dan pasangan
  • Ingatkan tok kadi supaya tak lupa
  • Pergi ke kedai percetakan atau kedai printing untuk fotostat dokumen seperti IC sendiri dan IC waris.

2-3 Hari Sebelum

  • Sediakan aturcara dan flow majlis samada formal ataupun tidak formal
  • Ambil cuti untuk persediaan majlis perkahwinan
  • Manjakan diri anda di pusat spa
  • Buat manicure, pedicure dan pakai inai
  • Gantung penunjuk arah jalan ke lokasi majlis perkahwinan

Hari Sebelum

  • Bertolak ke lokasi majlis pernikahan jika jauh dan pastikan sampai awal
  • Dapatkan rehat yang cukup – tidur awal
  • Rehearsal lafaz nikah sehingga lancar – “Aku terima nikahnya …”
  • Gosok/steam iron baju dan gantung supaya tak kedut
  • Kenal pasti nombor orang yang boleh dihubungi ketika majlis berlangsung sebab anda tak sempat nak jawab phone
  • Kenal pasti siapa yang akan bawa dulang hantaran
  • Lantik tukang simpan duit hadiah dari tetamu – ahli keluarga yang boleh dipercayai
  • Hantar lokasi majlis dalam group WhatsApp family
  • Confirm dengan jurunikah yang akan hadir ke majlis pernikahan.
  • Sediakan dokumen untuk diserahkan kepada jurunikah.

Pada Hari Majlis Pernikahan

  • Bawa cincin pernikahan, kad pengenalan, dokumen berkaitan dan mas kahwin
  • Sediakan wang untuk bayar ‘tol’ – adat orang Johor
  • Pastikan photographer tahu nak ambil gambar siapa

Selepas Majlis

  • Ucap terima kasih kepada semua ahli keluarga yang datang membantu
  • Bayar wang baki untuk supplier yang belum dapat bayaran
  • Simpan baju pengantin yang disewa. Pulangkan semula ke butik
  • Pergi ke pejabat agama untuk dapatkan kad perkahwinan

Sumber : https://kaddansa.com/checklist-persiapan-majlis-perkahwinan/


Moga insiprasi yang diberi oleh admin bermanfaat untuk bakal pengantin di luar sana!

 

p/s : Mari dapatkan doorgift unik & berpatutan hanya di Reem Doorgift   

Event planning tips

Hi, selamat pagi semua. Tengah pikir nak buat small/big event. Tapi ada masa ke tak tu? Hurmmm… okay, kita nak share sikit tips/checklist untuk semua dekat luar sana yang nak rancang buat event. Sini kami sediakan beberapa tips untyk buat event anda lebih menarik!

 

1. Tarikh & Masa

Tarikh dan masa yang sesuai tu penting supaya plan korang yang seterusnya berjalan lancar. Kebiasaannya kita pilih hujung minggu di mana tetamu kita boleh hadir.

2. Lokasi

Lokasi ni memainkan peranan sebenarnya dalam penentu tetamu korang akan datang atau tidak. Korang juga kena consider lokasi yang korang nak buat refer kepada bajet masing-masing. Nak lagi jimat, boleh buat dekat rumah. Sewa kanopi dalam 1-2 bajet around RM200-RM300. Bagi yang berkemampuan nak buat tempat yang lebih selesa, atau tak nak menyepahkan dan kemas balik rumah korang tu, boleh consider untuk pilih dewan atau event space. Sekarang ni agak femes untuk adakan sebarang majlis di event space. Berikut adalah senarai event space sekitar Klang Valley.

A. Ruang Shah Alam
B. Ruang Subang Jaya
C. We are House Event Subang Jaya
D. Disenar Event Space Setapak
E. Flat Above Foodsburry Shah Alam
F. Petak Event Space
G. Laman 83 Shah Alam
H. Cabana Event Space Damansara

3. Tetamu

Okay, bab tetamu ni penting dalam menentukan berapa banyak korang kena prepare untuk itu ini. Haa, itu ini macam banyak sangat. Penting! Dalam persediaan makanan, doorgift dan kapasiti tempat majlis anda.

4. Bajet Majlis

Yang ni paling penting sebenarnya.  Bila dah tahu berapa banyak korang willing to spend, dari situ korang dah tahu berapa ramai tetamu jemputan korang, menu makanan, doorgift & kek.

5. Menu Makanan

Bila korang dah cater berapa ramai jemputan, then senang untuk korang listkan menu makanan untuk jumlah tetamu itu. Kena ingat, prepare makanan biar lebih, jangan kurang. Kesian tetamu yang datang balik dgn perut kosong pulak. Korang digalakkan untuk hidang makanan yang orang dewasa and kanak-kanak boleh makan contohnya nasi ayam, bihun, spagetthi. Then sediakan 2 – 3 jenis kuih dah memadai. Masak sendiri kalau boleh untuk lebih jimat. Kalau rasa bajet tu besar, order katering aja lah. Tak payah pikir sapa yang nak basuh pinggan cawan tu nanti.

6. Tema/Warna

Bab tema ni memang excited. Cadangan ini lebih sesuai untuk birthday party. Tema ni lah kita boleh gunakan untuk whole concept birthday party lagi-lagi untuk hiasan candy buffet, doorgift, kek & kad jemputan. Suggestions tema masa sekarang.

For boy:
A. Superheroes
B. Power Rangers
C. Thomas & Friends
D. Mickey Mouse
E. Barney & Friends
F. Robocar Poli
G. Upin & Ipin
H. Boboi Boy
I. Tobot
J. Ultraman
K. Safari Animals
L. Pilot
M. Sailor
N. Minion
 
For girl;
A. Minnie Mouse
B. Hello Kitty
C. Princess Fairytales – Cinderella, Snow White, Rapunzel etc.
D. Frozen
E. Dibo The Gift Dragon
F. Sofea the First Princess
G. Elmo & Friends
H. Didi & Friends
I. Tinkel Bell
J. Rainbow
K. Princess Crown
L. Maria & The Bear
Gambar diambil dari hantaranmurah.com

7. Kek

Kek ni sebenarnya wajib ada untuk majlis korang. Kek pun ada range bajet dia. Homemade cake price around RM100 and above. Yang ni ikut jenis kek apa yang korang nak. Buttercream ke fondant ke macam-macam ada dah sekarang ni. Kek yang cantik adalah kek fondant tapi kek ni sememangnya lah mahal. Paling murah boleh dapat RM180, ikut design macam mana yang korang mahukan. Buttercream ikutkan murah sikit je dari fondant ni tapi masih affordable untuk parents yang teringin kek cantik tapi kurang bajet. Korang juga kena pandai cari bakers yang pandai dalam baking ni. Ada baker yang buat kek buttercream, tapi hiasan menggunakan fondant & figurine. Tapi masih cantik!
Image result for kek fondant hantaran
Gambar diambil dari Pinterest

8. Dessert/Candy Buffet

Candy Buffet ni dah kira macam kewajipan untuk dalam setiap majlis, tak kisah la untuk birtday party, wedding, pertunangan or majlis aqiqah. Jika nak diikutkan, candy buffet ni kita boleh DIY je, lebih jimat kos. Makanan untuk candy buffet ni kita boleh anggarkan 40-50% daripada jumlah tetamu yang bakal hadir. Kadang-kadang, tetamu bukan di kalangan budak-budak saja. Orang dewasa kurang gemar candy ni. Guna pinggan mangkuk korang yang cantik-cantik tu untuk letak atas table then hias. Pemilihan tema haruslah bertepatan untuk kita hias di meja candy ni.

Related image

Gambar diambil dari Pinterest

9. Doorgift

Doorgift ni bab perlu jadi kreatif dan rajin sekali. Bila dah ada tema tu, senang untuk kita buat doorgift refer tema yang kita dah pilih.  Korang juga boleh asingkan doorgift untuk kanak-kanak and dewasa.

Gambar diambil dari Reem Doorgift

 

10. Aktiviti/Entertainment

Untuk aktiviti/entertainment, kita perlu tahu event mana yang sesuai. Bagi majlis perkahwinan, kita boleh sewa PA sistem. Manakala untuk birthday party pula, ibu bapa boleh boleh tempah clown untuk menceriakan suasana di majlis itu

11. Photographer

Photographer ni perlu ke? Perlu kalau korang rasa nak abadikan moment manis korang yang setahun sekali tu. Tapi nak hire photographer untuk cover event ni bukannya murah. Kalau rasa korang sendiri tak sempat nak tangkap gamba waktu birthday tu nanti, minta tolong keluarga terdekat untuk ambil gambar. Tapi rasanya tak perlu risau kot. Mesti ada juga keluarga or kawan-kawan yang ambilkan. Lepas habis majlis, korang minta je dekat kawan-kawan tu. Mesti ada. Confirm!

Jadi dengan tips sebegini, pasti akan membuatkan majlis anda berjalan dengan lancar. Semoga bermanfaat!
P/s : Mencarikan doorgift yang unik berasaskan buluh? Kami ada 2 jenis doorgift yang sesuai untuk anda !
  Undangan Buluh
 Kipas undangan buluh

Idea doorgift unik

Menganjurkan majlis perkahwinan bukanlah satu tugas mudah. Banyak benda yang perlu kita fikir dan uruskan. Salah satunya adalah berkenaan dengan doorgift kahwin. Kalau anda sedang mencari-cari idea door gift perkahwinan untuk hari bahagia anda yang bakal berlangsung tak lama lagi, anda berada di tempat yang betul! Di sini, kami akan kongsikan dengan anda beberapa idea doorgift yang unik dan menarik untuk majlis perkahwinan!

 

1.     Penanda Buku

Penanda buku yanng unik untuk majlis perkahwinan anda juga adalah satu hadiah goodies bag kahwin yang boleh anda pertimbangkan. Ianya kompak, cantik, dan masih bersifat sentimental. Lagi-lagi kalau anda seorang yang gemar membaca buku. Kalau anda rasakan penanda buku kertas itu kelihatan murah dan boring, anda boleh menempah bookmark yang diperbuat daripada besi keluli atau aluminum. Memang nampak mahal!

 

2. Set Sudu & Garfu

 

Idea goodies kahwin yang seterusnya adalah set yang memuatkan sudu dan garfu. Ia sesuai buat para tetamu tidak kira dikalangan usia . Selalunya, harga tempahan untuk set mini sebegini juga tidaklah terlalu mahal. Yang penting, jika ia datang dengan kotak atau bekas yang cantik, ada juga tetamu yang boleh meletakkanya sebagai salah satu koleksi barang dapur mereka! Menarik, bukan?

 

3. Tasbih

Bagi mereka yang inginkan hadiah goodie bag perkahwinan yang bersifat Islamik, mungkin tasbih sesuai untuk anda. Pilih tasbih mini supaya ianya tidak terlalu panjang. Jadi, mudahlah untuk anda memasukkannya ke dalam kotak atau plastik khas dan menyelitnya dalam beg cenderahati kahwin. Selain daripada dapat menggembirakan hati tetamu, anda pun akan dapat pahala apabila mereka bertasbih menggunakan set yang anda berikan. Berbaloi pelaburan wang yang anda buat untuk majlis anda itu!

 

4.     Tuala Muka

Anda inginkan doorgift yang sesuai untuk kanak-kanak serta orang dewasa? Kami ada idea goodies kahwin untuk anda – tuala muka (juga boleh dibeli di Reem Doorgift!). Ada banyak pilihan warna yang anda boleh pilih. Pastikan ia masuk dengan tema majlis perkahwinan anda. Untuk membuatkannya lebih istimewa, mungkin anda boleh menempah nama khas yang menunjukkan nama anda dan pasangan. Barulah tetamu anda tahu siapa yang memberikan tuala tersebut setiap kali dia menggunakannya!

 

5. Kotak Songket

 

 

Jika anda sukakan idea door gift perkahwinan bekas tetapi inginkan sesuatu yang lebih tradisional, mungkin anda boleh pertimbangkan kotak songket. Harganya pun bersesuaian jika bajet anda adalah sederhana. Anda boleh masukkan gula-gula, tasbih, pengetip kuku atau hiasan batu berwarna-warni di dalamnya. Kotak songket ini juga boleh dapati di website kami Reem Doorgift .Pelbagai jenis dan saiz kotak lagi yang bermotifkan songket dan  anda perlu pilih sahaja mana yang anda minat!

 

 

Bagaimana? Best tak idea-idea doorgift perkahwinan yang kami kongsikan di atas ini. Pilih mana-mana yang sesuai dengan tema majlis anda! Sila layari website Reem Doorgift juga jika anda ingin doorgift di atas . Pasti berbaloi wang yang anda belanjakan untuk majlis anda nanti.

Jangan lupa juga untuk kongsikan artikel ini di FB atau Twitter. Pasti ramai kawan-kawan anda yang boleh ambil inspirasi dari 5 idea doorgift untuk tetamu ini!

Tips Berjimat Untuk Majlis Perkahwinan

Ramai pasangan kini yang akan berhutang keliling pinggan hanya kerana mereka ingin mengadakan majlis perkahwinan yang gah. Hakikatnya, anda tidak perlu habiskan simpanan wang atau lakukan pinjaman peribadi hanya untuk langsungkan majlis perkahwinan. Cuba tanya kembali diri anda, adakah berbaloi untuk berbelanja puluhan malah ratusan ribu untuk menarik perhatian kebanyakan tetamu yang tidak anda kenali? Pada pendapat kami, adalah lebih bermanfaat wang simpanan digunakan untuk masa hadapan dan  untuk anda langsungkan majlis dengan kos yang berpatutan (berpatutan tidak semestinya murah) namun majlis tersebut tetap akan dikenang hingga ke anak cucu.

Beri perhatian terhadap jumlah jemputan

Sekiranya anda benar-benar ingin menjimatkan kos, semak semula senarai jemputan anda dan hadkan kepada sahabat handai, ahli keluarga dan saudara mara terdekat yang betul-betul rapat dengan anda sahaja. Ahli keluarga anda dan pasangan mungkin akan mempengaruhi anda untuk menambah jumlah jemputan bagi memeriahkan majlis, namun anda perlu tetap dengan pendirian dan  bertanggungjawab sepenuhnya terhadap bilangan jemputan. Ini bukan sahaja bertujuan untuk menjimatkan kos, tetapi majlis yang ingin meraikan anda ini aka lebih bernmakna jika ia diraikan dengan orang yang tersayang yang benar-benar rapat dengan anda.

Minta bantuan dari kenalan

Anda mempunyai kenalan yang merupakan ahli muzik, penghibur, atau  seorang jurugambar yang berbakat? Apa kata anda berunding dengan mereka untuk menawarkan khidmat mereka pada hari perkahwinan anda sebagai ganti kepada hadiah perkahwinan? Ia salah satu cara yang berkesan untuk menjimatkan bajet, dan bakal menjadi satu pengalaman yang menyeronokkan untuk dikongsi bersama rakan anda.

MY_BudgetWeddings_blog03

Pilih lokasi  yang menjimatkan

Majlis persandingan di hotel 5 bintang sudah tentu akan kelihatan mewah dan berprestij. Namun, majlis persandingan di rumah anda sendiri atau lokasi luar yang lain tidak kurang hebatnya.

Selain di rumah, lokasi seperti taman dan pantai juga boleh diambil kira. Dengan berlatarbelakangkan hembusan bayu serta desiran ombak di pantai, ataupun dikelilingi pepohon dan bunga, pengalaman ini bakal menawarkan memori yang istimewa. Tambahan pula, menyewa kanopi berkipas adalah lebih murah dan menjimatkan berbanding daripada menyewa dewan. Jangan lupa untuk menyemak laporan cuaca!

Elakkan mengguna perancang khidmat perkahwinan (wedding planner)

Anda sebenarnya tidak memerlukan khidmat perancang majlis perkahwinan ika anda mempunyai keluarga dan sahabat handai untuk membantu persiapan anda. Perancangan bersama ini bukan sahaja akan mengeratkan hubungan, bahkan juga memudahkan anda dan pasangan untuk mengetahui perkembangan persiapan anda.

MY_BudgetWeddings_blog02

Rewang!

Rewang secara asasnya ialah majlis gotong-royong sebagai persiapan sebuah majlis yang disertai oleh keluarga dan jiran terdekat. Dalam konteks perkahwinan, ianya termasuklah memasak hidangan untuk majlis, mendirikan khemah, menyiapkan perhiasan dan banyak lagi.

Tradisi ini kian dilupakan oleh kerana katering dan perancang majlis perkahwinan  telah menjadi alternatif utama untuk menyediakan hidangan dan persiapan ketika majlis persandingan. Namun, rewang bakal menjadi strategi yang mampu menjimatkan perbelanjaan anda.

Do-It-Yourself (DIY) pelamin dan hiasan

Baru-baru ini, viral di laman sosial kisah pasangan yang menyediakan pelamin perkahwinan mereka sendiri dengan bajet bawah RM 100, dan hiasan yang amat cantik! Jika anda menggunakan khidmat perancang majlis, kosnya boleh menelan RM 5,000 hingga RM 15,000! Lebih baik anda potong perbelanjaan itu untuk sesuatu yang lain – seperti wang pendahuluan rumah – dan reka sendiri (DIY) pelamin dan hiasan anda.

Cetuskan kreativiti anda bersama rakan-rakan dan gunakan bahan kitar semula untuk lebih menjimatkan kos. Anda boleh merujuk Google dan Pinterest sebagai sumber inspirasi!

Sediakan playlist muzik anda sendiri

Muzik, karaoke dan DJ adalah salah satu elemen yang tidak dapat dipisahkan dari majlis perkahwinan. Jika anda inginkan kelainan, gunakan akaun Spotify anda beserta set stereo untuk menikmati muzik pilihan citarasa anda sepanjang majlis!

Sewa busana – atau guna pakaian yang anda ada

Tidak dapat dinafikan, semua orang ingin kelihatan cantik pada hari perkahwinan mereka. Namun, anda tidak perlu habiskan beribu hanya untuk pakaian yang anda bakal pakai sehari sahaja. Kini, anda boleh menyewa busana yang anda inginkan untuk menjimatkan kos atau pinjam sahaja dari ahli keluarga anda.

Merancang dari awal

Persedian untuk mengadakan majlis perkahwinan bukanlah satu perkara yang boleh dipandang remeh, terutama sekali jika anda mengutamakan penjimatan kos. Kami nasihatkan anda bersedia seawal dari 6 bulan sebelum majlis lagi. Sediakan senarai semak bersama-sama pasangan anda dan minta bantuan keluarga dan rakan-rakan terdeka.