15+ DIY Pelamin Tunang & Sanding Yang Simple

Berikut merupakan idea DIY Pelamin yang boleh dirujuk untuk menghias pelamin pada hari bahagia anda dengan harga yang jauh lebih murah.

1. Pelamin Bertemakan White Garden

 
Foto kredit: FB Milo Tabur Viral

 
Foto kredit: FB Milo Tabur Viral


Foto kredit: FB Milo Tabur Viral

2. Pelamin berlatarkan tema pink dan putih



Foto kredit : Pinterest.com

3. Hiasan yang simple tapi nampak elegant dengan gabungan putih dan merah


Foto kredit : Pinterest.com

4. Pelamin bertemakan gabungan warna pastel


Foto kredit : Pinterest.com

5. Menggunakan kayu pallet sebagai bahan asas.


Foto kredit : Pinterest.com

Artikel asal : Viramon

***Ha, sekarang dah dapat sedikit idea untuk buat pelamin impian kan.
Sebelum itu, pasangan yang bakal berkahwin juga perlu mencari doorgift untuk majlis anda nanti. Anda tak perlu susah cari kerana kami ada doorgift yang anda mahu! Harga yang berpatutan taw 🙂

Mari dapatkan doorgift dengan kami 🙂

KLIK SEKARANG! REEMDOORGIFT 

 

   


 

 

 

7 tips merancang majlis hari jadi anak yang simple di rumah

by shima

Kalau anda nak buat majlis yang simple simple saja di rumah, jom baca 7 tips persediaan ini untuk memudahkan kerja anda:

 

#1 Persiapan majlis hari jadi anak: Dapatkan jumlah undangan

      

Siapa yang perlu anda undang? Fikir benda itu awal-awal. Selepas itu barulah anda boleh dapatkan jumlah tetamu yang nak datang.Mungkin anda jemput keluarga kawan baik anda. Berapa ramai satu keluarga? 4 orang?

 

#2 Buat kira-kira

                                                        gambar:google

Selepas mendapatkan anggaran tetamu yang nak datang, bolehlah anda mula menulis kira-kira. Buat bajet untuk semua persiapan agar anda tidak membazir. Persiapan jenis apa yang anda perlukan? Lihat tips nombor #3 dan #4.

 

#3 Pilih waktu dan hari yang sesuai

                                                                                                             

                                                     gambar:google

Majlis hari jadi anak mungkin tidak disambut betul-betul pada tarikh lahirnya. Anda boleh pilih hari minggu jika mahu lebih ramai tetamu datang.

Tapi jangan lupa untuk pilih waktu yang bersesuaian juga. Kalau anak anda masih kecil, janganlah sambut ia pada waktu malam. Nanti meragam pula budak itu!

 

#4 Pilih tema dan warna majlis

                                                     gambar:google

 

Ini bergantung kepada kreativiti anda. Anda boleh buat DIY, atau membeli perkakas, perhiasan dan permainan untuk majlis di kedai-kedai hadiah hari jadi. Warna yang selalu digunakan seperti biru, oren, merah jambu dan warna-lembut. Tema pula bergantung kepada apa yang diminati anak. Mungkin tema Hello Kitty atau Minion?

#5 Pilih dekorasi dan perhiasan untuk majlis

                                                               gambar:google

Walaupun simple, tapi majlis hari jadi anak itu mungkin kelihatan lebih meriah dan cantik dengan pemilihan dekorasi yang sesuai.

Alah, ibu-ibu tak payah bersusah pun. Cukuplah sekadar memilih belon atau bunga-bunga untuk disusun bagi menarik.

 

#6 Tentukan makanan dan kek hari jadi
                                                gambar:google

 

Pesan kek yang bersesuaian dengan tema. Pertimbangkan juga jumlah tetamu sebelum beli kek – melainkan anda sediakan makanan tambahan lain.Kalau makanan untuk tetamu, anda nak memasak sendiri atau beli dari luar?

#7 Baju special untuk anak

                                                      gambar:google

 

Oleh sebab hari inikan hari special untuk anak, tak salah jika anda menghiaskan agar lebih menarik.

Tak payah beli baju baru pun tak mengapa. Mungkin anda sekeluarga boleh pakai sedondon? Itupun sudah cukup comel!

Semoga dengan tips yang kami beri ini, sambut hari jadi anak anda berjaya dilangsungkan!

Sumber artikel : theasianparent

 

 *Kalau nak cari doorgift untuk majlis birthday anak yang unik dan comel-comel, tak perlu susah-susah. Boleh survey-survey dkt Reem Doorgift ya. Kami menawarkan doorgift yang unik dan berguna sesuai dgn event anda 🙂

     

 

 

 

 

 

 

 

Variasi Tema Perkahwinan Trendy






By shima

Bagi pasangan yang bakal melangsungkan perkahwinan, pasti antara perkara yang banyak dipertimbangkan ialah tema majlis perkahwinan tersebut.

Tema yang ditetapkan untuk sesuatu majlis boleh memudahkan proses pemilihan rekaan baju pengantin dan ahli keluarga, hiasan pelamin, hiasan meja makan dan sebagainya.

Di sini kami kongsikan 7 idea menarik untuk dijadikan tema majlis perkahwinan anda:

1) Tema Korea

                                                         Gambar: kahwinlife

Konsep Korea meletakkan platform seakan-akan singgahsana yang dipenuhi dengan pokok sakura berwarna merah jambu dan putih. Ditambah pula dengan hiasan bunga putih merimbun di sekitar tangga pelamin menimbulkan aura suasana musim salji. Beruntunglah sesiapa yang menghadiri majlis perkahwinan anda, kerana mereka bukan sahaja dapat menikmati juadah enak yang disediakan, malah dapat merasai pakej ke negara Korea sekaligus.

2) Tema Fairy Tale

                                              gambar:google

 

Untuk tema fairy tale, inspirasi boleh diambil dari cerita dongeng yang terkenal seperti Cinderella, Snow White dan lain-lain.

Anda boleh menghias pelamin untuk kelihatan seperti kereta kuda yang berwarna putih dengan pacuan empat roda untuk membawa anda ke alam fantasi Cinderella. Ukiran kerawang yang halus di kereta kuda ini menyerlahkan lagi konsep yang ingin diterapkan. Jika si mempelai perempuan mengenakan gaun kembang pasti akan kelihatan seperti Si Cinderella yang anggun dan jelita.


3) Tema Dalam Taman

                                                                Gambar: google

Konsep perkahwinan dalam taman menggunakan pelamin yang dihiasi dengan pokok dan bunga yang berwarna putih dan hijau. Konsep ini tampak sangat menenangkan dan menyejukkan mata. Warna hijau melambangkan alam, simbol kesuburan dan harmoni. Manakala, warna putih pula melambangkan kesucian dan kesempurnaan.

Tema ini akan membuat anda kelihatan menyerlah dan kelihatan segar di hari bahagia.

4) Tema Pantai

                                                        Gambar: google

Tema seterusnya berkonsepkan pantai. Pasti ramai pasangan bakal pengantin mengidamkan majlis perkahwinan mereka berada di pantai yang indah disertai tiupan angin bayu. Dihiasi dengan set meja kerusi yang berwarna putih dan ditambah dengan hiasan bunga segar di atas meja, majlis perkahwinan anda pasti nampak elegan dan klasik. Sememangnya suasana di pantai akan menimbulkan rasa ketenangan, kesegaran dan romantis.

5) Tema Musim Salji

                                                           Gambar: google

Tema ini menggunakan tirai batu kristal yang digantung di atas pelamin untuk kelihatan seperti ketulan ais. Manakala taburan serbuk putih di atas lantai melambangkan salji. Pelamin tema ini diserlahkan lagi dengan hiasan bunga yang mempunyai tona warna lembut dan segar. Tema ini akan membuat anda kelihatan bagai bidadari kayangan di majlis perkahwinan anda.

6) Tema Hipster

                                                          gambar:google

Konsep ala-ala hipster ini menampilkan ciri-ciri moden dan minimalis menggunakan hanya kayu-kayu palletsebagai latar belakang pelamin. Rekaan pelamin ini sememangnya tampak lain dari yang lain. Konsep hipstersemakin trendy dan digemari oleh masyarakat di negara ini. Jika anda ingin tampak kelainan, tema ini sangat sesuai digunakan pada majlis anda.

7) Tema Tradisional

                                                              Gambar: ohbulan

Tema ini menggunakan hiasan mega ukiran kerawang yang berwarna emas pada pelamin untuk menunjukkan ciri-ciri kesultanan Melayu. Tirai labuh yang berwarna merah sebagai latar belakang membuatkan pelamin kelihatan mewah dan gah.

Tema ini sangat sesuai jika dipadankan dengan baju kebaya songket yang merupakan baju adat resam tradisional Melayu. Boleh juga ditambahkan dengan pasukan pengapit dan pengiring mengenakan pakaian seperti para pembesar istana atau para hulubalang. Pasti majlis perkahwinan anda akan tersemat di ingatan tetamu anda.

Sumber artikel : KahwinLife

Haa, sekarang dah dapat idea untuk tema wedding kan? Apa kata kita cari doorgift menarik yang sesuai dengan tema majlis perkahwinan anda. Jangan risau tak perlu susah-susah nak cari, Reem Doorgift kan ada.

Klik je link ni taw https://reemdoorgift.com/.

Ada bermacam jenis doorgift yang unik untuk majlis perkahwinan anda 🙂



Tips Pemilihan Make-Up Pengantin

                             Sumber: Kumparan

by shima

Bila bercakap mengenai seri pengantin, perkara utama untuk kelihatan cantik, anggun, jelita dan sebagainya ialah solekan ketika majlis. Bagi anda yang sering ke majlis perkahwinan pasti anda sendiri boleh menilai pemilihan gaya solekan pengantin.

Ha, jom tengok tips memilih make-up pengantin kat bawah ni! 🙂




Sumber : Google

1. Para bakal pengantin sekalian, pastikan sekurang-kurangnya anda tahu tentang dunia solekan seperti trend solekan terkini dan study hasil kerja makeup artis yang bakal menyolek anda.



                                                            Sumber: Ohfesyen

2. Buat anda yang dilema tentang pemilihan gaya solekan, untuk paling mudah pilih sahaja solekan jenis doll yang banyak menggunakan warna-warna lembut seperti merah jambu dan peach. Tak nak nampak keterlaluan cukup dengan pemilihan warna-warna tanah. Elakkan dari memilih warna lipstik seperti merah, maroon, oren atau ungu (kecuali bersesuaian dengan tema majlis). 

 



                                                   Sumber : Mommy’s Diary of Life

3.  Teknik dan bentuk solekan juga wajib diambil kira. Dari pengalaman penulis sendiri, ada sesetengah dari rakan penulis mendapat solekan yang tenggelam akibat teknik shading atau contouring mak andam tidak menjadi. Contouring dibahagian hidung, tulang pipi terlalu tebal, gelap dan paling tragis kening. Sebab itu penting untuk kita kenal siapa bakal mak andam, tahu teknik dan rajinkan diri untuk tengok hasil kerja mereka sebelum ini.




Sumber : google


4. Yang paling penting, pengaruh lain untuk solekan menjadi lebih cantik ialah rutin penjagaan wajah pengantin itu sendiri. 🙂

Sumber artikel : www.wanista.com



Ha, sekarang dah dapat sedikit idea untuk memilih make up pengantin kan.
Sebelum itu, pasangan yang bakal berkahwin juga perlu mencari doorgift untuk majlis anda nanti. Anda tak perlu susah cari kerana kami ada doorgift yang anda mahu! Harga yang berpatutan taw 🙂

Mari dapatkan doorgift dengan kami 🙂   Hanya di REEM DOORGIFT 

KLIK SEKARANG! https://reemdoorgift.com


         


        

Idea Doorgift Yang Menarik untuk Majlis hari jadi

by shima

Hari Lahir, Hari Jadi atau Birthday Party mempunyai sentimental value yang tersendiri. Ada di antara kita yang menyambut hari lahir pada setiap tahun. Bagi ibu bapa yang mempunyai anak kecil, pasti mahu membuat persiapan sambutan hari lahir si kecil dengan meriah bukan?

Jom kita lihat idea-idea doorgift majlis hari lahir yang menarik:

1.Pen Kapsul

2. Pen Gold


3. Kotak Pensil Batik / Spiral


4. Penanda Buku


6. Beg Zip


7. Kipas Anyam

Menarik bukan doorgift-doorgift di atas ni. Unik dan menarik betul 🙂 tak dapat di tempat lain taw 🙂
Jadi apa tunggu lagi, jom dapatkan doorgift ni dengan kami!

Inspirasi corak Henna untuk bakal pengantin

Henna kini menjadi trend dalam perkahwinan. Salah satu perhiasan diri yang penting buat ratu sehari terutamanya di Malaysia. Lagi lagi kita ada majlis malam berinai. Jadi henna ini memang perkara lazim di Malaysia ini. Terdapat dua jenis henna yang popular iaitu inai merah coklat dan inai putih. Admin akan senaraikan beberapa inspirasi corak henna untuk bakal ratu sehari di luar sana!

 

  •  Inspirasi corak inai sebegini menjadi pilihan pengantin di Malaysia. Sesuai bagi merela yang gemarkan gaya ala Bollywood gitu..

Sumber dari www.ohfesyen.com

 

  • Corak henna merah ini sangat perfect kerana ianya membuatkan ratu sehari kelihatan lebih berseri

Sumber dari www.ohfesyen.com

 

  • Simple but nice! Kalau pengantin tak minat corak yang banyak atau over boleh cuba corak ni!

Sumber dari www.ohfesyen.com

 

  • Corak inai yang dipilih ringkas dan kelihatan manis di tangan pengantin. Bagi yang berkulit cerah akan kelihatan lebih cantik kerana kemerahan inai itu akan menaikkan seri bakal ratu sehari

Sumber dari www.ohfesyen.com

 

  • Cantiknya! Corak henna ini sangat detail dan kemas bagi pengantin yang inginkan kelainan dari yang lain.

Sumber dari www.ohfesyen.com

 

  • Ini pula corak ala-ala Mehndi. Jika busana pengantin terlalu simple, boleh bergaya sakan dengan lukisan inai sarat sebegini agar penampilan kelihatan seimbang dan cantik!

Sumber dari www.ohfesyen.com

 

  • Fuh! meriah betul corak inai yang ini. Looks perfect! Henna juga boleh diukir pada bahagian kaki si ratu sehari.

Sumber dari www.ohfesyen.com

 

Moga insiprasi yang diberi oleh admin bermanfaat untuk bakal pengantin di luar sana!

p/s : Mari dapatkan doorgift unik & berpatutan hanya di Reem Doorgift

Pengertian aqiqah

Bagi ibu bapa yang menimang cahaya mata baru, pastinya sedang teruja untuk melakukan majlis aqiqah. Jika anda sedang merancang dan berkira-kira untuk melakukan majlis aqiqah untuk simanja anda, apa kata luangkan masa untuk membaca penerangan kami tentang aqiqah termasuk maksudnya, syarat sah dan cara pembahagian daging yang anda wajib tahu.

 

aqiqah

Sumber dari www.bidadari.my

 

  • Maksud

Perkataan aqiqah membawa maksud “Rambut yang tumbuh di atas kepala bayi semasa dilahirkan.” Manakala dari sudut hukum syarak, perkataan aqiqah yang selalu kita gunakan bermaksud “Penyembelihan haiwan tertentu untuk kepentingan anak, di samping mencukur atau memotong rambutnya dan diberi nama untuk anak itu.”

Jika dilihat maksud aqiqah dari pandangan hukum syarak, boleh disimpulkan bahawa majlis aqiqah yang dilakukan haruslah mempunyai 3 elemen berikut:

  • Menyembelih binatang untuk kepentingan anak
  • Mencukur atau memotong rambut anak
  • Memberikan nama yang baik kepada anak

 

  • Syarat sah

Di Malaysia, kebiasaannya aqiqah dilakukan dengan cara:

  • 1 ekor kambing buat anak perempuan
  • 2 ekor kambing buat anak perempuan
  • Atau pun seekor lembu yang dibahagi kepada 7 bahagian, 1 bahagian mewakili seekor kambing

 

  • Cara pengagihan daging korban

Tidak seperti daging korban, tiada cara pengagihan daging aqiqah yang tertentu dan wajib untuk diikuti. Walau bagaimana pun, secara amnya daging aqiqah tidak boleh dimakan oleh ibu bapa dan keluarga yang melakukan aqiqah sahaja. Seeloknya adakan majlis untuk menjamu keluarga terdekat, sanak-saudara, sahabat handai, serta fakir miskin sekiranya ada.

Mengenai masakan untuk majlis aqiqah tersebut, ada yang berpendapat bahawa sunat untuk memasak manis kerana Rasulullah sukakan madu dan makanan yang manis. Namun ia hanyalah sunat, terpulang kepada anda untuk menentukan apakah menu yang ingin dihidangkan kepada para tetamu.

Jadi itu sahaja yang kami kongsikan pada anda hari ini. Semoga artikel ini bermanfaat untuk anda semua.

 

P/s : Anda mencari doorgift yang sesuai untuk majlis aqiqah? Di Reem Doorgift kami mempunyai pilihan yang menarik untuk majlis anda!

Idea doorgift unik

Menganjurkan majlis perkahwinan bukanlah satu tugas mudah. Banyak benda yang perlu kita fikir dan uruskan. Salah satunya adalah berkenaan dengan doorgift kahwin. Kalau anda sedang mencari-cari idea door gift perkahwinan untuk hari bahagia anda yang bakal berlangsung tak lama lagi, anda berada di tempat yang betul! Di sini, kami akan kongsikan dengan anda beberapa idea doorgift yang unik dan menarik untuk majlis perkahwinan!

 

1.     Penanda Buku

Penanda buku yanng unik untuk majlis perkahwinan anda juga adalah satu hadiah goodies bag kahwin yang boleh anda pertimbangkan. Ianya kompak, cantik, dan masih bersifat sentimental. Lagi-lagi kalau anda seorang yang gemar membaca buku. Kalau anda rasakan penanda buku kertas itu kelihatan murah dan boring, anda boleh menempah bookmark yang diperbuat daripada besi keluli atau aluminum. Memang nampak mahal!

 

2. Set Sudu & Garfu

 

Idea goodies kahwin yang seterusnya adalah set yang memuatkan sudu dan garfu. Ia sesuai buat para tetamu tidak kira dikalangan usia . Selalunya, harga tempahan untuk set mini sebegini juga tidaklah terlalu mahal. Yang penting, jika ia datang dengan kotak atau bekas yang cantik, ada juga tetamu yang boleh meletakkanya sebagai salah satu koleksi barang dapur mereka! Menarik, bukan?

 

3. Tasbih

Bagi mereka yang inginkan hadiah goodie bag perkahwinan yang bersifat Islamik, mungkin tasbih sesuai untuk anda. Pilih tasbih mini supaya ianya tidak terlalu panjang. Jadi, mudahlah untuk anda memasukkannya ke dalam kotak atau plastik khas dan menyelitnya dalam beg cenderahati kahwin. Selain daripada dapat menggembirakan hati tetamu, anda pun akan dapat pahala apabila mereka bertasbih menggunakan set yang anda berikan. Berbaloi pelaburan wang yang anda buat untuk majlis anda itu!

 

4.     Tuala Muka

Anda inginkan doorgift yang sesuai untuk kanak-kanak serta orang dewasa? Kami ada idea goodies kahwin untuk anda – tuala muka (juga boleh dibeli di Reem Doorgift!). Ada banyak pilihan warna yang anda boleh pilih. Pastikan ia masuk dengan tema majlis perkahwinan anda. Untuk membuatkannya lebih istimewa, mungkin anda boleh menempah nama khas yang menunjukkan nama anda dan pasangan. Barulah tetamu anda tahu siapa yang memberikan tuala tersebut setiap kali dia menggunakannya!

 

5. Kotak Songket

 

 

Jika anda sukakan idea door gift perkahwinan bekas tetapi inginkan sesuatu yang lebih tradisional, mungkin anda boleh pertimbangkan kotak songket. Harganya pun bersesuaian jika bajet anda adalah sederhana. Anda boleh masukkan gula-gula, tasbih, pengetip kuku atau hiasan batu berwarna-warni di dalamnya. Kotak songket ini juga boleh dapati di website kami Reem Doorgift .Pelbagai jenis dan saiz kotak lagi yang bermotifkan songket dan  anda perlu pilih sahaja mana yang anda minat!

 

 

Bagaimana? Best tak idea-idea doorgift perkahwinan yang kami kongsikan di atas ini. Pilih mana-mana yang sesuai dengan tema majlis anda! Sila layari website Reem Doorgift juga jika anda ingin doorgift di atas . Pasti berbaloi wang yang anda belanjakan untuk majlis anda nanti.

Jangan lupa juga untuk kongsikan artikel ini di FB atau Twitter. Pasti ramai kawan-kawan anda yang boleh ambil inspirasi dari 5 idea doorgift untuk tetamu ini!

Tugas bridesmaid semasa perkahwinan

Pernah dipilih oleh sahabat menjadi seorang bridesmaids di hari pernikahannya? Menjadi seorang bridesmaids itu bukan hanya memakai gaun seragam sahaja tetapi disebalik itu mereka memiliki peranan dan tugas besar untuk membantu acara pernikahan menjadi lebih lancar dan yang lebih tepatnya membantu keperluan pengantin wanita.

Menjadi seorang bridesmaid perlu memiliki peranan yang sangat penting bagi seorang pengantin wanita. Selain dari membantunya pada hari pernikahan, bridesmaids juga perlu membantu sejak beberapa bulan sebelum nya lagi

Sumber dari seputarpernikahan

Ini adalah senarai tugas  apa bridesmaids perlu ketahui  :

  1. Menemani Bakal Pengantin Wanita Membeli Keperluan Persiapan Pernikahan
  2. Menjadi Pendengar Yang Baik
  3. Membantu Mengatasi Wedding  Drama
  4. Memegang Baju Pengantin
  5. Menjaga Barang Penting Pengantin Wanita
  6. Steaming Wedding Dress
  7. Mengingatkan Keperluan Kecil
  8. Memastikan Pengantin Wanita Makan Pada Waktunya

Jadi, tugas bridesmaid ni bukan hanya untuk bergambar sahaja tau. Sebagai rakan karib kepada si pengantin, kita perlu lah membantu pengantin di hari bahagia nya.

*Kepada bakal pengantin di luar sana, anda semua dah ade doorgift belum untuk majlis perkahwinan nanti? Sekarang masih ade promo RM 1 dan ada item baru !!! Jadi jangan lepaskan peluang anda

Doorgift Berguna 2017: Pouch dan beg yang beranak-pinak!

Soalan ikhlas, berapa banyak beg yang anda ada? Tak kira besar kecil lama baru branded murah konvensional unik autentik berkualiti pakai buang semuanya. Ada sampai 20 tak? Kalau ada, kita geng!

Bukan apa, beg ni nak yang besar untuk muat semua barang, yang kecik nk simpan item comel, yang baru kena ikut trend, yang lama berkualiti bagus, yang itu hadiah orang yang ini beli duit gaji pertama, haishhh, banyak pula kategorinya.

Nampak tak permainannya kat situ. Banyak mana pun beg, sebab ianya berguna, jadi orang suka kalau dapat, sayang nak buang, dan paling bagus kerap digunakan. Kira alah membeli menang memakai gitu.

Kali ini, Reem Doorgift nak share jenis-jenis  beg pelbagai guna yang kami ada tawarkan. Yang ni pastinya approved kalau nk kasi sebagai tanda mata kat mana-mana majlis keraian, majlis akikah, majlis kenduri kendara. Dijamin berbaloi-baloi!

1) Beg Zip Songket

beg alat tulis songket
beg zip songket

Beg jenis ni, bahagian songketnya ada lining sponge, gebu dan nampak cantik bergaya. Kalau tema majlis tradisional, ni kena masuk dalam wishlist!

2)Beg zip bunga

beg zip motif floral
beg zip bunga

Ha! Ni kalau cikgu-cikgu gembira bukan kepalang dapat hadiah ni. Buat simpan marker. Beg ni pun ada sponge lining juga. Jadi kalau nk letak barang-barang yang sensitive sikit, sesuai sangat ni!

2)Beg satin songket cerut

beg satin songket cerut
beg satin songket cerut

 

Yang ni item terlaris kami. Sebab:
1)boleh digunakan terus sebagai beg nak isi barang doorgift
2)kalau nk jadikan item ni sebagai doorgift terus pun boleh. Ada option bungkus siap dalam kotak mika.

4)Beg songket telur

beg songket telur
beg songket telur

Selain nak bungkus telur dalam ni, nanti-nanti boleh guna nak simpan syiling. Zaman sekarang, syiling ni penting! Sebab minyak naik sen-sen, bukan ringgit-ringgit setiap hari khamis!

Beg mana paling menarik pada pendapat anda?