Tips Pemilihan Make-Up Pengantin

                             Sumber: Kumparan

by shima

Bila bercakap mengenai seri pengantin, perkara utama untuk kelihatan cantik, anggun, jelita dan sebagainya ialah solekan ketika majlis. Bagi anda yang sering ke majlis perkahwinan pasti anda sendiri boleh menilai pemilihan gaya solekan pengantin.

Ha, jom tengok tips memilih make-up pengantin kat bawah ni! 🙂




Sumber : Google

1. Para bakal pengantin sekalian, pastikan sekurang-kurangnya anda tahu tentang dunia solekan seperti trend solekan terkini dan study hasil kerja makeup artis yang bakal menyolek anda.



                                                            Sumber: Ohfesyen

2. Buat anda yang dilema tentang pemilihan gaya solekan, untuk paling mudah pilih sahaja solekan jenis doll yang banyak menggunakan warna-warna lembut seperti merah jambu dan peach. Tak nak nampak keterlaluan cukup dengan pemilihan warna-warna tanah. Elakkan dari memilih warna lipstik seperti merah, maroon, oren atau ungu (kecuali bersesuaian dengan tema majlis). 

 



                                                   Sumber : Mommy’s Diary of Life

3.  Teknik dan bentuk solekan juga wajib diambil kira. Dari pengalaman penulis sendiri, ada sesetengah dari rakan penulis mendapat solekan yang tenggelam akibat teknik shading atau contouring mak andam tidak menjadi. Contouring dibahagian hidung, tulang pipi terlalu tebal, gelap dan paling tragis kening. Sebab itu penting untuk kita kenal siapa bakal mak andam, tahu teknik dan rajinkan diri untuk tengok hasil kerja mereka sebelum ini.




Sumber : google


4. Yang paling penting, pengaruh lain untuk solekan menjadi lebih cantik ialah rutin penjagaan wajah pengantin itu sendiri. 🙂

Sumber artikel : www.wanista.com



Ha, sekarang dah dapat sedikit idea untuk memilih make up pengantin kan.
Sebelum itu, pasangan yang bakal berkahwin juga perlu mencari doorgift untuk majlis anda nanti. Anda tak perlu susah cari kerana kami ada doorgift yang anda mahu! Harga yang berpatutan taw 🙂

Mari dapatkan doorgift dengan kami 🙂   Hanya di REEM DOORGIFT 

KLIK SEKARANG! https://reemdoorgift.com


         


        

5 idea hadiah menarik untuk hari guru

Kadang-kadang kelakar juga bila tengok anak murid pening tak tahu nak beli apa untuk cikgu kesayangan mereka. Mana tak nya, dekat sekolah belajar sampai 10 subjek kalau beli hadiah lain-lain takut cikgu pulak yang terasa. Untuk mengelakkan kekeliruan, sebagai ibu bapa kita juga perlu tahu tentang ini. Jadi di sini kami senaraikan beberapa jenis cenderehati yang menarik untuk anda pilih!

 

1. Bekas pemegang pen

 

Ini juga adalah salah satu hadiah yang digemari oleh para pelajar. Kalau yang rajin tu, mesti korang selalu buat D.I.Y kan, tapi sebab cikgu pun ramai borong saja lah untuk semua. Jimat masa, tak payah nak stress fikirkan lagi nak beli apa. Bekas pemegang pen ini juga boleh didapati di Reem Doorgift

 

2. Bunga Ros Kaca

 

 

Memang ada banyak jenis bunga ros yang dijual khas untuk hari-hari penting ni. Tapi bunga kaca ni lagi mahal nak dibandingkan dengan bunga plastik, kononnya sebab dalam bekas kaca ini diisi dengan minyak wangi. Minyak wangi ini boleh dijadikan sebagai freshener dalam bilik ataupun kereta

 

3. Cutting Board ( Papan Pemotong)

 

 

Mencari hadiah yang unik? Di Reem Doorgift ada menjual Cutting Board sempena hari guru ini. Pasti guru-guru akan menyukai hadiah ini kerana ia juga bukan sahaja unik tetapi boleh digunakan untuk kegunaan harian juga.

 

 

4. Fridge Magnet

 

 

Kalau dah buntu tak tahu nak beli apa, magnet lah jawabnya. Bukan saja harganya yang murah, tapi sebab senang nak cari. Boleh kiralah, kalau setiap tahun mesti magnet adalah antara hadiah favourite semua murid!

 

 

5. Penggantung hiasan

 

 

Penggantung hiasan ini sangat menarik dan unik jika diberikan kepada guru dan hadiah ini semestinya juga akan digantung di depan pintu bilik guru. Jadi dengan ini, pasti guru akan sentiasa ingat siapa pemberinya! Penggantung hiasan ini juga boleh didapati di Reem Doorgift

Tak kisah lah walau apa jua hadiah pun, kita semua perlu hargai jasa dan pengorbanan mereka yang telah mendidik kita.

 

P/s : Jom dapatkan cenderehati ‘Happy Teachers Day’ bersempena hari guru ini di Reem Doorgift

 

Pengertian aqiqah

Bagi ibu bapa yang menimang cahaya mata baru, pastinya sedang teruja untuk melakukan majlis aqiqah. Jika anda sedang merancang dan berkira-kira untuk melakukan majlis aqiqah untuk simanja anda, apa kata luangkan masa untuk membaca penerangan kami tentang aqiqah termasuk maksudnya, syarat sah dan cara pembahagian daging yang anda wajib tahu.

 

aqiqah

Sumber dari www.bidadari.my

 

  • Maksud

Perkataan aqiqah membawa maksud “Rambut yang tumbuh di atas kepala bayi semasa dilahirkan.” Manakala dari sudut hukum syarak, perkataan aqiqah yang selalu kita gunakan bermaksud “Penyembelihan haiwan tertentu untuk kepentingan anak, di samping mencukur atau memotong rambutnya dan diberi nama untuk anak itu.”

Jika dilihat maksud aqiqah dari pandangan hukum syarak, boleh disimpulkan bahawa majlis aqiqah yang dilakukan haruslah mempunyai 3 elemen berikut:

  • Menyembelih binatang untuk kepentingan anak
  • Mencukur atau memotong rambut anak
  • Memberikan nama yang baik kepada anak

 

  • Syarat sah

Di Malaysia, kebiasaannya aqiqah dilakukan dengan cara:

  • 1 ekor kambing buat anak perempuan
  • 2 ekor kambing buat anak perempuan
  • Atau pun seekor lembu yang dibahagi kepada 7 bahagian, 1 bahagian mewakili seekor kambing

 

  • Cara pengagihan daging korban

Tidak seperti daging korban, tiada cara pengagihan daging aqiqah yang tertentu dan wajib untuk diikuti. Walau bagaimana pun, secara amnya daging aqiqah tidak boleh dimakan oleh ibu bapa dan keluarga yang melakukan aqiqah sahaja. Seeloknya adakan majlis untuk menjamu keluarga terdekat, sanak-saudara, sahabat handai, serta fakir miskin sekiranya ada.

Mengenai masakan untuk majlis aqiqah tersebut, ada yang berpendapat bahawa sunat untuk memasak manis kerana Rasulullah sukakan madu dan makanan yang manis. Namun ia hanyalah sunat, terpulang kepada anda untuk menentukan apakah menu yang ingin dihidangkan kepada para tetamu.

Jadi itu sahaja yang kami kongsikan pada anda hari ini. Semoga artikel ini bermanfaat untuk anda semua.

 

P/s : Anda mencari doorgift yang sesuai untuk majlis aqiqah? Di Reem Doorgift kami mempunyai pilihan yang menarik untuk majlis anda!

Idea doorgift unik

Menganjurkan majlis perkahwinan bukanlah satu tugas mudah. Banyak benda yang perlu kita fikir dan uruskan. Salah satunya adalah berkenaan dengan doorgift kahwin. Kalau anda sedang mencari-cari idea door gift perkahwinan untuk hari bahagia anda yang bakal berlangsung tak lama lagi, anda berada di tempat yang betul! Di sini, kami akan kongsikan dengan anda beberapa idea doorgift yang unik dan menarik untuk majlis perkahwinan!

 

1.     Penanda Buku

Penanda buku yanng unik untuk majlis perkahwinan anda juga adalah satu hadiah goodies bag kahwin yang boleh anda pertimbangkan. Ianya kompak, cantik, dan masih bersifat sentimental. Lagi-lagi kalau anda seorang yang gemar membaca buku. Kalau anda rasakan penanda buku kertas itu kelihatan murah dan boring, anda boleh menempah bookmark yang diperbuat daripada besi keluli atau aluminum. Memang nampak mahal!

 

2. Set Sudu & Garfu

 

Idea goodies kahwin yang seterusnya adalah set yang memuatkan sudu dan garfu. Ia sesuai buat para tetamu tidak kira dikalangan usia . Selalunya, harga tempahan untuk set mini sebegini juga tidaklah terlalu mahal. Yang penting, jika ia datang dengan kotak atau bekas yang cantik, ada juga tetamu yang boleh meletakkanya sebagai salah satu koleksi barang dapur mereka! Menarik, bukan?

 

3. Tasbih

Bagi mereka yang inginkan hadiah goodie bag perkahwinan yang bersifat Islamik, mungkin tasbih sesuai untuk anda. Pilih tasbih mini supaya ianya tidak terlalu panjang. Jadi, mudahlah untuk anda memasukkannya ke dalam kotak atau plastik khas dan menyelitnya dalam beg cenderahati kahwin. Selain daripada dapat menggembirakan hati tetamu, anda pun akan dapat pahala apabila mereka bertasbih menggunakan set yang anda berikan. Berbaloi pelaburan wang yang anda buat untuk majlis anda itu!

 

4.     Tuala Muka

Anda inginkan doorgift yang sesuai untuk kanak-kanak serta orang dewasa? Kami ada idea goodies kahwin untuk anda – tuala muka (juga boleh dibeli di Reem Doorgift!). Ada banyak pilihan warna yang anda boleh pilih. Pastikan ia masuk dengan tema majlis perkahwinan anda. Untuk membuatkannya lebih istimewa, mungkin anda boleh menempah nama khas yang menunjukkan nama anda dan pasangan. Barulah tetamu anda tahu siapa yang memberikan tuala tersebut setiap kali dia menggunakannya!

 

5. Kotak Songket

 

 

Jika anda sukakan idea door gift perkahwinan bekas tetapi inginkan sesuatu yang lebih tradisional, mungkin anda boleh pertimbangkan kotak songket. Harganya pun bersesuaian jika bajet anda adalah sederhana. Anda boleh masukkan gula-gula, tasbih, pengetip kuku atau hiasan batu berwarna-warni di dalamnya. Kotak songket ini juga boleh dapati di website kami Reem Doorgift .Pelbagai jenis dan saiz kotak lagi yang bermotifkan songket dan  anda perlu pilih sahaja mana yang anda minat!

 

 

Bagaimana? Best tak idea-idea doorgift perkahwinan yang kami kongsikan di atas ini. Pilih mana-mana yang sesuai dengan tema majlis anda! Sila layari website Reem Doorgift juga jika anda ingin doorgift di atas . Pasti berbaloi wang yang anda belanjakan untuk majlis anda nanti.

Jangan lupa juga untuk kongsikan artikel ini di FB atau Twitter. Pasti ramai kawan-kawan anda yang boleh ambil inspirasi dari 5 idea doorgift untuk tetamu ini!

Tips Berjimat Untuk Majlis Perkahwinan

Ramai pasangan kini yang akan berhutang keliling pinggan hanya kerana mereka ingin mengadakan majlis perkahwinan yang gah. Hakikatnya, anda tidak perlu habiskan simpanan wang atau lakukan pinjaman peribadi hanya untuk langsungkan majlis perkahwinan. Cuba tanya kembali diri anda, adakah berbaloi untuk berbelanja puluhan malah ratusan ribu untuk menarik perhatian kebanyakan tetamu yang tidak anda kenali? Pada pendapat kami, adalah lebih bermanfaat wang simpanan digunakan untuk masa hadapan dan  untuk anda langsungkan majlis dengan kos yang berpatutan (berpatutan tidak semestinya murah) namun majlis tersebut tetap akan dikenang hingga ke anak cucu.

Beri perhatian terhadap jumlah jemputan

Sekiranya anda benar-benar ingin menjimatkan kos, semak semula senarai jemputan anda dan hadkan kepada sahabat handai, ahli keluarga dan saudara mara terdekat yang betul-betul rapat dengan anda sahaja. Ahli keluarga anda dan pasangan mungkin akan mempengaruhi anda untuk menambah jumlah jemputan bagi memeriahkan majlis, namun anda perlu tetap dengan pendirian dan  bertanggungjawab sepenuhnya terhadap bilangan jemputan. Ini bukan sahaja bertujuan untuk menjimatkan kos, tetapi majlis yang ingin meraikan anda ini aka lebih bernmakna jika ia diraikan dengan orang yang tersayang yang benar-benar rapat dengan anda.

Minta bantuan dari kenalan

Anda mempunyai kenalan yang merupakan ahli muzik, penghibur, atau  seorang jurugambar yang berbakat? Apa kata anda berunding dengan mereka untuk menawarkan khidmat mereka pada hari perkahwinan anda sebagai ganti kepada hadiah perkahwinan? Ia salah satu cara yang berkesan untuk menjimatkan bajet, dan bakal menjadi satu pengalaman yang menyeronokkan untuk dikongsi bersama rakan anda.

MY_BudgetWeddings_blog03

Pilih lokasi  yang menjimatkan

Majlis persandingan di hotel 5 bintang sudah tentu akan kelihatan mewah dan berprestij. Namun, majlis persandingan di rumah anda sendiri atau lokasi luar yang lain tidak kurang hebatnya.

Selain di rumah, lokasi seperti taman dan pantai juga boleh diambil kira. Dengan berlatarbelakangkan hembusan bayu serta desiran ombak di pantai, ataupun dikelilingi pepohon dan bunga, pengalaman ini bakal menawarkan memori yang istimewa. Tambahan pula, menyewa kanopi berkipas adalah lebih murah dan menjimatkan berbanding daripada menyewa dewan. Jangan lupa untuk menyemak laporan cuaca!

Elakkan mengguna perancang khidmat perkahwinan (wedding planner)

Anda sebenarnya tidak memerlukan khidmat perancang majlis perkahwinan ika anda mempunyai keluarga dan sahabat handai untuk membantu persiapan anda. Perancangan bersama ini bukan sahaja akan mengeratkan hubungan, bahkan juga memudahkan anda dan pasangan untuk mengetahui perkembangan persiapan anda.

MY_BudgetWeddings_blog02

Rewang!

Rewang secara asasnya ialah majlis gotong-royong sebagai persiapan sebuah majlis yang disertai oleh keluarga dan jiran terdekat. Dalam konteks perkahwinan, ianya termasuklah memasak hidangan untuk majlis, mendirikan khemah, menyiapkan perhiasan dan banyak lagi.

Tradisi ini kian dilupakan oleh kerana katering dan perancang majlis perkahwinan  telah menjadi alternatif utama untuk menyediakan hidangan dan persiapan ketika majlis persandingan. Namun, rewang bakal menjadi strategi yang mampu menjimatkan perbelanjaan anda.

Do-It-Yourself (DIY) pelamin dan hiasan

Baru-baru ini, viral di laman sosial kisah pasangan yang menyediakan pelamin perkahwinan mereka sendiri dengan bajet bawah RM 100, dan hiasan yang amat cantik! Jika anda menggunakan khidmat perancang majlis, kosnya boleh menelan RM 5,000 hingga RM 15,000! Lebih baik anda potong perbelanjaan itu untuk sesuatu yang lain – seperti wang pendahuluan rumah – dan reka sendiri (DIY) pelamin dan hiasan anda.

Cetuskan kreativiti anda bersama rakan-rakan dan gunakan bahan kitar semula untuk lebih menjimatkan kos. Anda boleh merujuk Google dan Pinterest sebagai sumber inspirasi!

Sediakan playlist muzik anda sendiri

Muzik, karaoke dan DJ adalah salah satu elemen yang tidak dapat dipisahkan dari majlis perkahwinan. Jika anda inginkan kelainan, gunakan akaun Spotify anda beserta set stereo untuk menikmati muzik pilihan citarasa anda sepanjang majlis!

Sewa busana – atau guna pakaian yang anda ada

Tidak dapat dinafikan, semua orang ingin kelihatan cantik pada hari perkahwinan mereka. Namun, anda tidak perlu habiskan beribu hanya untuk pakaian yang anda bakal pakai sehari sahaja. Kini, anda boleh menyewa busana yang anda inginkan untuk menjimatkan kos atau pinjam sahaja dari ahli keluarga anda.

Merancang dari awal

Persedian untuk mengadakan majlis perkahwinan bukanlah satu perkara yang boleh dipandang remeh, terutama sekali jika anda mengutamakan penjimatan kos. Kami nasihatkan anda bersedia seawal dari 6 bulan sebelum majlis lagi. Sediakan senarai semak bersama-sama pasangan anda dan minta bantuan keluarga dan rakan-rakan terdeka.