Variasi Tema Perkahwinan Trendy






By shima

Bagi pasangan yang bakal melangsungkan perkahwinan, pasti antara perkara yang banyak dipertimbangkan ialah tema majlis perkahwinan tersebut.

Tema yang ditetapkan untuk sesuatu majlis boleh memudahkan proses pemilihan rekaan baju pengantin dan ahli keluarga, hiasan pelamin, hiasan meja makan dan sebagainya.

Di sini kami kongsikan 7 idea menarik untuk dijadikan tema majlis perkahwinan anda:

1) Tema Korea

                                                         Gambar: kahwinlife

Konsep Korea meletakkan platform seakan-akan singgahsana yang dipenuhi dengan pokok sakura berwarna merah jambu dan putih. Ditambah pula dengan hiasan bunga putih merimbun di sekitar tangga pelamin menimbulkan aura suasana musim salji. Beruntunglah sesiapa yang menghadiri majlis perkahwinan anda, kerana mereka bukan sahaja dapat menikmati juadah enak yang disediakan, malah dapat merasai pakej ke negara Korea sekaligus.

2) Tema Fairy Tale

                                              gambar:google

 

Untuk tema fairy tale, inspirasi boleh diambil dari cerita dongeng yang terkenal seperti Cinderella, Snow White dan lain-lain.

Anda boleh menghias pelamin untuk kelihatan seperti kereta kuda yang berwarna putih dengan pacuan empat roda untuk membawa anda ke alam fantasi Cinderella. Ukiran kerawang yang halus di kereta kuda ini menyerlahkan lagi konsep yang ingin diterapkan. Jika si mempelai perempuan mengenakan gaun kembang pasti akan kelihatan seperti Si Cinderella yang anggun dan jelita.


3) Tema Dalam Taman

                                                                Gambar: google

Konsep perkahwinan dalam taman menggunakan pelamin yang dihiasi dengan pokok dan bunga yang berwarna putih dan hijau. Konsep ini tampak sangat menenangkan dan menyejukkan mata. Warna hijau melambangkan alam, simbol kesuburan dan harmoni. Manakala, warna putih pula melambangkan kesucian dan kesempurnaan.

Tema ini akan membuat anda kelihatan menyerlah dan kelihatan segar di hari bahagia.

4) Tema Pantai

                                                        Gambar: google

Tema seterusnya berkonsepkan pantai. Pasti ramai pasangan bakal pengantin mengidamkan majlis perkahwinan mereka berada di pantai yang indah disertai tiupan angin bayu. Dihiasi dengan set meja kerusi yang berwarna putih dan ditambah dengan hiasan bunga segar di atas meja, majlis perkahwinan anda pasti nampak elegan dan klasik. Sememangnya suasana di pantai akan menimbulkan rasa ketenangan, kesegaran dan romantis.

5) Tema Musim Salji

                                                           Gambar: google

Tema ini menggunakan tirai batu kristal yang digantung di atas pelamin untuk kelihatan seperti ketulan ais. Manakala taburan serbuk putih di atas lantai melambangkan salji. Pelamin tema ini diserlahkan lagi dengan hiasan bunga yang mempunyai tona warna lembut dan segar. Tema ini akan membuat anda kelihatan bagai bidadari kayangan di majlis perkahwinan anda.

6) Tema Hipster

                                                          gambar:google

Konsep ala-ala hipster ini menampilkan ciri-ciri moden dan minimalis menggunakan hanya kayu-kayu palletsebagai latar belakang pelamin. Rekaan pelamin ini sememangnya tampak lain dari yang lain. Konsep hipstersemakin trendy dan digemari oleh masyarakat di negara ini. Jika anda ingin tampak kelainan, tema ini sangat sesuai digunakan pada majlis anda.

7) Tema Tradisional

                                                              Gambar: ohbulan

Tema ini menggunakan hiasan mega ukiran kerawang yang berwarna emas pada pelamin untuk menunjukkan ciri-ciri kesultanan Melayu. Tirai labuh yang berwarna merah sebagai latar belakang membuatkan pelamin kelihatan mewah dan gah.

Tema ini sangat sesuai jika dipadankan dengan baju kebaya songket yang merupakan baju adat resam tradisional Melayu. Boleh juga ditambahkan dengan pasukan pengapit dan pengiring mengenakan pakaian seperti para pembesar istana atau para hulubalang. Pasti majlis perkahwinan anda akan tersemat di ingatan tetamu anda.

Sumber artikel : KahwinLife

Haa, sekarang dah dapat idea untuk tema wedding kan? Apa kata kita cari doorgift menarik yang sesuai dengan tema majlis perkahwinan anda. Jangan risau tak perlu susah-susah nak cari, Reem Doorgift kan ada.

Klik je link ni taw https://reemdoorgift.com/.

Ada bermacam jenis doorgift yang unik untuk majlis perkahwinan anda 🙂



Checklist Lengkap Persiapan Untuk Majlis Perkahwinan

by shima

12+ Bulan Sebelum

  • Sediakan folder khas untuk simpan dokumen, resit supplier, borang berkaitan kahwin
  • Kenal pasti lokasi yang boleh disewa untuk dapat tarikh majlis untuk nikah, majlis belah pihak perempuan dan majlis sambut menantu. Sama ada nak buat di rumah, masjid atau dewan
  • Cari inspirasi dan idea untuk tema majlis anda
  • Pilih warna tema
  • Rancang bajet kahwin, samada duit sendiri, ibubapa, loan bank atau duit hantaran
  • Senaraikan bilangan jemputan dan tetamu yang akan hadir
  • Cari wedding planner yang boleh bantu
  • Tempah dewan – buat bayaran booking
  • Hadiri pameran dan ekspo pengantin untuk bandingkan pakej dari vendor photographer, video, DJ, catering, kanopi dll.

Antara 9 – 12 Bulan Sebelum

  • Berapa jumlah wang hantaran dan bilangan dulang hantaran dan balasannya
  • Dapatkan borang di pejabat agama daerah masing-masing – pihak lelaki dan pihak perempuan
  • Tempah tiket penerbangan jika perlu naik kapal terbang untuk dapat harga yang murah
  • Pergi food sampling sebelum decide pihak catering
  • Tempah dan bayar deposit untuk photographer, videographer, catering, DJ, kanopi dan lain-lain
  • Bincang barang / item untuk dulang hantaran
  • Tempah homestay atau hotel yang berdekatan untuk rombongan atau ahli keluarga yang jauh
  • Senaraikan lokasi berbulan madu

Antara 6-9 Bulan Sebelum

  • Buat pemeriksaan ujian HIV dan Talassemia
  • Mulakan diet untuk menurunkan berat badan yang ideal
  • Tempah tiket kapal terbang untuk bulan madu. Rancang aktiviti bulan madu.

Antara 4 – 6 Bulan Sebelum

  • Hadiri kursus kahwin yang berdekatan
  • Tempah baju nikah dan majlis perkahwinan
  • Beli cincin atau barang kemas untuk nikah dan kahwin
  • Renew atau daftar passport anda jika berbulan madu di luar negara
  • Mohon visa jika negara berkenaan perlu
  • Semak jika anda ada travel ban sebb tak bayar hutang PTPTN. Sangat penting ni!
  • Tempah baju untuk ahli keluarga mengikut tema

3 Bulan Sebelum

  • Baca buku berkaitan rumahtangga, hak dan tanggungjawab suami isteri
  • Tempah kek untuk hantaran atau untuk majlis
  • Tempah kereta sewa untuk pengantin
  • Tempah kad jemputan kahwin. Boleh refer https://reemdoorgift.com/product-category/pakej-kad-kahwin/ 🙂
  • Beli barang hiasan untuk buat dulang hantaran sendiri
  • Tempah doorgift untuk diberi pada tetamu VIP dan tetamu biasa boleh tengok di https://reemdoorgift.com/ 🙂
  • Cuba fitting baju nikah dan baju majlis. Alter jika perlu
  • Pergi ke pusat kecantikan untuk buat facial
  • Tempah baju untuk ahli keluarga mengikut warna tema

2 Bulan Sebelum

  • Sediakan senarai tugasan untuk ahli keluarga
  • Mohon cuti dari majikan anda
  • Hantar kad jemputan kepada tetamu. Boleh pos atau by-hand jika berjumpa.
  • Buat Facebook Event untuk maklumkan pada kawan-kawan di Facebook
  • Minta kawan anda alamat jika ingin menerima kad jemputan
  • Bincang dengan photographer lokasi untuk photoshoot selepas majlis
  • Buat pre-wedding photoshoot
  • Tempah bunting dan banner untuk digantung di dewan atau khemah

1 Bulan Sebelum

  • Senaraikan lagu yang anda ingin DJ mainkan ketika majlis
  • Pastikan semua supplier on-track dengan tempahan anda
  • Kenal pasti lokasi dan susun atur meja, pelamin, meja makan beradab, kuih, backdrop di dewan ataupun di kawasan rumah
  • Pastikan jurunikah, saksi dan dokumen berkaitan sudah dihantar. Bergantung kepada negeri, ada yang memerlukan salinan IC.
  • Untuk pasangan yang beragama Islam, anda boleh memohon Kebenaran Berkahwin secara online di laman web Sistem Pengurusan Perkahwinan Islam Malaysia (SSPIM) oleh JAKIM. Negeri yang terlibat ialah:
    • Negeri Sembilan
    • Melaka
    • Perlis
    • Kedah
    • Perak
    • Wilayah Persekutuan

2 Minggu Sebelum

  • Potong rambut supaya nampak kemas
  • Atur temujanji dengan untuk rawatan facial
  • Confirmkan tarikh dengan jurunikah atau tok kadi
  • Follow up dengan supplier barang tempahan anda

1 Minggu Sebelum

  • Selesaikan bayaran deposit kepada supplier yang berkenaan
  • Serahkan tugas-tugasan khas kepada kawan dan ahli keluarga yang sudi membantu
  • Senaraikan dan kemas barang untuk cuti bulan madu
  • Follow up dengan supplier anda. Pastikan barang dah sampai
  • Buat group WhatsApp dengan AJK majlis. Pastikan semua jelas dengan tugasan dan flow majlis
  • Kenal pasti dan lantik pengapit anda dan pasangan
  • Ingatkan tok kadi supaya tak lupa
  • Pergi ke kedai percetakan atau kedai printing untuk fotostat dokumen seperti IC sendiri dan IC waris.

2-3 Hari Sebelum

  • Sediakan aturcara dan flow majlis samada formal ataupun tidak formal
  • Ambil cuti untuk persediaan majlis perkahwinan
  • Manjakan diri anda di pusat spa
  • Buat manicure, pedicure dan pakai inai
  • Gantung penunjuk arah jalan ke lokasi majlis perkahwinan

Hari Sebelum

  • Bertolak ke lokasi majlis pernikahan jika jauh dan pastikan sampai awal
  • Dapatkan rehat yang cukup – tidur awal
  • Rehearsal lafaz nikah sehingga lancar – “Aku terima nikahnya …”
  • Gosok/steam iron baju dan gantung supaya tak kedut
  • Kenal pasti nombor orang yang boleh dihubungi ketika majlis berlangsung sebab anda tak sempat nak jawab phone
  • Kenal pasti siapa yang akan bawa dulang hantaran
  • Lantik tukang simpan duit hadiah dari tetamu – ahli keluarga yang boleh dipercayai
  • Hantar lokasi majlis dalam group WhatsApp family
  • Confirm dengan jurunikah yang akan hadir ke majlis pernikahan.
  • Sediakan dokumen untuk diserahkan kepada jurunikah.

Pada Hari Majlis Pernikahan

  • Bawa cincin pernikahan, kad pengenalan, dokumen berkaitan dan mas kahwin
  • Sediakan wang untuk bayar ‘tol’ – adat orang Johor
  • Pastikan photographer tahu nak ambil gambar siapa

Selepas Majlis

  • Ucap terima kasih kepada semua ahli keluarga yang datang membantu
  • Bayar wang baki untuk supplier yang belum dapat bayaran
  • Simpan baju pengantin yang disewa. Pulangkan semula ke butik
  • Pergi ke pejabat agama untuk dapatkan kad perkahwinan

Sumber : https://kaddansa.com/checklist-persiapan-majlis-perkahwinan/


Moga insiprasi yang diberi oleh admin bermanfaat untuk bakal pengantin di luar sana!

 

p/s : Mari dapatkan doorgift unik & berpatutan hanya di Reem Doorgift   

Tips penjagaan muka sebelum kahwin

1) Timun sebagai eyemask

Seperti sedia maklum bahawa timun mempunyai khasiat yang sangat bagus, di samping sejuk. Jadi anda hiriskan timun, jangan terlalu tebal dan jangan juga terlalu nipis. Tekapkan di mata anda dengan hirisan timun itu tadi selama 30 minit, kemudian basuh muka dengan air suam. Petua ini membantu menghilangkan lebam di bawah mata (eyebag) akibat tidur lewat atau mata penat serta membantu anda menghilangkan mata rasa lesu dan letih. Oh hirisan timun ini juga berupaya untuk menegangkan otot bawah mata! Bagus bukan?

Gambar diambil dari www.ikahwin.my

 

2) Lobak sebagai masker muka

Lobak yang kaya dengan vitamin E yang dipercayai membantu untuk menghilangkan parut muka serta membantu menaikkan seri wajah. Paling utama, ia juga dalam melembapkan kulit wajah anda. Caranya adalah dengan parutkan lobak dan ratakan pada wajah seperti mask. Biarkan 30 minit kemudian bilas dengan air suam.

 

Gambar diambil dari www.ikahwin.my

 

3) Air kelapa tua membantu melembapkan wajah

Wajah yang kering dan kusam akan perlihatkan kita seperti sakit. Oleh itu, bagi anda yang mempunyai masa lapang, cari kelapa tua, dan ambil airnya. Amalkan basuh muka anda menggunakan air kelapa tua itu tadi, biarkan selama 10 minit sebelum bilas dengan air bersih. Jadikan ini amalan, anda pasti peroleh kulit muka yang lembap berseri!

 

 

Gambar diambil dari www.ikahwin.my

Doorgift Berguna 2017: Pouch dan beg yang beranak-pinak!

Soalan ikhlas, berapa banyak beg yang anda ada? Tak kira besar kecil lama baru branded murah konvensional unik autentik berkualiti pakai buang semuanya. Ada sampai 20 tak? Kalau ada, kita geng!

Bukan apa, beg ni nak yang besar untuk muat semua barang, yang kecik nk simpan item comel, yang baru kena ikut trend, yang lama berkualiti bagus, yang itu hadiah orang yang ini beli duit gaji pertama, haishhh, banyak pula kategorinya.

Nampak tak permainannya kat situ. Banyak mana pun beg, sebab ianya berguna, jadi orang suka kalau dapat, sayang nak buang, dan paling bagus kerap digunakan. Kira alah membeli menang memakai gitu.

Kali ini, Reem Doorgift nak share jenis-jenis  beg pelbagai guna yang kami ada tawarkan. Yang ni pastinya approved kalau nk kasi sebagai tanda mata kat mana-mana majlis keraian, majlis akikah, majlis kenduri kendara. Dijamin berbaloi-baloi!

1) Beg Zip Songket

beg alat tulis songket
beg zip songket

Beg jenis ni, bahagian songketnya ada lining sponge, gebu dan nampak cantik bergaya. Kalau tema majlis tradisional, ni kena masuk dalam wishlist!

2)Beg zip bunga

beg zip motif floral
beg zip bunga

Ha! Ni kalau cikgu-cikgu gembira bukan kepalang dapat hadiah ni. Buat simpan marker. Beg ni pun ada sponge lining juga. Jadi kalau nk letak barang-barang yang sensitive sikit, sesuai sangat ni!

2)Beg satin songket cerut

beg satin songket cerut
beg satin songket cerut

 

Yang ni item terlaris kami. Sebab:
1)boleh digunakan terus sebagai beg nak isi barang doorgift
2)kalau nk jadikan item ni sebagai doorgift terus pun boleh. Ada option bungkus siap dalam kotak mika.

4)Beg songket telur

beg songket telur
beg songket telur

Selain nak bungkus telur dalam ni, nanti-nanti boleh guna nak simpan syiling. Zaman sekarang, syiling ni penting! Sebab minyak naik sen-sen, bukan ringgit-ringgit setiap hari khamis!

Beg mana paling menarik pada pendapat anda?

Kayu dan nilai estetika dalam peralatan masakan

Dahulu, kalau kata rumah aku rumah batu, pasti orang kata, wah, kayanya kau. Kalau rumah kayu, emm, normallah, apa nak dihairankan. Tapi itu dulu, masa teknologi masih rendah dan eksploitasi bahan alami menjadi sumber utama dalam kehidupan seharian. Kalau sekarang, sebut je nak buat rumah kayu, fuh, banyak belanja tu, dah terbalik kali 🙂

 

Apa perkaitannya dengan topik harini ye? Panjang pula mukadimahnya :3

Senduk kayu ni zaman orang tua kita mungkin sesuatu yang normal dan kebiasaan, berevolusi di hari kemudiannya terganti dengan senduk plastik dan stainless steel yang lebih mudah didapati dan tahan lebih lama.

Namun begitu, kelebihan istimewa senduk kayu yang tak terlawan oleh besi pastinya pada keboleh tahan haba (kalis haba) dan ciri-ciri material penebat, jadi tak perlu perlindungan tambahan pada bahagian pemegang untuk menghalang pengaliran haba.

Berbanding senduk plastik pula, senduk kayu lebih tahan terhadap bahang panas, tidak seperti sifat plastik yang mudah cair pada ketinggian suhu tertentu. Dari sudut ekologinya, material ini lebih mudah terurai, lebih mesra alam gitu.
Di Reemdoorgift, kami menawarkan 2 jenis senduk kayu yang menpunya keunikan warna, ciri-ciri dan kekuatan tersendiri.

Senduk Kayu Putih

senduk kayu putih
senduk kayu putih

Kemurnian warna senduk yang terang sesuai menaikkan mood ceria. Ditambah pula dengan hiasan riben comel yang boleh di-customize mengikut pilihan pelanggan(mengikut tema warna pilihan) , cukup sesuai dijadikan doorgift sebagai kenang-kenangan untuk tetamu

Senduk Kayu Mixed/Campuran Warna

senduk kayu aren
senduk kayu aren

Jangan salah anggap, kayu ini bukan dicampuraduk dari lebihan kayu terbuang. Malah, ini adalah ciri istimewa yang terdapat pada kayu aren/ sugar palm dari Indonesia ini J kayu ini mempunyai lapisan warna campuran gelap dan cerah teradun secara alami. Dari segi kualiti, kayu ini mempunyai kualiti terbaik antara ketiga-tiga senduk yang kami tawarkan. Kata orang, jangan menilai pada rupa.

Amboi, melangit memuji, kalau senduk stainless steel tak bagus kah? Ehh, bukan begitu, setiap sesuatu pasti ada kelebihan bukan? Senduk stainless secara umumnya ada  ciri yang amat disenangi, tahan lasak dan tidak berkarat/berlumut. Nah, kan ada bagusnya juga  🙂

Doorgift Birthday Surprise untuk anak-anak

Birthday party adalah antara keraian yang semakin biasa kita dengar. Kaum ibu terutamanya, sangat mengambil berat hal-hal begini. Almaklumlah, setahun sekali sahaja nak menyambutnya. Haruslah disimpan sebagai memori terindah untuk anak-anak yang kian meningkat dewasa. Nanti dah besar nanti belum tentu mak-mak boleh pilih tema dan peruntukan bajet. Sudah besar katanya.
Selain makanan, kek dan hiasan, doorgift juga dirasakan amat penting, sebagai tanda kenangan buat para tetamu. Kali ini, Reemdoorgift nak berkongsi contoh-contoh doorgift yang sesuai untuk anak-anak kecil (bawah 12 tahun)

1. Tuala muka
Anak-anak memang dalam zon aktif, jadinya kalau tuala ni ada banyak pun tiada masalah, selain berguna untuk keperluan sukan, tuala juga berguna disaat-saat kecemasan. Contohnya masa selesema. Kalau anak-anak kecil bawah lima tahun, ini option yang paling ekonomi J kalau dapat tisu, maka bertebaranlah satu kotak penuh tisu merata-rata jawabnya >.<

tuala muka dilipat menyerupai teddy bear
tuala muka dilipat menyerupai teddy bear

sumber: pinterest
contoh tuala muka yang telah digubah dalam bentuk teddy bear, comel kan?

tuala muka 12x24 inci
tuala muka 12×24 inci
tuala muka 12x12 inci
tuala muka 12×12 inci

Tuala muka, Reemdoorgift

2. Beg alat tulis
Yang ni tak salah lagi, mana-mana ibubapa pun tahu betapa besarnya hajat si anak-anak kecil untuk memiliki item ni. Terutama yang baru nak melangkah masuk ke alam persekolahan. Kalaulah boleh borong semua kat kedai tu, semua nak dibelinya T.T

beg alat tulis songket
beg alat tulis songket
beg zip motif floral
beg zip motif floral

Beg alat tulis songket & Beg zip corak floral, Reemdoorgift

Bekas pensel batik
Bekas pensel batik

Bekas pensel batik, Reemdoorgift

kotak songket panjang
doorgift kotak songket panjang

Kotak songket panjang,Reemdoorgift

3. Sikat
Kelakar bunyinya tapi percayalah, sepertimana getah rambut, sikat juga berperangai seperti chipsmore, kejap ada kejap takde.  Selain dari itu, anak-anak ni pasti lebih menghargai kepentingan kekemasan diri bila alatan perhiasan peribadi seperti ini diberikan sebegai hadiah. Sikat pulak comel-comel belaka. Kalau kena gayanya, memang boleh jadi harta karun disimpan baik dalam almari dan tak dibuang.

sikat kayu mini
sikat kayu mini

Sikat kayu mini, Reemdoorgift

sikat cermin
sikat cermin

Sikat cermin, Reemdoorgift

 

4.Ketip kuku
Bagi anak- anak yang sudah memahami arahan dan mampu mengurus kekemasan diri, ada baiknya ketip kuku diberkan kepada mereka. Tujuannya supaya mereka boleh berdikari dan rasa dah besar bila boleh potong kuku sendiri. Namun awas untuk kanak-kanak yang lebih kecil. Hadiah ini mungkin berbahaya kepada mereka (6 tahun ke bawah)

doorgift ketip kuku 3 in1
ketip kuku 3 in1

ketip kuku 3 in 1, Reemdoorgift

doorgift ketip kuku love
ketip kuku love

ketip kuku love, Reemdoorgift

doorgift ketip kuku haiwan
doorgift ketip kuku haiwan

ketip kuku ladybird, Reemdoorgift

 

doorgift ketip kuku kura-kura
ketip kuku kura-kura

ketip kuku kura-kura, Reemdoorgift

5. Bekas simpanan syiling
Menabung sememangnya amalan mulia. Jadi antara cara terbaik menyemai amalan ini adalah menggalakkan mereka menyimpan. Untuk permulaan, apa kata kita ajar mereka untuk menyimpan nilai yang lebih rendah terlebih dahulu, wang syiling contohnya. Walaupun sedikit nilainya, tapi percayalah dengan kesedaran sejak kecil ini, manfaatnya berpanjangan sehingga dewasa kelak.

beg telur songket
beg telur songket

Bekas songket telur,  boleh juga diguna pakai untuk menyimpan syiling.

Mungkin anda juga ada idea lain untuk dikongsikan? Berkongsi pendapat gitu 🙂

Buluh dan Kipas Pengganti Kad Undangan

Kad undangan jemputan biasanya akan digunakan oleh mereka yang ingin mengadakan majlis tidak kira majlis apa sekalipun untuk memberitahu dan menghebahkan tentang majlis yang akan diadakan itu. Namun pada zaman teknologi moden ini, ramai yang menggunakan pendekatan media sosial sebagai medium untuk menyebarkan tentang maklumat majlis yang akan diadakan nanti kerana ramai yang berpendapat, menggunakan media sosial ini lebih mudah, jimat dan cepat kerana hamper semua lapisan masyarakat kini dapat mengakses ke medium media sosial tersebut.

Namun, untuk mereka yang mencari kelainan dalam menyampaikan undangan jemputan lebih lebih lagi di majlis bahagia anda, Reemdoorgift ada menyediakan 2 jenis undangan yang sangat unik dan menarik dan yang paling penting sangat berpatutan mengikut bajet anda iaitu kipas dan buluh undangan

  1. Buluh undangan
  • Hanya RM2.30/unit dengan minimum 200 unit tempahan sahaja.
  • Ini adalah salah satu undangan yang menarik kerana ianya dalam bentuk gulungan buluh.
Buluh undangan
Buluh undangan

2.Kipas undangan

  • Hanya RM2.50/unit dengan minimum 100 unit tempahan sahaja.
  • Ini juga adalah salah satu undangan yang menarik kerana ianya dalam bentuk kipas.
Kipas Undangan
Kipas Undangan

Buluh dan kipas undangan ini bukan sahaja sangat unik dan menarik untuk diberikan kepada keluarga terdekat dan sahabat, ia juga akan diingati dan dihargai kerana jemputan undangan yang sangat rare itu.

Jenis dan Produk Sapu Tangan/ Tuala Tangan Reem Doorgift

Pada post sebelumnya telah diterangkan mengenai kelebihan dan kebaikan amalan menggunakan sapu tangan/ tuala tangan. Pos kali ini berkaitan dengan produk dari Reem Doorgift yang menyediakan pelbagai jenis sapu tangan/ tuala tangan yang bukan sahaja daripada fabric yang berkualiti malah cantik dan sesuai untuk digunakan sebagai hadiah pada sebarang majlis yang diadakan seperti majlis perkahwinan, aqiqah mahupun pada mesyuarat korporat.

Antara jenis dan details sapu tangan/ tuala tangan yang disediakan oleh pihak Reem Doorgift adalah seperti;

  1. Tuala aiskrim potong
  2. Tuala lollipop
  3. Sapu tangan (handkerchief)
  4. Tuala tabung

 

  1. Tuala aiskrim potong
  • Saiz tuala 20cm X 20cm
  • Hanya RM1.90/unit sahaja untuk 100- 399 unit
  • Hanya RM1.80/ unit sahaja untuk 400-999 unit
  • Hanya RM1.60/unit sahaja untuk 1000 unit keatas
  • Packaging terdapat dalam plastik transparent
Tuala Aiskrim Potong
Tuala Aiskrim Potong
  1. Tuala lollipop
  • Saiz tuala 20cm X 20cm
  • Hanya RM1.50/unit sahaja untuk 100-399 unit
  • Hanya RM1.40/unit sahaja untuk 400-999 unit
  • Hanya RM1.20/unit sahaja untuk 1000 unit keatas
  • Packaging terdapat dalam plastic transparent
Tuala Lolipop
Tuala Lolipop
  1. Sapu tangan (handkerchief)
  • Hanya RM1.50/unit sahaja untuk 100-399 unit
  • Hanya RM1.40/unit sahaja untuk 400-999 unit
  • Hanya RM1.20/unit sahaja untuk 1000 unit keatas
  • Packaging terdapat dalam kemasan kotak dan reben (harga sudah termasuk)
Sapu tangan (handkerchief)
Sapu tangan (handkerchief)
  1. Tuala tabung
  • Saiz tuala 20cm X 20cm
  • Hanya RM3.00/unit untuk 100-399 unit
  • Packaging terdapat dalam kemasan tabung silinder (Harga termasuk packaging)
Tuala Tabung
Tuala Tabung

 

Promosi Reemdoorgift 2017
Promosi Reemdoorgift 2017

Oleh itu, promosi Reem Doorgift kini kembali! Promosi berlangsung hanya selama sebulan sahaja. Jangan lepaskan peluang untuk menempah TUALA TABUNG untuk majlis-majlis yang bakal anda adakan seperti majlis perkahwinan, majlis cukur jambul, majlis keraian dll. Tuala tabung yang berkualiti tinggi, tebal dan lembut sesuai untuk pelbagai kegunaan. Harga bermula dari RM2.20/unit sahaja.

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan boleh hubungi +6013 304 3759. Terima kasih.

Kegunaan dan Kepentingan Tuala Tangan/ Sapu Tangan

Tuala adalah sejenis fabrik penyerap atau kertas yang digunakan untuk mengelap. Sapu tangan atau tuala tangan pula mempunyai fungsi yang sama cuma dalam bentuk yang lebih kecil dan mudah dibawa. Pada zaman dahulu, sapu tangan ini merupakan simbol hormat antara lelaki dan wanita dan ia pernah dikaitkan dengan lambang kehebatan dan penanda aras pangkat bagi seseorang lelaki dalam struktur masyarakat lampau.

Namun pada era ini, sapu tangan hanyalah sehelai kain kecil yang kehilangan fungsi dan dianggap ketinggalan zaman serta stail untuk orang tua. Tambahan pula, sapu tangan perlu dibersihkan dan dicuci setiap kali ia kotor berbanding hanya membuang kertas tisu selepas digunakan. Ini lebih menjimatkan masa.

Bagaimanapun, peng­gunaan kertas tisu yang menjadi pilihan masyarakat dunia hari ini sebenarnya memberikan impak negatif kepada alam. Tahu kah anda, untuk menghasilkan satu tan kertas tisu saja memerlukan 17 batang pokok sementara 20,000 gelen air bersih digunakan untuk memprosesnya.

Di Amerika Syarikat saja mencatatkan lebih 3,000 tan produk kertas tisu dibuang setiap hari lalu menghasil­kan gas metana dan bayangkan apabila seluruh dunia melakukannya. Jadi, untuk membantu menjaga alam yang sudah semakin tua ini, penggunaan tuala tangan haruslah diamalkan semula oleh masyarakat Malaysia demi menjaga Negara yang kita sayang ini.

Apa kata, anda sebagai generasi yang baru ini yang sayang akan alam sekitar, boleh memberikan tetamu anda tuala tangan/ sapu tangan sebagai cenderahati di hari bahagia anda. Anda juga boleh menjadi peneraju untuk mengembalikan amalan penggunaan sapu tangan ini. Oleh itu, Reem Doorgift ada menyediakan pelbagai jenis sapu tangan yang menarik, berpatutan dan bermanfaat.

Antara jenis sapu tangan yang ditawarkan oleh Reem Doorgift:)
Antara jenis sapu tangan yang ditawarkan oleh Reem Doorgift:)

2 Jenis Doorgifts yang Bermanfaat untuk Kegunaan Harian

Ramai yang akan menjadi tuan rumah mengadakan pelbagai majlis dan acara seperti majlis perkahwinan, majlis aqiqah, majlis makan malam dan sebagainya dan sebagai tanda penghargaan kita kepada mereka yang sudi hadir ke majlis kita, salah satu item yang perlu diambil kira dalam checklist kita adalah cenderahati atau door gift.

Terdapat pelabgai jenis door gift yang boleh didapati di pasaran namun ramai yang lebih tertumpu untuk mencari dan memilih kedai-kedai cenderahati yang murah, unik dan yang paling penting bermanfaat untuk digunakan oleh penerima cenderahati tersebut.

Semestinya door gift yang ingin diberi itu dihargai dan digunakan sepenuhnya kerana ia menjadi salah satu tanda pada tarikh bersejarah dan yang paling diingati. Oleh itu, pihak Reemdoorgift mempunyai beberapa idea dan contoh door gift yang berguna, bermanfaat, unik dan berpatutan yang patut dimiliki oleh tetamu yang hadir ke majlis anda.

Antara door gift yang unik dan bermanfaat untuk kegunaan seharian adalah:

  • Bulu ayam mini
  • Kipas batik

1) Bulu ayam mini

Door gift bulu ayam ini merupakan door gift yang unik dan bermanfaat. Kegunaan utama bulu ayam ini adalah sebagai pembersih habuk. Ia boleh digunakan untuk membersihkan habuk di mana sahaja terutamanya di rumah, pejabat dan juga di kereta. Jadi, jika door gift seperti ini diberi kepada tetamu yang hadir, pasti ia tidak akan dibuang begitu saja malah akan digunakan sebaiknya.

Bulu ayam mini yang di sediakan oleh pihak Reem Doorgift ini sangat berguna dan senang digunakan kerana saiznya yang kecil sesuai untuk dibawa dan disimpan di mana-mana sahaja. Dengan warna bulu ayam yang sangat menarik dan sesuai diletakkan dan dijadikan perhiasan rumah. Door gift bulu ayam ini juga siap dengan packaging kotak supaya kelihatan lebih kemas dan eksklusif. Details mengenai door gift bulu ayam mini seperti yang dibawah:

Bulu ayam mini
Bulu ayam mini
  • Door gift bulu ayam mini (berserta packaging box)
  • Saiz box: 30cm, seperti pembaris panjang
  • Hanya RM3.00/unit dengan tempahan minimum sebanyak 100 unit
  • POS PERCUMA (semenanjung) untuk tempahan 500 unit dan ke atas

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan, boleh hubungi +013 304 3759.

 

2) Kipas batik

Kipas batik adalah antara salah satu door gift yang unik dan bermanfaat untuk para tetamu yang hadir. Door gift ini sangat sesuai digunakan bukan sahaja ketika cuaca panas, malah sesuai untuk dijadikan sebagai hiasan rumah dan pejabat. Kipas batik ini juga boleh diletakkan di dalam kereta sebagai hiasan yang lebih unik dan menarik. Yang paling penting, door gift ini sangat jimat dan berpatutan sesuai dengan mereka yang mempunyai bajet yang sederhana tetapi inginkan door gift yang unik dan bermanfaat.

Kipas batik yang di sediakan oleh Reem Doorgift terdapat dalam 3 saiz yang berbeza iaitu saiz super jumbo, saiz jumbo dan saiz kecil mengikut kehendak dan citarasa pembeli. Corak yang ditawarkan jugak terdiri daripada pelbagai jenis corak batik dan floral yang unik dan kontemporari. Details mengenai door gift kipas batik adalah seperti dibawah:

Kipas Batik pelbagai saiz
Kipas Batik pelbagai saiz
  • Door gift kipas batik
  • Terdapat dalam 3 saiz iaitu : Saiz kecil – 19.5 cm, saiz jumbo – 20.0 cm dan saiz super jumbo – 27.0 cm (saiz diukur mengikut jejari (radius)).
  • Packaging terdapat dalam bentuk uncang net
  • Harga untuk setiap kipas batik:

Saiz kecil – RM1.60/unit dengan tempahan minimum sebanyak 100 unit

Saiz jumbo – RM1.90/unit dengan tempahan minimum sebanyak 100 unit

Saiz super jumbo – RM3.00/unit dengan tempahan minimum sebanyak 100 unit

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan boleh hubungi +6013 304 3759.