Tips Pemilihan Make-Up Pengantin

                             Sumber: Kumparan

by shima

Bila bercakap mengenai seri pengantin, perkara utama untuk kelihatan cantik, anggun, jelita dan sebagainya ialah solekan ketika majlis. Bagi anda yang sering ke majlis perkahwinan pasti anda sendiri boleh menilai pemilihan gaya solekan pengantin.

Ha, jom tengok tips memilih make-up pengantin kat bawah ni! 🙂




Sumber : Google

1. Para bakal pengantin sekalian, pastikan sekurang-kurangnya anda tahu tentang dunia solekan seperti trend solekan terkini dan study hasil kerja makeup artis yang bakal menyolek anda.



                                                            Sumber: Ohfesyen

2. Buat anda yang dilema tentang pemilihan gaya solekan, untuk paling mudah pilih sahaja solekan jenis doll yang banyak menggunakan warna-warna lembut seperti merah jambu dan peach. Tak nak nampak keterlaluan cukup dengan pemilihan warna-warna tanah. Elakkan dari memilih warna lipstik seperti merah, maroon, oren atau ungu (kecuali bersesuaian dengan tema majlis). 

 



                                                   Sumber : Mommy’s Diary of Life

3.  Teknik dan bentuk solekan juga wajib diambil kira. Dari pengalaman penulis sendiri, ada sesetengah dari rakan penulis mendapat solekan yang tenggelam akibat teknik shading atau contouring mak andam tidak menjadi. Contouring dibahagian hidung, tulang pipi terlalu tebal, gelap dan paling tragis kening. Sebab itu penting untuk kita kenal siapa bakal mak andam, tahu teknik dan rajinkan diri untuk tengok hasil kerja mereka sebelum ini.




Sumber : google


4. Yang paling penting, pengaruh lain untuk solekan menjadi lebih cantik ialah rutin penjagaan wajah pengantin itu sendiri. 🙂

Sumber artikel : www.wanista.com



Ha, sekarang dah dapat sedikit idea untuk memilih make up pengantin kan.
Sebelum itu, pasangan yang bakal berkahwin juga perlu mencari doorgift untuk majlis anda nanti. Anda tak perlu susah cari kerana kami ada doorgift yang anda mahu! Harga yang berpatutan taw 🙂

Mari dapatkan doorgift dengan kami 🙂   Hanya di REEM DOORGIFT 

KLIK SEKARANG! https://reemdoorgift.com


         


        

Checklist Lengkap Persiapan Untuk Majlis Perkahwinan

by shima

12+ Bulan Sebelum

  • Sediakan folder khas untuk simpan dokumen, resit supplier, borang berkaitan kahwin
  • Kenal pasti lokasi yang boleh disewa untuk dapat tarikh majlis untuk nikah, majlis belah pihak perempuan dan majlis sambut menantu. Sama ada nak buat di rumah, masjid atau dewan
  • Cari inspirasi dan idea untuk tema majlis anda
  • Pilih warna tema
  • Rancang bajet kahwin, samada duit sendiri, ibubapa, loan bank atau duit hantaran
  • Senaraikan bilangan jemputan dan tetamu yang akan hadir
  • Cari wedding planner yang boleh bantu
  • Tempah dewan – buat bayaran booking
  • Hadiri pameran dan ekspo pengantin untuk bandingkan pakej dari vendor photographer, video, DJ, catering, kanopi dll.

Antara 9 – 12 Bulan Sebelum

  • Berapa jumlah wang hantaran dan bilangan dulang hantaran dan balasannya
  • Dapatkan borang di pejabat agama daerah masing-masing – pihak lelaki dan pihak perempuan
  • Tempah tiket penerbangan jika perlu naik kapal terbang untuk dapat harga yang murah
  • Pergi food sampling sebelum decide pihak catering
  • Tempah dan bayar deposit untuk photographer, videographer, catering, DJ, kanopi dan lain-lain
  • Bincang barang / item untuk dulang hantaran
  • Tempah homestay atau hotel yang berdekatan untuk rombongan atau ahli keluarga yang jauh
  • Senaraikan lokasi berbulan madu

Antara 6-9 Bulan Sebelum

  • Buat pemeriksaan ujian HIV dan Talassemia
  • Mulakan diet untuk menurunkan berat badan yang ideal
  • Tempah tiket kapal terbang untuk bulan madu. Rancang aktiviti bulan madu.

Antara 4 – 6 Bulan Sebelum

  • Hadiri kursus kahwin yang berdekatan
  • Tempah baju nikah dan majlis perkahwinan
  • Beli cincin atau barang kemas untuk nikah dan kahwin
  • Renew atau daftar passport anda jika berbulan madu di luar negara
  • Mohon visa jika negara berkenaan perlu
  • Semak jika anda ada travel ban sebb tak bayar hutang PTPTN. Sangat penting ni!
  • Tempah baju untuk ahli keluarga mengikut tema

3 Bulan Sebelum

  • Baca buku berkaitan rumahtangga, hak dan tanggungjawab suami isteri
  • Tempah kek untuk hantaran atau untuk majlis
  • Tempah kereta sewa untuk pengantin
  • Tempah kad jemputan kahwin. Boleh refer https://reemdoorgift.com/product-category/pakej-kad-kahwin/ 🙂
  • Beli barang hiasan untuk buat dulang hantaran sendiri
  • Tempah doorgift untuk diberi pada tetamu VIP dan tetamu biasa boleh tengok di https://reemdoorgift.com/ 🙂
  • Cuba fitting baju nikah dan baju majlis. Alter jika perlu
  • Pergi ke pusat kecantikan untuk buat facial
  • Tempah baju untuk ahli keluarga mengikut warna tema

2 Bulan Sebelum

  • Sediakan senarai tugasan untuk ahli keluarga
  • Mohon cuti dari majikan anda
  • Hantar kad jemputan kepada tetamu. Boleh pos atau by-hand jika berjumpa.
  • Buat Facebook Event untuk maklumkan pada kawan-kawan di Facebook
  • Minta kawan anda alamat jika ingin menerima kad jemputan
  • Bincang dengan photographer lokasi untuk photoshoot selepas majlis
  • Buat pre-wedding photoshoot
  • Tempah bunting dan banner untuk digantung di dewan atau khemah

1 Bulan Sebelum

  • Senaraikan lagu yang anda ingin DJ mainkan ketika majlis
  • Pastikan semua supplier on-track dengan tempahan anda
  • Kenal pasti lokasi dan susun atur meja, pelamin, meja makan beradab, kuih, backdrop di dewan ataupun di kawasan rumah
  • Pastikan jurunikah, saksi dan dokumen berkaitan sudah dihantar. Bergantung kepada negeri, ada yang memerlukan salinan IC.
  • Untuk pasangan yang beragama Islam, anda boleh memohon Kebenaran Berkahwin secara online di laman web Sistem Pengurusan Perkahwinan Islam Malaysia (SSPIM) oleh JAKIM. Negeri yang terlibat ialah:
    • Negeri Sembilan
    • Melaka
    • Perlis
    • Kedah
    • Perak
    • Wilayah Persekutuan

2 Minggu Sebelum

  • Potong rambut supaya nampak kemas
  • Atur temujanji dengan untuk rawatan facial
  • Confirmkan tarikh dengan jurunikah atau tok kadi
  • Follow up dengan supplier barang tempahan anda

1 Minggu Sebelum

  • Selesaikan bayaran deposit kepada supplier yang berkenaan
  • Serahkan tugas-tugasan khas kepada kawan dan ahli keluarga yang sudi membantu
  • Senaraikan dan kemas barang untuk cuti bulan madu
  • Follow up dengan supplier anda. Pastikan barang dah sampai
  • Buat group WhatsApp dengan AJK majlis. Pastikan semua jelas dengan tugasan dan flow majlis
  • Kenal pasti dan lantik pengapit anda dan pasangan
  • Ingatkan tok kadi supaya tak lupa
  • Pergi ke kedai percetakan atau kedai printing untuk fotostat dokumen seperti IC sendiri dan IC waris.

2-3 Hari Sebelum

  • Sediakan aturcara dan flow majlis samada formal ataupun tidak formal
  • Ambil cuti untuk persediaan majlis perkahwinan
  • Manjakan diri anda di pusat spa
  • Buat manicure, pedicure dan pakai inai
  • Gantung penunjuk arah jalan ke lokasi majlis perkahwinan

Hari Sebelum

  • Bertolak ke lokasi majlis pernikahan jika jauh dan pastikan sampai awal
  • Dapatkan rehat yang cukup – tidur awal
  • Rehearsal lafaz nikah sehingga lancar – “Aku terima nikahnya …”
  • Gosok/steam iron baju dan gantung supaya tak kedut
  • Kenal pasti nombor orang yang boleh dihubungi ketika majlis berlangsung sebab anda tak sempat nak jawab phone
  • Kenal pasti siapa yang akan bawa dulang hantaran
  • Lantik tukang simpan duit hadiah dari tetamu – ahli keluarga yang boleh dipercayai
  • Hantar lokasi majlis dalam group WhatsApp family
  • Confirm dengan jurunikah yang akan hadir ke majlis pernikahan.
  • Sediakan dokumen untuk diserahkan kepada jurunikah.

Pada Hari Majlis Pernikahan

  • Bawa cincin pernikahan, kad pengenalan, dokumen berkaitan dan mas kahwin
  • Sediakan wang untuk bayar ‘tol’ – adat orang Johor
  • Pastikan photographer tahu nak ambil gambar siapa

Selepas Majlis

  • Ucap terima kasih kepada semua ahli keluarga yang datang membantu
  • Bayar wang baki untuk supplier yang belum dapat bayaran
  • Simpan baju pengantin yang disewa. Pulangkan semula ke butik
  • Pergi ke pejabat agama untuk dapatkan kad perkahwinan

Sumber : https://kaddansa.com/checklist-persiapan-majlis-perkahwinan/


Moga insiprasi yang diberi oleh admin bermanfaat untuk bakal pengantin di luar sana!

 

p/s : Mari dapatkan doorgift unik & berpatutan hanya di Reem Doorgift   

7 tempat menarik pilihan jurufoto untuk photoshoot wedding (Outdoor)

Mungkin masih ada yang tertanya-tanya di mana lokasi yang cantik dan rare yang sesuai untuk menjalankan penggambaran luar. Di sini admin akan senaraikan lokasi bagi outdoor photoshoot untuk penggambaran pre-wedding atau post-wedding pasangan raja sehari.

 

  1. FRIM, Kepong

1FRIM

Sumber dari www.ohfesyen.com

Forest Research Institute Malaysia atau FRIM terletak di Kepong, Selangor. Banyak pokok-pokok yang cantik, taman botanical dan air terjun yang boleh dijadikan latar belakang gambar. Sesuai bagi mereka yang inginkan gambar ala-ala Twilight gitu. Kamu perlu membayar tiket masuk dahulu jika ingin menjalankan pengambaran di FRIM.

 

2. KLIA

3KLIA

Sumber dari www.ohfesyen.com

Siapa cakap dekat lapangan terbang tak boleh jalankan penggambaran? Lihat saja hasil kreativiti jurugambar dan pasangan pengatin ini. Gambar perkahwinan akan nampak sangat unik dengan adanya kapal terbang di udara. Jangan pula bergambar di tengah-tengah landasan ketika ada kapal terbang yang ingin berlepas ya.

 

3. Kellie Castle

4KELLIE

Sumber dari www.ohfesyen.com

Siapa saja yang tidak tahu Kellie Castle kan? Sebuah istana lama yang terletak di Batu Gajah, Perak. Binaan yang bercirikan English ini boleh menjadikan gambar perkahwinan kamu kelihatan klasik dan unik. Jika ingin menjalankan penggambaran di sini, kamu perlu membayar tiket masuk.

 

4. Taman SUK Shah Alam

6SUK

Sumber dari www.ohfesyen.com

Sebuah Taman Rekreasi yang terletak di Seksyen 5 Shah Alam. Masih ramai  yang tidak tahu akan kewujudan taman ini, jadi amat sesuai untuk menjalankan penggambaran kerana tiada orang ramai lalu lalang. Kawasan persekitaran juga dipenuhi dengan pokok-pokok dan flora yang cantik.

 

5. Ladang Teh Cameron Highlands

7CAMERON

Sumber dari www.ohfesyen.com

Kalau nak gambar ala-ala hindustan sambil menari-nari di balik dedaun teh yang menghijau, boleh la ke Ladang Teh Cameron. Cuaca yang sejuk dengan kehadiran kabus pula akan membuatkan gambar perkahwinan seperti berada di luar negara.

 

6. Astaka Morroco

9MOROCCO

Sumber dari www.ohfesyen.com

Terletak di Presint 1, Putrajaya dekat Taman Botani Putrajaya, Astaka Morocco sesuai untuk gambar ala-ala arabic kerana seni binanya yang berasaskan seni bina Morocco. Dengan ukiran-ukiran di dinding serta pokok-pokok palma disekitarnya membuatkan kamu seperti berada di Morocco. Untuk tujuan penggambaran, kamu perlu membayar yuran masuk.

 

7. Eco Majestic

10ECO

Sumber dari www.ohfesyen.com

Terletak di Semenyih, Eco Majestic adalah sebuah harta tanah yang dibangunkan oleh Eco World. Bermula dari pintu masuk sudah membuatkan kamu terpukau dengan landskap dan binaannya. Binaan yang berkonsepkan Royal membuatkan kamu seperti berada di alam fantasi Disney Princess zaman kanak-kanak apatah lagi dengan pakaian raja sehari. Pasti gambar perkahwinan kamu akan kelihatan lebih mewah dan elegen.

 

P/s : Dapatkan new item daripada Reem Doorgift segera sementara stock masih ada

5 idea hadiah menarik untuk hari guru

Kadang-kadang kelakar juga bila tengok anak murid pening tak tahu nak beli apa untuk cikgu kesayangan mereka. Mana tak nya, dekat sekolah belajar sampai 10 subjek kalau beli hadiah lain-lain takut cikgu pulak yang terasa. Untuk mengelakkan kekeliruan, sebagai ibu bapa kita juga perlu tahu tentang ini. Jadi di sini kami senaraikan beberapa jenis cenderehati yang menarik untuk anda pilih!

 

1. Bekas pemegang pen

 

Ini juga adalah salah satu hadiah yang digemari oleh para pelajar. Kalau yang rajin tu, mesti korang selalu buat D.I.Y kan, tapi sebab cikgu pun ramai borong saja lah untuk semua. Jimat masa, tak payah nak stress fikirkan lagi nak beli apa. Bekas pemegang pen ini juga boleh didapati di Reem Doorgift

 

2. Bunga Ros Kaca

 

 

Memang ada banyak jenis bunga ros yang dijual khas untuk hari-hari penting ni. Tapi bunga kaca ni lagi mahal nak dibandingkan dengan bunga plastik, kononnya sebab dalam bekas kaca ini diisi dengan minyak wangi. Minyak wangi ini boleh dijadikan sebagai freshener dalam bilik ataupun kereta

 

3. Cutting Board ( Papan Pemotong)

 

 

Mencari hadiah yang unik? Di Reem Doorgift ada menjual Cutting Board sempena hari guru ini. Pasti guru-guru akan menyukai hadiah ini kerana ia juga bukan sahaja unik tetapi boleh digunakan untuk kegunaan harian juga.

 

 

4. Fridge Magnet

 

 

Kalau dah buntu tak tahu nak beli apa, magnet lah jawabnya. Bukan saja harganya yang murah, tapi sebab senang nak cari. Boleh kiralah, kalau setiap tahun mesti magnet adalah antara hadiah favourite semua murid!

 

 

5. Penggantung hiasan

 

 

Penggantung hiasan ini sangat menarik dan unik jika diberikan kepada guru dan hadiah ini semestinya juga akan digantung di depan pintu bilik guru. Jadi dengan ini, pasti guru akan sentiasa ingat siapa pemberinya! Penggantung hiasan ini juga boleh didapati di Reem Doorgift

Tak kisah lah walau apa jua hadiah pun, kita semua perlu hargai jasa dan pengorbanan mereka yang telah mendidik kita.

 

P/s : Jom dapatkan cenderehati ‘Happy Teachers Day’ bersempena hari guru ini di Reem Doorgift

 

Warna tema yang menarik untuk bakal pengantin

Setiap perkahwinan perlu diserikan dengan warna tema. Apatah lagi jika warna tema perkahwinan itu unik dan menawan, pasti ia akan membuatkan majlis berlangsung dengan meriah malah tetamu yang hadir juga akan memuji warna tema perkahwinan anda. Sini saya sertakan beberapa warna tema menarik yang boleh anda pilih !

 

  1. Emerald dan Melon

Emerald and melon wedding colors

Sumber dari story.wedding.com.my

Memadankan warna seperti emerald dengan sesuatu warna yang lebih lembut membuatkan kedua-dua warna mempunyai sentuhan tersendiri. Warna Melon memberikan kedalaman dan keseimbangan untuk tona warna tersebut

 

2. Lilac dan Dusty Blue

Lilac and dusty blue wedding colors

Sumber dari story.wedding.com.my

Warna-warna nyaman seperti ungu dan biru adalah sangat baik untuk mewujudkan suasana tenang dan santai. Lilac dan dusty blue mengeluarkan suasana romantis dan padanan yang sempurna pada warna-warna neutral

 

3. Fuchsia dan Poppy

Fuchsia and poppy wedding colors

Sumber dari story.wedding.com.my

Walaupun kedua dua ini warna yang terang , tetapi kedua-dua warna ini  berfungsi dengan baik bersama-sama. Ia adalah satu kombinasi yang sempurna untuk musim bunga atau musim panas.

 

4. Sage dan Peony

Sage and peony wedding colors

Sumber dari story.wedding.com.my

Jika anda seorang yang romantis, warna ini sesuai untuk anda. Pink lembut boleh menjadi neutral atau menyerlah sendiri bersama warna hijau sage ini.

 

5. Mint dan Coral

Mint and coral wedding colors

Sumber dari story.wedding.com.my

Bina suasana yang “fancy”  dengan padanan ceria-mint mempunyai padanan mewah manakal coral mengekalkan suasana segar dan ceria. Warna ini sesuai untuk musim luruh dan panas atau perkahwinan tropical.

 

Jadi dengan warna-warna elegan seperti ini pasti akan membuat majlis anda lebih bermakna!

* Serlahkan majlis anda lagi dengan Doorgift batik kami. Boleh dapati di laman web  Reem Doorgift

   

  

 

Idea doorgift unik

Menganjurkan majlis perkahwinan bukanlah satu tugas mudah. Banyak benda yang perlu kita fikir dan uruskan. Salah satunya adalah berkenaan dengan doorgift kahwin. Kalau anda sedang mencari-cari idea door gift perkahwinan untuk hari bahagia anda yang bakal berlangsung tak lama lagi, anda berada di tempat yang betul! Di sini, kami akan kongsikan dengan anda beberapa idea doorgift yang unik dan menarik untuk majlis perkahwinan!

 

1.     Penanda Buku

Penanda buku yanng unik untuk majlis perkahwinan anda juga adalah satu hadiah goodies bag kahwin yang boleh anda pertimbangkan. Ianya kompak, cantik, dan masih bersifat sentimental. Lagi-lagi kalau anda seorang yang gemar membaca buku. Kalau anda rasakan penanda buku kertas itu kelihatan murah dan boring, anda boleh menempah bookmark yang diperbuat daripada besi keluli atau aluminum. Memang nampak mahal!

 

2. Set Sudu & Garfu

 

Idea goodies kahwin yang seterusnya adalah set yang memuatkan sudu dan garfu. Ia sesuai buat para tetamu tidak kira dikalangan usia . Selalunya, harga tempahan untuk set mini sebegini juga tidaklah terlalu mahal. Yang penting, jika ia datang dengan kotak atau bekas yang cantik, ada juga tetamu yang boleh meletakkanya sebagai salah satu koleksi barang dapur mereka! Menarik, bukan?

 

3. Tasbih

Bagi mereka yang inginkan hadiah goodie bag perkahwinan yang bersifat Islamik, mungkin tasbih sesuai untuk anda. Pilih tasbih mini supaya ianya tidak terlalu panjang. Jadi, mudahlah untuk anda memasukkannya ke dalam kotak atau plastik khas dan menyelitnya dalam beg cenderahati kahwin. Selain daripada dapat menggembirakan hati tetamu, anda pun akan dapat pahala apabila mereka bertasbih menggunakan set yang anda berikan. Berbaloi pelaburan wang yang anda buat untuk majlis anda itu!

 

4.     Tuala Muka

Anda inginkan doorgift yang sesuai untuk kanak-kanak serta orang dewasa? Kami ada idea goodies kahwin untuk anda – tuala muka (juga boleh dibeli di Reem Doorgift!). Ada banyak pilihan warna yang anda boleh pilih. Pastikan ia masuk dengan tema majlis perkahwinan anda. Untuk membuatkannya lebih istimewa, mungkin anda boleh menempah nama khas yang menunjukkan nama anda dan pasangan. Barulah tetamu anda tahu siapa yang memberikan tuala tersebut setiap kali dia menggunakannya!

 

5. Kotak Songket

 

 

Jika anda sukakan idea door gift perkahwinan bekas tetapi inginkan sesuatu yang lebih tradisional, mungkin anda boleh pertimbangkan kotak songket. Harganya pun bersesuaian jika bajet anda adalah sederhana. Anda boleh masukkan gula-gula, tasbih, pengetip kuku atau hiasan batu berwarna-warni di dalamnya. Kotak songket ini juga boleh dapati di website kami Reem Doorgift .Pelbagai jenis dan saiz kotak lagi yang bermotifkan songket dan  anda perlu pilih sahaja mana yang anda minat!

 

 

Bagaimana? Best tak idea-idea doorgift perkahwinan yang kami kongsikan di atas ini. Pilih mana-mana yang sesuai dengan tema majlis anda! Sila layari website Reem Doorgift juga jika anda ingin doorgift di atas . Pasti berbaloi wang yang anda belanjakan untuk majlis anda nanti.

Jangan lupa juga untuk kongsikan artikel ini di FB atau Twitter. Pasti ramai kawan-kawan anda yang boleh ambil inspirasi dari 5 idea doorgift untuk tetamu ini!