Checklist Lengkap Persiapan Untuk Majlis Perkahwinan

by shima

12+ Bulan Sebelum

  • Sediakan folder khas untuk simpan dokumen, resit supplier, borang berkaitan kahwin
  • Kenal pasti lokasi yang boleh disewa untuk dapat tarikh majlis untuk nikah, majlis belah pihak perempuan dan majlis sambut menantu. Sama ada nak buat di rumah, masjid atau dewan
  • Cari inspirasi dan idea untuk tema majlis anda
  • Pilih warna tema
  • Rancang bajet kahwin, samada duit sendiri, ibubapa, loan bank atau duit hantaran
  • Senaraikan bilangan jemputan dan tetamu yang akan hadir
  • Cari wedding planner yang boleh bantu
  • Tempah dewan – buat bayaran booking
  • Hadiri pameran dan ekspo pengantin untuk bandingkan pakej dari vendor photographer, video, DJ, catering, kanopi dll.

Antara 9 – 12 Bulan Sebelum

  • Berapa jumlah wang hantaran dan bilangan dulang hantaran dan balasannya
  • Dapatkan borang di pejabat agama daerah masing-masing – pihak lelaki dan pihak perempuan
  • Tempah tiket penerbangan jika perlu naik kapal terbang untuk dapat harga yang murah
  • Pergi food sampling sebelum decide pihak catering
  • Tempah dan bayar deposit untuk photographer, videographer, catering, DJ, kanopi dan lain-lain
  • Bincang barang / item untuk dulang hantaran
  • Tempah homestay atau hotel yang berdekatan untuk rombongan atau ahli keluarga yang jauh
  • Senaraikan lokasi berbulan madu

Antara 6-9 Bulan Sebelum

  • Buat pemeriksaan ujian HIV dan Talassemia
  • Mulakan diet untuk menurunkan berat badan yang ideal
  • Tempah tiket kapal terbang untuk bulan madu. Rancang aktiviti bulan madu.

Antara 4 – 6 Bulan Sebelum

  • Hadiri kursus kahwin yang berdekatan
  • Tempah baju nikah dan majlis perkahwinan
  • Beli cincin atau barang kemas untuk nikah dan kahwin
  • Renew atau daftar passport anda jika berbulan madu di luar negara
  • Mohon visa jika negara berkenaan perlu
  • Semak jika anda ada travel ban sebb tak bayar hutang PTPTN. Sangat penting ni!
  • Tempah baju untuk ahli keluarga mengikut tema

3 Bulan Sebelum

  • Baca buku berkaitan rumahtangga, hak dan tanggungjawab suami isteri
  • Tempah kek untuk hantaran atau untuk majlis
  • Tempah kereta sewa untuk pengantin
  • Tempah kad jemputan kahwin. Boleh refer https://reemdoorgift.com/product-category/pakej-kad-kahwin/ 🙂
  • Beli barang hiasan untuk buat dulang hantaran sendiri
  • Tempah doorgift untuk diberi pada tetamu VIP dan tetamu biasa boleh tengok di https://reemdoorgift.com/ 🙂
  • Cuba fitting baju nikah dan baju majlis. Alter jika perlu
  • Pergi ke pusat kecantikan untuk buat facial
  • Tempah baju untuk ahli keluarga mengikut warna tema

2 Bulan Sebelum

  • Sediakan senarai tugasan untuk ahli keluarga
  • Mohon cuti dari majikan anda
  • Hantar kad jemputan kepada tetamu. Boleh pos atau by-hand jika berjumpa.
  • Buat Facebook Event untuk maklumkan pada kawan-kawan di Facebook
  • Minta kawan anda alamat jika ingin menerima kad jemputan
  • Bincang dengan photographer lokasi untuk photoshoot selepas majlis
  • Buat pre-wedding photoshoot
  • Tempah bunting dan banner untuk digantung di dewan atau khemah

1 Bulan Sebelum

  • Senaraikan lagu yang anda ingin DJ mainkan ketika majlis
  • Pastikan semua supplier on-track dengan tempahan anda
  • Kenal pasti lokasi dan susun atur meja, pelamin, meja makan beradab, kuih, backdrop di dewan ataupun di kawasan rumah
  • Pastikan jurunikah, saksi dan dokumen berkaitan sudah dihantar. Bergantung kepada negeri, ada yang memerlukan salinan IC.
  • Untuk pasangan yang beragama Islam, anda boleh memohon Kebenaran Berkahwin secara online di laman web Sistem Pengurusan Perkahwinan Islam Malaysia (SSPIM) oleh JAKIM. Negeri yang terlibat ialah:
    • Negeri Sembilan
    • Melaka
    • Perlis
    • Kedah
    • Perak
    • Wilayah Persekutuan

2 Minggu Sebelum

  • Potong rambut supaya nampak kemas
  • Atur temujanji dengan untuk rawatan facial
  • Confirmkan tarikh dengan jurunikah atau tok kadi
  • Follow up dengan supplier barang tempahan anda

1 Minggu Sebelum

  • Selesaikan bayaran deposit kepada supplier yang berkenaan
  • Serahkan tugas-tugasan khas kepada kawan dan ahli keluarga yang sudi membantu
  • Senaraikan dan kemas barang untuk cuti bulan madu
  • Follow up dengan supplier anda. Pastikan barang dah sampai
  • Buat group WhatsApp dengan AJK majlis. Pastikan semua jelas dengan tugasan dan flow majlis
  • Kenal pasti dan lantik pengapit anda dan pasangan
  • Ingatkan tok kadi supaya tak lupa
  • Pergi ke kedai percetakan atau kedai printing untuk fotostat dokumen seperti IC sendiri dan IC waris.

2-3 Hari Sebelum

  • Sediakan aturcara dan flow majlis samada formal ataupun tidak formal
  • Ambil cuti untuk persediaan majlis perkahwinan
  • Manjakan diri anda di pusat spa
  • Buat manicure, pedicure dan pakai inai
  • Gantung penunjuk arah jalan ke lokasi majlis perkahwinan

Hari Sebelum

  • Bertolak ke lokasi majlis pernikahan jika jauh dan pastikan sampai awal
  • Dapatkan rehat yang cukup – tidur awal
  • Rehearsal lafaz nikah sehingga lancar – “Aku terima nikahnya …”
  • Gosok/steam iron baju dan gantung supaya tak kedut
  • Kenal pasti nombor orang yang boleh dihubungi ketika majlis berlangsung sebab anda tak sempat nak jawab phone
  • Kenal pasti siapa yang akan bawa dulang hantaran
  • Lantik tukang simpan duit hadiah dari tetamu – ahli keluarga yang boleh dipercayai
  • Hantar lokasi majlis dalam group WhatsApp family
  • Confirm dengan jurunikah yang akan hadir ke majlis pernikahan.
  • Sediakan dokumen untuk diserahkan kepada jurunikah.

Pada Hari Majlis Pernikahan

  • Bawa cincin pernikahan, kad pengenalan, dokumen berkaitan dan mas kahwin
  • Sediakan wang untuk bayar ‘tol’ – adat orang Johor
  • Pastikan photographer tahu nak ambil gambar siapa

Selepas Majlis

  • Ucap terima kasih kepada semua ahli keluarga yang datang membantu
  • Bayar wang baki untuk supplier yang belum dapat bayaran
  • Simpan baju pengantin yang disewa. Pulangkan semula ke butik
  • Pergi ke pejabat agama untuk dapatkan kad perkahwinan

Sumber : https://kaddansa.com/checklist-persiapan-majlis-perkahwinan/


Moga insiprasi yang diberi oleh admin bermanfaat untuk bakal pengantin di luar sana!

 

p/s : Mari dapatkan doorgift unik & berpatutan hanya di Reem Doorgift   

Jenis jenis cincin kahwin

By: Emy 

Kebiasaannya perempuan akan dapat 3 jenis cincin bila kahwin. Antaranya:

 

Cincin Merisik
Ia dipanggil cincin belah rotan tapi bukan diperbuat dari rotan tau! Selalunya orang akan belicincin merisik yang berwarna emas dan kosong sahaja


Sumber dari maj jewels

Cincin Tunang

Ada orang ada yang bertunang dahulu sebelum nikah. Ada juga yang terus nikah sahaja. Jadi anda akan dapat 2 cincin saja tau hehe! Cincin tunang ni ‘lebih” sikit dari cincin merisik. Biasanya orang akan beli cincin yang berbatu (diamond)


Sumber dari tiaria

Cincin Nikah
Cincin nikah mestilah yang paling glamor dari cincin merisik dan cincin tunang. Biasanya orang akan memilih cincin berbatu satu dan besar. Rekaan cincin nikah sememangnya simple tapi batu / diamond nya akan menarik perhatian ramai

Sumber dari pesona pengantin

 

Sekarang anda dah tahu serba sikit pasal jenis-jenis cincin. So anda tahu tak sekarang pun dah ada pelbagai jenis doorgift yang tak pernah dibuat orang? Unik sangat tau!

First time nampak kan item kat bawah ni???? Cepat dapatkan sekarang!!

KLIK SEKARANG!!! https://reemdoorgift.com/

  

   

7 lokasi menarik untuk majlis perkahwinan berkonsepkan ‘Garden Wedding’

Seperti sudah menjadi trend, bakal pasangan raja sehari memilih untuk mengadakan majlis perkahwinan mereka di villa atau banglo berbanding dewan atau hotel. Villa atau banglo menjadi pilihan kerana banyak kemudahan yang disediakan terutamanya penginapan untuk bakal pengantin dan keluarga yang jauh lebih menjimatkan berbanding hotel selain pakej perkahwinan yang lengkap yang ditawarkan oleh pengusaha atau pemilik villa atau banglo tersebut.

Pada entri kali ini kami telah menyenaraikan beberapa buah villa dan banglo di sekitar Selangor dan Kuala Lumpur yang boleh dijadikan lokasi untuk pasangan yang akan berkahwin mengadakan majlis perkahwinan mereka. Semuanya cantik-cantik dan sesuai untuk majlis yang bertema ‘Garden Wedding’. Semoga boleh dijadikan panduan untuk bakal raja sehari memilih lokasi majlis perkahwinan nanti!

 

1.  Orchard Villa, Gombak

 

001

Pernah menjadi lokasi majlis perkahwinan penyanyi terkenal Malaysia, Hazama, villa ini terletak di Gombak, sesuai bagi mereka yang inginkan majlis berkonsepkan flora dan fauna. Boleh memuatkan sehingga 700 orang tetamu pada satu masa. Mempunyai kemudahan seperti tempat letak kereta yang luas, surau, bilik Diraja/VVIP dan bilik persalinan.

 

2. Laman Warisan, Putrajaya

 

001

Terletak di Taman Warisan Pertanian, Presint 16, Putrajaya berdekatan Alamanda Putrajaya, tempat ini boleh memuatkan sehingga 280 tetamu pada satu masa. Disertakan dengan kemudahan tempat letak kereta, surau dan bilik VIP. Berkonsepkan Warisan dan Klasik Decor Melayu dengan ruang yang terbuka dan nyaman, amat sesuai untuk mereka yang inginkan majlis ala-ala Melayu Klasik. Mereka juga turut menyediakan sesi fotografi percuma di dalam dusun.

 

3. Lake Cempaka Villa, Bangi

 

001

Terletak di Bangi, berkonsepkan ‘Outdoor’ di tepi tasik, Lake Cempaka Villa boleh memuatkan sehingga 800 orang tetamu. Mempunyai dua bahagian iaitu ‘indoor’ dan ‘outdoor’ untuk para tetamu menjamu selera. Dilengkapi kemudahan tempat letak kereta, surau, bilik VVIP dan bilik persalinan.

 

4. The Wedding Heritage Palace, Jalan Semarak

 

001

Sebuah banglo resort ala-Bali berkeluasan 20,000 kaki persegi yang menawarkan perkahwinan yang eksklusif, terletak di pusat bandar Kuala Lumpur. Boleh memuatkan sehingga 1000 orang tetamu dengan susunan meja tetamu dalam banglo yang berhawa dingin memberikan keselesaan pada tetamu dari berpanas dan berhujan. Dilengkapi dengan kolam renang dan landskap resort yang indah serta bilik pengantin yang eksklusif. Dilengkapi juga dengan pakej perkahwinan lengkap dari busana, pelamin, makeup artis, makanan dan PA sistem.

 

5. The Wedding Heritage Bungalow Kota Damansara

 

001

Sebuah banglo dua tingkat ala-Mediterranian yang pasti menawan hati, sesuai untuk majlis perkahwinan yang eksklusif. Dilengkapi dengan penghawa dingin, banglo ini boleh memuatkan sehingga 2000 orang tetamu. Mempunyai empat buah bilik yang dilengkapi perabot, bilik pengantin yang eksklusif, ruang solat dan ruang keluarga, banglo ini turut menyediakan khidmat homestay bagi keluarga yang ingin bermalam dan membuat persiapan majlis. Juga didatangkan dengan pakej perkahwinan lengkap.

 

6. The Wedding Heritage Orchard Putrajaya

 

001

Cawangan lain bagi The Wedding Heritage yang terletak di Putrajaya. Sebuah banglo dua tingkat berkeluasan dua ekar dengan landskap yang cantik dilengkapi dengan penghawa dingin sepenuhnya boleh memuatkan sehingga 3000 orang tetamu. Turut menyediakan perkhidmatan homestay bagi keluarga yang ingin bermalam dan membuat persiapan majlis. Juga mempunyai 4 buah bilik dilengkapi perabot, bilik pengantin, ruang solat dan ruang keluarga.

 

7. Sangkot Garden

 

001

Terletak di Hulu Langat, Selangor, sesuai untuk majlis perkahwinan dalam taman dan perkahwinan berkonsepkan Melayu tradisional kerana terletak di tengah-tengah perkampungan Melayu. Boleh menempatkan seramai 1000 ke 2000 tetamu, Sangkot Garden turut menyediakan pakej perkahwinan dari segi pelamin, makanan, kanopi, kerusi dan meja termasuklah bilik persalinan pengantin, bilik tamu, PA sistem dan penginapan homestay selama satu malam bagi memudahkan bakal pengantin dan keluarga membuat persiapan majls.

 

Dapatkan promo item RM 1 dengan pembelian minimum 100 pcs ke atas. Sila lihat website kami untuk ketahui lebih lanjut REEM DOORGIFT

Tips warna baju pengantin mengikut warna kulit

By: Emy

Kulit cerah
Pilih warna yang menyerlahkan lagi keanggunan anda seperti warna merah terang, biru gelap, ungu pekat dan sebagainya.

Sumber dari cintaduahati

Kuning langsat
Penggunaan rona terang seperti warna merah jambu atau biru akan sesuai dan sempurna untuk anda! Sebaiknya elakkan memilih warna krim, coklat dan oren kerana akan membuatkan wajah kelihatan kusam.


Sumber dari pinkbubblegumprincess

Sawo Matang
Elakkan warna pastel kerana ia tidak akan menaikkan seri pengantin anda. Anda boleh pilih warna seperti hijau zamrud atau warna keemasan seperti emas atau gangsa. Lebih selamat jika anda memilih warna putih kerana ia akan membuat kulit anda lebih bersinar.


Sumber dari dewi remaja

Hitam Manis
Warna yang menarik untuk kulit hitam manis adalah warna terang dan kontra tetapi anda harus berani menggayakannya. Warna yang terang adalah seperti kuning keemasan, merah dan sebagainya akan lebih menyerlahkan kulit anda pada hari penting anda nanti!


Sumber dari bukalapak

Selain itu, anda juga harus fikirkan doorgift yang perlu diberikan pada tetamu nanti! Pasti anda mahukan sesuatu yang unik dan tak pernah dibuat orang kan? Jangan risau, kami ada!

KLIK SEKARANG! https://reemdoorgift.com/

   

   

7 tempat menarik pilihan jurufoto untuk photoshoot wedding (Outdoor)

Mungkin masih ada yang tertanya-tanya di mana lokasi yang cantik dan rare yang sesuai untuk menjalankan penggambaran luar. Di sini admin akan senaraikan lokasi bagi outdoor photoshoot untuk penggambaran pre-wedding atau post-wedding pasangan raja sehari.

 

  1. FRIM, Kepong

1FRIM

Sumber dari www.ohfesyen.com

Forest Research Institute Malaysia atau FRIM terletak di Kepong, Selangor. Banyak pokok-pokok yang cantik, taman botanical dan air terjun yang boleh dijadikan latar belakang gambar. Sesuai bagi mereka yang inginkan gambar ala-ala Twilight gitu. Kamu perlu membayar tiket masuk dahulu jika ingin menjalankan pengambaran di FRIM.

 

2. KLIA

3KLIA

Sumber dari www.ohfesyen.com

Siapa cakap dekat lapangan terbang tak boleh jalankan penggambaran? Lihat saja hasil kreativiti jurugambar dan pasangan pengatin ini. Gambar perkahwinan akan nampak sangat unik dengan adanya kapal terbang di udara. Jangan pula bergambar di tengah-tengah landasan ketika ada kapal terbang yang ingin berlepas ya.

 

3. Kellie Castle

4KELLIE

Sumber dari www.ohfesyen.com

Siapa saja yang tidak tahu Kellie Castle kan? Sebuah istana lama yang terletak di Batu Gajah, Perak. Binaan yang bercirikan English ini boleh menjadikan gambar perkahwinan kamu kelihatan klasik dan unik. Jika ingin menjalankan penggambaran di sini, kamu perlu membayar tiket masuk.

 

4. Taman SUK Shah Alam

6SUK

Sumber dari www.ohfesyen.com

Sebuah Taman Rekreasi yang terletak di Seksyen 5 Shah Alam. Masih ramai  yang tidak tahu akan kewujudan taman ini, jadi amat sesuai untuk menjalankan penggambaran kerana tiada orang ramai lalu lalang. Kawasan persekitaran juga dipenuhi dengan pokok-pokok dan flora yang cantik.

 

5. Ladang Teh Cameron Highlands

7CAMERON

Sumber dari www.ohfesyen.com

Kalau nak gambar ala-ala hindustan sambil menari-nari di balik dedaun teh yang menghijau, boleh la ke Ladang Teh Cameron. Cuaca yang sejuk dengan kehadiran kabus pula akan membuatkan gambar perkahwinan seperti berada di luar negara.

 

6. Astaka Morroco

9MOROCCO

Sumber dari www.ohfesyen.com

Terletak di Presint 1, Putrajaya dekat Taman Botani Putrajaya, Astaka Morocco sesuai untuk gambar ala-ala arabic kerana seni binanya yang berasaskan seni bina Morocco. Dengan ukiran-ukiran di dinding serta pokok-pokok palma disekitarnya membuatkan kamu seperti berada di Morocco. Untuk tujuan penggambaran, kamu perlu membayar yuran masuk.

 

7. Eco Majestic

10ECO

Sumber dari www.ohfesyen.com

Terletak di Semenyih, Eco Majestic adalah sebuah harta tanah yang dibangunkan oleh Eco World. Bermula dari pintu masuk sudah membuatkan kamu terpukau dengan landskap dan binaannya. Binaan yang berkonsepkan Royal membuatkan kamu seperti berada di alam fantasi Disney Princess zaman kanak-kanak apatah lagi dengan pakaian raja sehari. Pasti gambar perkahwinan kamu akan kelihatan lebih mewah dan elegen.

 

P/s : Dapatkan new item daripada Reem Doorgift segera sementara stock masih ada

Design Kad Kahwin 2019

By: Emy

Pasti anda peningkan nak cari style kad kahwin yang bagaimana untuk hari penting anda? Jangan risau, kami berikan sedikit idea untuk anda!

  • Unique
    Jika anda mahukan sesuatu yang unik dan yang menarik

       

    

 

  • Tropical
    Kepada peminat hijau atau tropika

    

    

 

  • Simple
    Kepada yang mahukan kad kahwin yang simple, ringkas dan minimum.

    

    

 

  • Pastel
    Kepada yang inginkan kad kahwin berwarna lembut atau pastel

    

 

  • Floral
    Kepada yang memilih kad kahwin bercorak bunga

    

     

 

  • Classic Vintage
    Kepada sesiapa yang meminati corak vintage seperti batik

        

Anda terfikir mana nak dapat semua kad kahwin ini? Lawa sangat kannn?!?! Jangan risau! Kami ada sediakan pakej kad kahwin sekarang ni! WOW!

Jom tengok sekarang! Harga murah je hehe 🙂


KLIK SEKARANG! https://reemdoorgift.com/product-category/pakej-kad-kahwin/

     

Tips Memilih Warna Tema Untuk Pengantin

By : Emy

Pemilihan tema haruslah dipilih dengan betul supaya anda lebih menonjol pada hari penting! Ini ada beberapa tips yang boleh dijadikan rujukan.

Warna baju pengantin

Sumber dari shopee

Bagi yang memilih warna kegemaran anda, pastikan warna tersebut sesuai dengan warna kulit anda. Jika anda berkulit cerah, jangan memilih warna yang terlalu terang supaya tidak tenggelam.

Manakala untuk badan yang berisi, pilih baju yang berwarna gelap supaya anda nampak lebih slim! Anda boleh minta tukang jahit supaya menghiasi baju anda dengan manik atau lace dibahagian berisi supaya tidak kelihatan sarat

Pelamin

Sumber dari jumiesamsudin

Pemilihan warna pelamin adalah sangat penting supaya menaikkan lagi anda di atas pelamin. Elakkan warna yang pelamin yang sama dengan baju. Sebaiknya pelamin berwarna putih atau warna-warna lembut. Hiasi juga dengan bunga yang warna sepadan supaya gambar anda lebih cantik dan berseri!

Baju pengapit atau baju keluarga

Sumber dari Utusan Online

Pilih warna lembut dan tidak kontra untuk baju pengapit dan baju keluarga agar anda kelihatan lebih menonjol pada hari penting anda. Sekali gus gambar perkahwinan anda kelihatan lebih indah dan sempurna!

 

Anyway , anda dah ada doorgift ke belum? Atau masih tengah mencari doorgift? Jangan risau, kami anda!

KLIK SEKARANG! https://reemdoorgift.com/product-category/pakej-promo/

     

 

Inspirasi Kek Hantaran

By : Emy

Gambar dari ikahwin

√Kek berwarna putih yang dihiasi dengan bunga memberikan efek vintage

Image result for kek hantaran simple

Gambar dari inspiredcaketeer

√Hiasan bunga melingkar pada kek kelihatan sangat cantik, kemas dan menarik!

 

Image result for kek hantaran simple

Gambar dari begitulahkisahnya

√Memerlukan sesuatu yang simple? Pilih kek dengan penggunaan satu ton warna dan dihiasi dengan satu bunga yang besar untuk menaikkan seri kek anda

 

Related image

Gambar dari pecanbutterscotch

√Kek berwarna putih tidak semestinya perlu dipadankan dengan hiasan berwarna pastel tau! Serlahkan kek anda dengan hiasan berwarna kontra! Sudah pastinya unik dan menarik!

 

Gambar dari ikahwin

√Suka warna monochrome? ini lah kek nya! Super modern dan sangat unik !

Okay settle bab kek ! Now, doorgift pulak! Tahu tak sekarang kami ada PROMO SALES RM1??? Dah tengok ke belum? Kalau belum, cepat tengok sekarang! LIMITED TIME OFFER OKAY!

KLIK SEKARANG https://reemdoorgift.com/product-tag/rm1-ke-bawah/

       

Tips penjagaan muka sebelum kahwin

1) Timun sebagai eyemask

Seperti sedia maklum bahawa timun mempunyai khasiat yang sangat bagus, di samping sejuk. Jadi anda hiriskan timun, jangan terlalu tebal dan jangan juga terlalu nipis. Tekapkan di mata anda dengan hirisan timun itu tadi selama 30 minit, kemudian basuh muka dengan air suam. Petua ini membantu menghilangkan lebam di bawah mata (eyebag) akibat tidur lewat atau mata penat serta membantu anda menghilangkan mata rasa lesu dan letih. Oh hirisan timun ini juga berupaya untuk menegangkan otot bawah mata! Bagus bukan?

Gambar diambil dari www.ikahwin.my

 

2) Lobak sebagai masker muka

Lobak yang kaya dengan vitamin E yang dipercayai membantu untuk menghilangkan parut muka serta membantu menaikkan seri wajah. Paling utama, ia juga dalam melembapkan kulit wajah anda. Caranya adalah dengan parutkan lobak dan ratakan pada wajah seperti mask. Biarkan 30 minit kemudian bilas dengan air suam.

 

Gambar diambil dari www.ikahwin.my

 

3) Air kelapa tua membantu melembapkan wajah

Wajah yang kering dan kusam akan perlihatkan kita seperti sakit. Oleh itu, bagi anda yang mempunyai masa lapang, cari kelapa tua, dan ambil airnya. Amalkan basuh muka anda menggunakan air kelapa tua itu tadi, biarkan selama 10 minit sebelum bilas dengan air bersih. Jadikan ini amalan, anda pasti peroleh kulit muka yang lembap berseri!

 

 

Gambar diambil dari www.ikahwin.my

Cara menghilangkan stress ketika membuat persiapan kahwin

By: Emy

Gambar diambil dari sociolla

RELAKS

Relaks satu hari ! Jangan fikir apa apa berkenaan majlis anda. Buat apa yang anda enjoy seperti layan drama, kemas rumah atau sebagainya.

MAKAN

Semasa sibuk memikirkan majlis mesti anda jarang makan yang sedap sedap kan? Jadi makan lah sesuatu yang sedap walaupun ia mahal! Turutkan semua yang telah anda craving selama ini! Biar mahal janji tak stress!

LUANGKAN MASA BERSAMA KAWAN

Mungkin anda sering menolak ajakan kawan untuk lepak bersama kerana sibuk. Kali ni cuba luangkan masa bersama kawan kawan dengan menonton wayang, karaoke atau sebagainya!

Dan last cara untuk hilangkan stress! Dengan lihat doorgift yang super unik dan comel! Yang pastinya sesuai dengan majlis anda!

KLIK SEKARANG!! https://reemdoorgift.com/product-category/item-baru/