15+ DIY Pelamin Tunang & Sanding Yang Simple

Berikut merupakan idea DIY Pelamin yang boleh dirujuk untuk menghias pelamin pada hari bahagia anda dengan harga yang jauh lebih murah.

1. Pelamin Bertemakan White Garden

 
Foto kredit: FB Milo Tabur Viral

 
Foto kredit: FB Milo Tabur Viral


Foto kredit: FB Milo Tabur Viral

2. Pelamin berlatarkan tema pink dan putih



Foto kredit : Pinterest.com

3. Hiasan yang simple tapi nampak elegant dengan gabungan putih dan merah


Foto kredit : Pinterest.com

4. Pelamin bertemakan gabungan warna pastel


Foto kredit : Pinterest.com

5. Menggunakan kayu pallet sebagai bahan asas.


Foto kredit : Pinterest.com

Artikel asal : Viramon

***Ha, sekarang dah dapat sedikit idea untuk buat pelamin impian kan.
Sebelum itu, pasangan yang bakal berkahwin juga perlu mencari doorgift untuk majlis anda nanti. Anda tak perlu susah cari kerana kami ada doorgift yang anda mahu! Harga yang berpatutan taw 🙂

Mari dapatkan doorgift dengan kami 🙂

KLIK SEKARANG! REEMDOORGIFT 

 

   


 

 

 

7 tips merancang majlis hari jadi anak yang simple di rumah

by shima

Kalau anda nak buat majlis yang simple simple saja di rumah, jom baca 7 tips persediaan ini untuk memudahkan kerja anda:

 

#1 Persiapan majlis hari jadi anak: Dapatkan jumlah undangan

      

Siapa yang perlu anda undang? Fikir benda itu awal-awal. Selepas itu barulah anda boleh dapatkan jumlah tetamu yang nak datang.Mungkin anda jemput keluarga kawan baik anda. Berapa ramai satu keluarga? 4 orang?

 

#2 Buat kira-kira

                                                        gambar:google

Selepas mendapatkan anggaran tetamu yang nak datang, bolehlah anda mula menulis kira-kira. Buat bajet untuk semua persiapan agar anda tidak membazir. Persiapan jenis apa yang anda perlukan? Lihat tips nombor #3 dan #4.

 

#3 Pilih waktu dan hari yang sesuai

                                                                                                             

                                                     gambar:google

Majlis hari jadi anak mungkin tidak disambut betul-betul pada tarikh lahirnya. Anda boleh pilih hari minggu jika mahu lebih ramai tetamu datang.

Tapi jangan lupa untuk pilih waktu yang bersesuaian juga. Kalau anak anda masih kecil, janganlah sambut ia pada waktu malam. Nanti meragam pula budak itu!

 

#4 Pilih tema dan warna majlis

                                                     gambar:google

 

Ini bergantung kepada kreativiti anda. Anda boleh buat DIY, atau membeli perkakas, perhiasan dan permainan untuk majlis di kedai-kedai hadiah hari jadi. Warna yang selalu digunakan seperti biru, oren, merah jambu dan warna-lembut. Tema pula bergantung kepada apa yang diminati anak. Mungkin tema Hello Kitty atau Minion?

#5 Pilih dekorasi dan perhiasan untuk majlis

                                                               gambar:google

Walaupun simple, tapi majlis hari jadi anak itu mungkin kelihatan lebih meriah dan cantik dengan pemilihan dekorasi yang sesuai.

Alah, ibu-ibu tak payah bersusah pun. Cukuplah sekadar memilih belon atau bunga-bunga untuk disusun bagi menarik.

 

#6 Tentukan makanan dan kek hari jadi
                                                gambar:google

 

Pesan kek yang bersesuaian dengan tema. Pertimbangkan juga jumlah tetamu sebelum beli kek – melainkan anda sediakan makanan tambahan lain.Kalau makanan untuk tetamu, anda nak memasak sendiri atau beli dari luar?

#7 Baju special untuk anak

                                                      gambar:google

 

Oleh sebab hari inikan hari special untuk anak, tak salah jika anda menghiaskan agar lebih menarik.

Tak payah beli baju baru pun tak mengapa. Mungkin anda sekeluarga boleh pakai sedondon? Itupun sudah cukup comel!

Semoga dengan tips yang kami beri ini, sambut hari jadi anak anda berjaya dilangsungkan!

Sumber artikel : theasianparent

 

 *Kalau nak cari doorgift untuk majlis birthday anak yang unik dan comel-comel, tak perlu susah-susah. Boleh survey-survey dkt Reem Doorgift ya. Kami menawarkan doorgift yang unik dan berguna sesuai dgn event anda 🙂

     

 

 

 

 

 

 

 

Tips Pemilihan Make-Up Pengantin

                             Sumber: Kumparan

by shima

Bila bercakap mengenai seri pengantin, perkara utama untuk kelihatan cantik, anggun, jelita dan sebagainya ialah solekan ketika majlis. Bagi anda yang sering ke majlis perkahwinan pasti anda sendiri boleh menilai pemilihan gaya solekan pengantin.

Ha, jom tengok tips memilih make-up pengantin kat bawah ni! 🙂




Sumber : Google

1. Para bakal pengantin sekalian, pastikan sekurang-kurangnya anda tahu tentang dunia solekan seperti trend solekan terkini dan study hasil kerja makeup artis yang bakal menyolek anda.



                                                            Sumber: Ohfesyen

2. Buat anda yang dilema tentang pemilihan gaya solekan, untuk paling mudah pilih sahaja solekan jenis doll yang banyak menggunakan warna-warna lembut seperti merah jambu dan peach. Tak nak nampak keterlaluan cukup dengan pemilihan warna-warna tanah. Elakkan dari memilih warna lipstik seperti merah, maroon, oren atau ungu (kecuali bersesuaian dengan tema majlis). 

 



                                                   Sumber : Mommy’s Diary of Life

3.  Teknik dan bentuk solekan juga wajib diambil kira. Dari pengalaman penulis sendiri, ada sesetengah dari rakan penulis mendapat solekan yang tenggelam akibat teknik shading atau contouring mak andam tidak menjadi. Contouring dibahagian hidung, tulang pipi terlalu tebal, gelap dan paling tragis kening. Sebab itu penting untuk kita kenal siapa bakal mak andam, tahu teknik dan rajinkan diri untuk tengok hasil kerja mereka sebelum ini.




Sumber : google


4. Yang paling penting, pengaruh lain untuk solekan menjadi lebih cantik ialah rutin penjagaan wajah pengantin itu sendiri. 🙂

Sumber artikel : www.wanista.com



Ha, sekarang dah dapat sedikit idea untuk memilih make up pengantin kan.
Sebelum itu, pasangan yang bakal berkahwin juga perlu mencari doorgift untuk majlis anda nanti. Anda tak perlu susah cari kerana kami ada doorgift yang anda mahu! Harga yang berpatutan taw 🙂

Mari dapatkan doorgift dengan kami 🙂   Hanya di REEM DOORGIFT 

KLIK SEKARANG! https://reemdoorgift.com


         


        

Pemilihan tiara untuk bakal pengantin

By: Emy

Sumber dari bridestory

 

1. Gunakan tiara yang simple jika baju anda telah dipenuhi dengan labuci atau hiasan supaya tidak kelihatan serabut2. Bagi yang bertudung dan mahu memakai tiara, sebaiknya memakai tudung plain supaya nampak lebih kemas dan cantik.

2. Bagi yang bertudung dan memilih untuk memakai tiara, sebaiknya anda memilih tudung plain supaya lebih menarik

3. Bagi pengantin yang berbadan plus size, anda juga digalakkan untuk memakai tiara yang simple dan tidak sarat supaya anda lebih kelihatan kemas

4. Bagi yang freehair pula, make sure anda pilih dulu hairstyle yang sesuai dengan anda sebelum memilih tiara yang anda mahukan.

Dengan pemakaian dan pemilihan tiara yang betul, pengantin akan kelihatan lebih menarik dan sekali gus majlis anda akan meriah! Jadi mestilah anda nak majlis anda lebih meriah kan? Anda mesti perlukan doorgift unik yang takkan dilupakan orang betul tak?! Jangan risau, kami ada!

KLIK SEKARANG! https://reemdoorgift.com

   

  

Jenis jenis cincin kahwin

By: Emy 

Kebiasaannya perempuan akan dapat 3 jenis cincin bila kahwin. Antaranya:

 

Cincin Merisik
Ia dipanggil cincin belah rotan tapi bukan diperbuat dari rotan tau! Selalunya orang akan belicincin merisik yang berwarna emas dan kosong sahaja


Sumber dari maj jewels

Cincin Tunang

Ada orang ada yang bertunang dahulu sebelum nikah. Ada juga yang terus nikah sahaja. Jadi anda akan dapat 2 cincin saja tau hehe! Cincin tunang ni ‘lebih” sikit dari cincin merisik. Biasanya orang akan beli cincin yang berbatu (diamond)


Sumber dari tiaria

Cincin Nikah
Cincin nikah mestilah yang paling glamor dari cincin merisik dan cincin tunang. Biasanya orang akan memilih cincin berbatu satu dan besar. Rekaan cincin nikah sememangnya simple tapi batu / diamond nya akan menarik perhatian ramai

Sumber dari pesona pengantin

 

Sekarang anda dah tahu serba sikit pasal jenis-jenis cincin. So anda tahu tak sekarang pun dah ada pelbagai jenis doorgift yang tak pernah dibuat orang? Unik sangat tau!

First time nampak kan item kat bawah ni???? Cepat dapatkan sekarang!!

KLIK SEKARANG!!! https://reemdoorgift.com/

  

   

7 lokasi menarik untuk majlis perkahwinan berkonsepkan ‘Garden Wedding’

Seperti sudah menjadi trend, bakal pasangan raja sehari memilih untuk mengadakan majlis perkahwinan mereka di villa atau banglo berbanding dewan atau hotel. Villa atau banglo menjadi pilihan kerana banyak kemudahan yang disediakan terutamanya penginapan untuk bakal pengantin dan keluarga yang jauh lebih menjimatkan berbanding hotel selain pakej perkahwinan yang lengkap yang ditawarkan oleh pengusaha atau pemilik villa atau banglo tersebut.

Pada entri kali ini kami telah menyenaraikan beberapa buah villa dan banglo di sekitar Selangor dan Kuala Lumpur yang boleh dijadikan lokasi untuk pasangan yang akan berkahwin mengadakan majlis perkahwinan mereka. Semuanya cantik-cantik dan sesuai untuk majlis yang bertema ‘Garden Wedding’. Semoga boleh dijadikan panduan untuk bakal raja sehari memilih lokasi majlis perkahwinan nanti!

 

1.  Orchard Villa, Gombak

 

001

Pernah menjadi lokasi majlis perkahwinan penyanyi terkenal Malaysia, Hazama, villa ini terletak di Gombak, sesuai bagi mereka yang inginkan majlis berkonsepkan flora dan fauna. Boleh memuatkan sehingga 700 orang tetamu pada satu masa. Mempunyai kemudahan seperti tempat letak kereta yang luas, surau, bilik Diraja/VVIP dan bilik persalinan.

 

2. Laman Warisan, Putrajaya

 

001

Terletak di Taman Warisan Pertanian, Presint 16, Putrajaya berdekatan Alamanda Putrajaya, tempat ini boleh memuatkan sehingga 280 tetamu pada satu masa. Disertakan dengan kemudahan tempat letak kereta, surau dan bilik VIP. Berkonsepkan Warisan dan Klasik Decor Melayu dengan ruang yang terbuka dan nyaman, amat sesuai untuk mereka yang inginkan majlis ala-ala Melayu Klasik. Mereka juga turut menyediakan sesi fotografi percuma di dalam dusun.

 

3. Lake Cempaka Villa, Bangi

 

001

Terletak di Bangi, berkonsepkan ‘Outdoor’ di tepi tasik, Lake Cempaka Villa boleh memuatkan sehingga 800 orang tetamu. Mempunyai dua bahagian iaitu ‘indoor’ dan ‘outdoor’ untuk para tetamu menjamu selera. Dilengkapi kemudahan tempat letak kereta, surau, bilik VVIP dan bilik persalinan.

 

4. The Wedding Heritage Palace, Jalan Semarak

 

001

Sebuah banglo resort ala-Bali berkeluasan 20,000 kaki persegi yang menawarkan perkahwinan yang eksklusif, terletak di pusat bandar Kuala Lumpur. Boleh memuatkan sehingga 1000 orang tetamu dengan susunan meja tetamu dalam banglo yang berhawa dingin memberikan keselesaan pada tetamu dari berpanas dan berhujan. Dilengkapi dengan kolam renang dan landskap resort yang indah serta bilik pengantin yang eksklusif. Dilengkapi juga dengan pakej perkahwinan lengkap dari busana, pelamin, makeup artis, makanan dan PA sistem.

 

5. The Wedding Heritage Bungalow Kota Damansara

 

001

Sebuah banglo dua tingkat ala-Mediterranian yang pasti menawan hati, sesuai untuk majlis perkahwinan yang eksklusif. Dilengkapi dengan penghawa dingin, banglo ini boleh memuatkan sehingga 2000 orang tetamu. Mempunyai empat buah bilik yang dilengkapi perabot, bilik pengantin yang eksklusif, ruang solat dan ruang keluarga, banglo ini turut menyediakan khidmat homestay bagi keluarga yang ingin bermalam dan membuat persiapan majlis. Juga didatangkan dengan pakej perkahwinan lengkap.

 

6. The Wedding Heritage Orchard Putrajaya

 

001

Cawangan lain bagi The Wedding Heritage yang terletak di Putrajaya. Sebuah banglo dua tingkat berkeluasan dua ekar dengan landskap yang cantik dilengkapi dengan penghawa dingin sepenuhnya boleh memuatkan sehingga 3000 orang tetamu. Turut menyediakan perkhidmatan homestay bagi keluarga yang ingin bermalam dan membuat persiapan majlis. Juga mempunyai 4 buah bilik dilengkapi perabot, bilik pengantin, ruang solat dan ruang keluarga.

 

7. Sangkot Garden

 

001

Terletak di Hulu Langat, Selangor, sesuai untuk majlis perkahwinan dalam taman dan perkahwinan berkonsepkan Melayu tradisional kerana terletak di tengah-tengah perkampungan Melayu. Boleh menempatkan seramai 1000 ke 2000 tetamu, Sangkot Garden turut menyediakan pakej perkahwinan dari segi pelamin, makanan, kanopi, kerusi dan meja termasuklah bilik persalinan pengantin, bilik tamu, PA sistem dan penginapan homestay selama satu malam bagi memudahkan bakal pengantin dan keluarga membuat persiapan majls.

 

Dapatkan promo item RM 1 dengan pembelian minimum 100 pcs ke atas. Sila lihat website kami untuk ketahui lebih lanjut REEM DOORGIFT

Tips Jumpa Bakal Mertua Buat kali Pertama

By: Emy

1. Plan
Plan masa atau waktu yang sesuai kerana ini benda paling penting sebab akan menentukan keadaan dan suasana pertemuan. ELAKKAN pertemuan secara mengejut.

2. Pakaian sopan

Kepada perempuan, elakkan memakai pakaian yang ketat. Pilih pakaian mengikut kesesuaian anda. Baju kurung adalah pilihan yang terbaik dan sempurna

Kepada lelaki pastikan rambut, misai dan janggut tu kemas dan dirapikan. Pakai pakaian yang kemas seperti kemeja dan bukannya tshirt bercorak tidak senonoh

3. Bawa buah tangan
Cukup sekadar membawa buah-buahan atau kek atau sebagainya supaya mereka rasa dihargai.

4. Pandai bersembang dan bermesra
Jangan senyum sahaja dari awal sehingga anda balik. Bergurau dan buat la sedikit aktiviti dengan keluarga. ELAKKAN berbual perkara sensitif seperti politik

5. Selitkan pujian
Waktu bersembang selitkan sedikit pujian kepada mereka seperti contoh memuji masakan, rumah atau rupa mereka.

6. Ringan tulang
Bagi perempuan, rajinkan tulang untuk bersihkan pinggan mangkuk selepas makan.  Tak salah untuk anda masuk ke dapur untuk tolong cuci apa yang patut. Ini la waktu yang sesuai untuk lebih mengenali bakal ibu mertua anda.

Bagi lelaki, rajinkan diri anda apabila ada kenduri atau sebagainya dengan menawarkan diri untuk masak atau mengemas.

7. Kenal dengan bakal adik beradik ipar
Jangan buat muka somb0ng dan gunakan peluang itu untuk menjadi lebih rapat. Kerana apabila kita berkahwin dengan pasangan ianya ibarat kita kahwin dengan seluruh keluarganya sekali tau!

8. Pengetahuan agama
Ini PERKARA PALING PENTING sekali terutamanya bagi lelaki! Jangan sampai baca doa makan pun tak boleh. Kalau nak kahwin dengan anak mereka mestilah kena tahu memimpin keluarga.

SEBELUM TUUUU.. Anda atau orang terdekat anda sedang mencari doorgift unik dan menarik? Mari dapatkan segera!

KLIK SEKARANG! https://reemdoorgift.com

Tips warna baju pengantin mengikut warna kulit

By: Emy

Kulit cerah
Pilih warna yang menyerlahkan lagi keanggunan anda seperti warna merah terang, biru gelap, ungu pekat dan sebagainya.

Sumber dari cintaduahati

Kuning langsat
Penggunaan rona terang seperti warna merah jambu atau biru akan sesuai dan sempurna untuk anda! Sebaiknya elakkan memilih warna krim, coklat dan oren kerana akan membuatkan wajah kelihatan kusam.


Sumber dari pinkbubblegumprincess

Sawo Matang
Elakkan warna pastel kerana ia tidak akan menaikkan seri pengantin anda. Anda boleh pilih warna seperti hijau zamrud atau warna keemasan seperti emas atau gangsa. Lebih selamat jika anda memilih warna putih kerana ia akan membuat kulit anda lebih bersinar.


Sumber dari dewi remaja

Hitam Manis
Warna yang menarik untuk kulit hitam manis adalah warna terang dan kontra tetapi anda harus berani menggayakannya. Warna yang terang adalah seperti kuning keemasan, merah dan sebagainya akan lebih menyerlahkan kulit anda pada hari penting anda nanti!


Sumber dari bukalapak

Selain itu, anda juga harus fikirkan doorgift yang perlu diberikan pada tetamu nanti! Pasti anda mahukan sesuatu yang unik dan tak pernah dibuat orang kan? Jangan risau, kami ada!

KLIK SEKARANG! https://reemdoorgift.com/

   

   

Persiapan Sebelum Kahwin

By: Emy


Sumber dari vitamindebomb

 

  1. Pilih tarikh

Bagi pasangan yang ingin berkahwin, perkara utama yang perlu difikirkan adalah tarikh untuk melangsungkan perkahwinan. Pilih tarikh yang memudahkan untuk sedara mara, rakan rakan untuk datang seperti hari cuti sekolah atau musim perayaan. Tetapi harga barangan akan menjadi mahal kerana permintaan yang tinggi pada hari tersebut.

2. Hadiri kursus kahwin

Kursus kahwin perkara wajib yang perlu dilaksanakan sebelum menjadi pasangan suami isteri. Setiap pasangan akan mengetahui tanggungjawab mereka sebagai suami isteri. Sebaiknya menghadiri kursus kahwin 3 bulan sebelum majlis supaya pengetahuan berkaitan perkahwinan akan lebih segar dalam ingatan.

3. Menempah dewan, catering dan lain lain

Sebaiknya menempah 6 bulan awal untuk mengelakkan harga dewan, catering dan sebagainya menjadi mahal sekiranya anda membuat tempahan di saat-saat akhir sebelum berlangsungnya majlis perkahwinan

Juru nikah juga perlu diberitahu awal supaya jadualnya tidak bertindih dengan pasangan yang lain. Begitu juga dengan andaman. Anda perlu mementingkan pakej-pakej yang ditawarkan berbanding perkhidmatan secara berasingan. Perkhidmatan secara berasingan dikatakan lebih mahal berbanding pakej yang disediakan.

5. Tempah kad jemputan

Pastikan kad kahwin yang akan dibuat nanti tidak terlalu mahal, cukuplah ringkas dan yang penting maklumat di dalamnya boleh dibaca.

Jalani ujian HIV
Ujian saringan HIV perlu dilakukan sebelum pasangan mendirikan rumah tangga. Ujian ini penting dibuat untuk mengelakkan berlaku jangkitan kepada pasangan sekiranya terbukti pasangan itu pembawa HIV.

6. Dokumen dan borang perkahwinan

Bagi setiap pasangan yang akan mendirikan rumah tangga, perkara asas yang perlu dilakukan juga adalah mengisi borang-borang penting dan di hantar di Pejabat Agama sebelum bernikah. Antara borang yang wajib diisi ialah borang permohonan kebenaran perkahwinan bagi perempuan dan lelaki, borang akuan bujang, borang saksi, dan ada lagi beberapa boring lain bergantung kepada status diri pasangan. Maklumat borang boleh rujuk di sini.

Setelah semua borang dan maklumat yang diperlukan siap, dokumen tersebut perlulah dihantar ke bahagian Undang-undang Syariah Jabatan Agama. Semasa di sana nanti pasangan akan melalui sedikit sesi temu bual berkaitan rumahtangga.

Sebelum itu, pasangan yang bakal berkahwin juga perlu mencari doorgift untuk majlis anda nanti. Anda tak perlu susah cari kerana kami ada doorgift yang anda mahu!

Mari dapatkan doorgift yang baru saja sampai!
KLIK SEKARANG! https://reemdoorgift.com/product-category/item-baru/

    

     

Design Kad Kahwin 2019

By: Emy

Pasti anda peningkan nak cari style kad kahwin yang bagaimana untuk hari penting anda? Jangan risau, kami berikan sedikit idea untuk anda!

  • Unique
    Jika anda mahukan sesuatu yang unik dan yang menarik

       

    

 

  • Tropical
    Kepada peminat hijau atau tropika

    

    

 

  • Simple
    Kepada yang mahukan kad kahwin yang simple, ringkas dan minimum.

    

    

 

  • Pastel
    Kepada yang inginkan kad kahwin berwarna lembut atau pastel

    

 

  • Floral
    Kepada yang memilih kad kahwin bercorak bunga

    

     

 

  • Classic Vintage
    Kepada sesiapa yang meminati corak vintage seperti batik

        

Anda terfikir mana nak dapat semua kad kahwin ini? Lawa sangat kannn?!?! Jangan risau! Kami ada sediakan pakej kad kahwin sekarang ni! WOW!

Jom tengok sekarang! Harga murah je hehe 🙂


KLIK SEKARANG! https://reemdoorgift.com/product-category/pakej-kad-kahwin/