5 idea hadiah menarik untuk hari guru

Kadang-kadang kelakar juga bila tengok anak murid pening tak tahu nak beli apa untuk cikgu kesayangan mereka. Mana tak nya, dekat sekolah belajar sampai 10 subjek kalau beli hadiah lain-lain takut cikgu pulak yang terasa. Untuk mengelakkan kekeliruan, sebagai ibu bapa kita juga perlu tahu tentang ini. Jadi di sini kami senaraikan beberapa jenis cenderehati yang menarik untuk anda pilih!

 

1. Bekas pemegang pen

 

Ini juga adalah salah satu hadiah yang digemari oleh para pelajar. Kalau yang rajin tu, mesti korang selalu buat D.I.Y kan, tapi sebab cikgu pun ramai borong saja lah untuk semua. Jimat masa, tak payah nak stress fikirkan lagi nak beli apa. Bekas pemegang pen ini juga boleh didapati di Reem Doorgift

 

2. Bunga Ros Kaca

 

 

Memang ada banyak jenis bunga ros yang dijual khas untuk hari-hari penting ni. Tapi bunga kaca ni lagi mahal nak dibandingkan dengan bunga plastik, kononnya sebab dalam bekas kaca ini diisi dengan minyak wangi. Minyak wangi ini boleh dijadikan sebagai freshener dalam bilik ataupun kereta

 

3. Cutting Board ( Papan Pemotong)

 

 

Mencari hadiah yang unik? Di Reem Doorgift ada menjual Cutting Board sempena hari guru ini. Pasti guru-guru akan menyukai hadiah ini kerana ia juga bukan sahaja unik tetapi boleh digunakan untuk kegunaan harian juga.

 

 

4. Fridge Magnet

 

 

Kalau dah buntu tak tahu nak beli apa, magnet lah jawabnya. Bukan saja harganya yang murah, tapi sebab senang nak cari. Boleh kiralah, kalau setiap tahun mesti magnet adalah antara hadiah favourite semua murid!

 

 

5. Penggantung hiasan

 

 

Penggantung hiasan ini sangat menarik dan unik jika diberikan kepada guru dan hadiah ini semestinya juga akan digantung di depan pintu bilik guru. Jadi dengan ini, pasti guru akan sentiasa ingat siapa pemberinya! Penggantung hiasan ini juga boleh didapati di Reem Doorgift

Tak kisah lah walau apa jua hadiah pun, kita semua perlu hargai jasa dan pengorbanan mereka yang telah mendidik kita.

 

P/s : Jom dapatkan cenderehati ‘Happy Teachers Day’ bersempena hari guru ini di Reem Doorgift

 

Tips Kurus Sebelum Kahwin

By : Emy

Sumber dari Mohd Isa

 

  • Setkan minda nak kurus
    Pastikan anda lakukan bersungguh-sungguh. Jika mahu lakukan harini, buat pada hari itu juga. Jangan tangguh nak buat esok, lusa atau minggu depan!
  • Pelajari ilmu tentang kalori
    Adakah anda tahu kalori lebih banyak terbakar semasa anda tidur? Jika mahu kurus senang sahaja. Anda hanya perlu ambil kalori yang perlu sahaja dalam sehari!
  • Makan dalam kuantiti sikit
    Anda boleh makan banyak kali tapi make sure dalam kuantiti yang sikit sahaja! Simpan sedikit biskut dalam beg jika perlu dan pastikan kandungan fiber yang tinggi okay!
  • Elakkan makan pada waktu malam
    Tahukah anda makan pada waktu malam akan lebih buat anda senang gemuk? Ini kerana badan kita memerlukan 4 jam untuk menghadam makanan. Jika tidak cukup 4 jam, ia akan jadi lemak!!! Jadi seeloknya makan sebelum atau selepas waktu maghrib.
  • Banyakkan minum air masak
    Anda perlu minum 2-3 liter atau 8 gelas air sehari tau!
  • Senaman
    Anda perlu bersenam selama 30 minit setiap hari! Lakukan lah zumba, jogging atau berjalan di taman juga sudah memadai.
  • Pantang ais atau air manis
  • Jangan makan FAST FOOD
  • JANGAN MENGALAH!

Anyway, anda atau sesiapa kenalan anda tengah mencari doorgift unik tapi murah untuk majlis yang akan datang?? Kami ada semua yang anda mahu!

KLIK SEKARANG! https://reemdoorgift.com/product-category/pakej-promo/

         

      

Tips Berkahwin Tanpa Berhutang

By: Emy 

Sumber dari bercinta selepas nikah

  1. Buat majlis ikut kemampuan sendiri. Elak daripada buat LOAN! 
  2. Pelamin dan meja tak perlu bunga beribu kuntum. Seeloknya diy je sendiri dengan saudara mara atau kawan-kawan sekaligus dapat merapatkan hubungan!
  3. Sebaiknya maksimum baju pengantin 2 helai sudah cukup. Tak perlu tukar tukar pakaian.
  4. Kalau akad nikah dan bersanding pada hari yang sama, cukup sekali make up sahaja
  5. Berbulan madu di tempat yang murah dan anda mampu sahaja. Tak perlu pergi ke tempat yang mengeluarkan belanja yang banyak semata-mata hanya nak impress orang lain!
  6. Beli doorgift or goodies yang setakat anda mampu sahaja. Tak perlu tempah yang mahal mahal!

 

Berkenan doorgift tersebut, kami ada doorgift yang anda mampu milik dengan pelbagai jenis doorgift yang unik!

KLIK SEKARANG! https://reemdoorgift.com/product-category/alat-tulis/
           

  

Pengertian aqiqah

Bagi ibu bapa yang menimang cahaya mata baru, pastinya sedang teruja untuk melakukan majlis aqiqah. Jika anda sedang merancang dan berkira-kira untuk melakukan majlis aqiqah untuk simanja anda, apa kata luangkan masa untuk membaca penerangan kami tentang aqiqah termasuk maksudnya, syarat sah dan cara pembahagian daging yang anda wajib tahu.

 

aqiqah

Sumber dari www.bidadari.my

 

  • Maksud

Perkataan aqiqah membawa maksud “Rambut yang tumbuh di atas kepala bayi semasa dilahirkan.” Manakala dari sudut hukum syarak, perkataan aqiqah yang selalu kita gunakan bermaksud “Penyembelihan haiwan tertentu untuk kepentingan anak, di samping mencukur atau memotong rambutnya dan diberi nama untuk anak itu.”

Jika dilihat maksud aqiqah dari pandangan hukum syarak, boleh disimpulkan bahawa majlis aqiqah yang dilakukan haruslah mempunyai 3 elemen berikut:

  • Menyembelih binatang untuk kepentingan anak
  • Mencukur atau memotong rambut anak
  • Memberikan nama yang baik kepada anak

 

  • Syarat sah

Di Malaysia, kebiasaannya aqiqah dilakukan dengan cara:

  • 1 ekor kambing buat anak perempuan
  • 2 ekor kambing buat anak perempuan
  • Atau pun seekor lembu yang dibahagi kepada 7 bahagian, 1 bahagian mewakili seekor kambing

 

  • Cara pengagihan daging korban

Tidak seperti daging korban, tiada cara pengagihan daging aqiqah yang tertentu dan wajib untuk diikuti. Walau bagaimana pun, secara amnya daging aqiqah tidak boleh dimakan oleh ibu bapa dan keluarga yang melakukan aqiqah sahaja. Seeloknya adakan majlis untuk menjamu keluarga terdekat, sanak-saudara, sahabat handai, serta fakir miskin sekiranya ada.

Mengenai masakan untuk majlis aqiqah tersebut, ada yang berpendapat bahawa sunat untuk memasak manis kerana Rasulullah sukakan madu dan makanan yang manis. Namun ia hanyalah sunat, terpulang kepada anda untuk menentukan apakah menu yang ingin dihidangkan kepada para tetamu.

Jadi itu sahaja yang kami kongsikan pada anda hari ini. Semoga artikel ini bermanfaat untuk anda semua.

 

P/s : Anda mencari doorgift yang sesuai untuk majlis aqiqah? Di Reem Doorgift kami mempunyai pilihan yang menarik untuk majlis anda!

Tips gambar perkahwinan cantik

By : Emy

 

  • Pilih waktu yang sesuai.  Kalau anda ambil gambar pada waktu tengahari, pastinya matahari tengah terpacak diatas kepala kita kan? Keadaan tersebut pasti menyukarkan pengantin kerana cuaca yang panas dan anda tidak dapat fokus untuk bergambar
  • Selesa. Keselesaan adalah perkara utama. Pastikan anda pilih atau alter baju mengikut kesesuaian. Jika tidak selesa untuk bergerak dengan baju tersebut, sebaiknya alter sebelum majlis berlangsung.
  • Main dengan baju anda. Pose dengan menggunakan setiap potensi baju kahwin tersebut. Lebarkan gaun meleret tersebut pada tangga, lantai atau sebagainya!

Sumber dari pesona pengantin

  • Minta tolong rakan atau ahli yang terdekat. Selalunya pasangan anda tidak perasan jika ada cela pada make up, baju atau apa apa pada diri anda. Bawa kawan untuk menemani anda dan pasangan ke photoshoot. Mereka boleh tolong untuk touch up atau menguruskan apa apa yang kurang. Jangan lupa bagi upah tau! hehe
  • Ambil inspirasi dari gambar orang lain. Pasti ada gambar perkahwinan orang lain yang membuat kita teruja kan? Jadi ini la masanya untuk melakukan pose yang sama! Beritahu jurugambar anda tentang impian tersebut dan mungkin dia dapat menambah idea untuk menghasilkan gambar yang lebih BOOM! 

Sumber dari iluminasi

Dengan tips ini, pasti gambar wedding anda BOMBASTIK! 

so, jom bombastik kan lagi wedding anda dengan doorgift kami yang unik!

KLIK SEKARANG! https://reemdoorgift.com

   

    

 

Cara Mengurangkan Bajet Perkahwinan Anda

By: Emy

Sumber dari shada ahmad

  • Tetapkan jumlah bakal tetamu yang akan hadir. Dari situ anda dapat mengira bajet untuk membeli doorgift, makanan dan sebagainya
  • Elakkan daripada menempah baju pengantin yang baru kerana menyewa baju adalah lebih murah!
  • Adakan majlis akad nikah dan persandingan pada satu hari! Misalnya, akad nikah pada waktu pagi manakala persandingan dan kenduri boleh dilakukan pada waktu tengahari. Jika mahu lakukan secara berasingan, anda mungkin boleh hadkan jumlah tetamu seperti hanya saudara terdekat sahaja untuk majlis akad nikah
  • Membuat sendiri hantaran kahwin! Sudah pastinya hantaran itu lebih murah daripada beli di kedai.
  • Untuk hiburan majlis, sebaiknya menggunakan perkhidmatan DJ yang dapat memainkan lagu yang menarik serta acara karoake. Lebih meriah dan murah tau!

Selain daripada itu, cara mengurangkan bajet adalah dengan beli doorgift yang unik tapi murah! Mana nak dapat tu? Jangan risau! Kami ada!

Layari website kami untuk ketahui lebih lanjut! https://reemdoorgift.com/


     

Warna tema yang menarik untuk bakal pengantin

Setiap perkahwinan perlu diserikan dengan warna tema. Apatah lagi jika warna tema perkahwinan itu unik dan menawan, pasti ia akan membuatkan majlis berlangsung dengan meriah malah tetamu yang hadir juga akan memuji warna tema perkahwinan anda. Sini saya sertakan beberapa warna tema menarik yang boleh anda pilih !

 

  1. Emerald dan Melon

Emerald and melon wedding colors

Sumber dari story.wedding.com.my

Memadankan warna seperti emerald dengan sesuatu warna yang lebih lembut membuatkan kedua-dua warna mempunyai sentuhan tersendiri. Warna Melon memberikan kedalaman dan keseimbangan untuk tona warna tersebut

 

2. Lilac dan Dusty Blue

Lilac and dusty blue wedding colors

Sumber dari story.wedding.com.my

Warna-warna nyaman seperti ungu dan biru adalah sangat baik untuk mewujudkan suasana tenang dan santai. Lilac dan dusty blue mengeluarkan suasana romantis dan padanan yang sempurna pada warna-warna neutral

 

3. Fuchsia dan Poppy

Fuchsia and poppy wedding colors

Sumber dari story.wedding.com.my

Walaupun kedua dua ini warna yang terang , tetapi kedua-dua warna ini  berfungsi dengan baik bersama-sama. Ia adalah satu kombinasi yang sempurna untuk musim bunga atau musim panas.

 

4. Sage dan Peony

Sage and peony wedding colors

Sumber dari story.wedding.com.my

Jika anda seorang yang romantis, warna ini sesuai untuk anda. Pink lembut boleh menjadi neutral atau menyerlah sendiri bersama warna hijau sage ini.

 

5. Mint dan Coral

Mint and coral wedding colors

Sumber dari story.wedding.com.my

Bina suasana yang “fancy”  dengan padanan ceria-mint mempunyai padanan mewah manakal coral mengekalkan suasana segar dan ceria. Warna ini sesuai untuk musim luruh dan panas atau perkahwinan tropical.

 

Jadi dengan warna-warna elegan seperti ini pasti akan membuat majlis anda lebih bermakna!

* Serlahkan majlis anda lagi dengan Doorgift batik kami. Boleh dapati di laman web  Reem Doorgift

   

  

 

Inspirasi Kek Hantaran

By : Emy

Gambar dari ikahwin

√Kek berwarna putih yang dihiasi dengan bunga memberikan efek vintage

Image result for kek hantaran simple

Gambar dari inspiredcaketeer

√Hiasan bunga melingkar pada kek kelihatan sangat cantik, kemas dan menarik!

 

Image result for kek hantaran simple

Gambar dari begitulahkisahnya

√Memerlukan sesuatu yang simple? Pilih kek dengan penggunaan satu ton warna dan dihiasi dengan satu bunga yang besar untuk menaikkan seri kek anda

 

Related image

Gambar dari pecanbutterscotch

√Kek berwarna putih tidak semestinya perlu dipadankan dengan hiasan berwarna pastel tau! Serlahkan kek anda dengan hiasan berwarna kontra! Sudah pastinya unik dan menarik!

 

Gambar dari ikahwin

√Suka warna monochrome? ini lah kek nya! Super modern dan sangat unik !

Okay settle bab kek ! Now, doorgift pulak! Tahu tak sekarang kami ada PROMO SALES RM1??? Dah tengok ke belum? Kalau belum, cepat tengok sekarang! LIMITED TIME OFFER OKAY!

KLIK SEKARANG https://reemdoorgift.com/product-tag/rm1-ke-bawah/

       

Tips penjagaan muka sebelum kahwin

1) Timun sebagai eyemask

Seperti sedia maklum bahawa timun mempunyai khasiat yang sangat bagus, di samping sejuk. Jadi anda hiriskan timun, jangan terlalu tebal dan jangan juga terlalu nipis. Tekapkan di mata anda dengan hirisan timun itu tadi selama 30 minit, kemudian basuh muka dengan air suam. Petua ini membantu menghilangkan lebam di bawah mata (eyebag) akibat tidur lewat atau mata penat serta membantu anda menghilangkan mata rasa lesu dan letih. Oh hirisan timun ini juga berupaya untuk menegangkan otot bawah mata! Bagus bukan?

Gambar diambil dari www.ikahwin.my

 

2) Lobak sebagai masker muka

Lobak yang kaya dengan vitamin E yang dipercayai membantu untuk menghilangkan parut muka serta membantu menaikkan seri wajah. Paling utama, ia juga dalam melembapkan kulit wajah anda. Caranya adalah dengan parutkan lobak dan ratakan pada wajah seperti mask. Biarkan 30 minit kemudian bilas dengan air suam.

 

Gambar diambil dari www.ikahwin.my

 

3) Air kelapa tua membantu melembapkan wajah

Wajah yang kering dan kusam akan perlihatkan kita seperti sakit. Oleh itu, bagi anda yang mempunyai masa lapang, cari kelapa tua, dan ambil airnya. Amalkan basuh muka anda menggunakan air kelapa tua itu tadi, biarkan selama 10 minit sebelum bilas dengan air bersih. Jadikan ini amalan, anda pasti peroleh kulit muka yang lembap berseri!

 

 

Gambar diambil dari www.ikahwin.my

Cara menghilangkan stress ketika membuat persiapan kahwin

By: Emy

Gambar diambil dari sociolla

RELAKS

Relaks satu hari ! Jangan fikir apa apa berkenaan majlis anda. Buat apa yang anda enjoy seperti layan drama, kemas rumah atau sebagainya.

MAKAN

Semasa sibuk memikirkan majlis mesti anda jarang makan yang sedap sedap kan? Jadi makan lah sesuatu yang sedap walaupun ia mahal! Turutkan semua yang telah anda craving selama ini! Biar mahal janji tak stress!

LUANGKAN MASA BERSAMA KAWAN

Mungkin anda sering menolak ajakan kawan untuk lepak bersama kerana sibuk. Kali ni cuba luangkan masa bersama kawan kawan dengan menonton wayang, karaoke atau sebagainya!

Dan last cara untuk hilangkan stress! Dengan lihat doorgift yang super unik dan comel! Yang pastinya sesuai dengan majlis anda!

KLIK SEKARANG!! https://reemdoorgift.com/product-category/item-baru/