Checklist Lengkap Persiapan Untuk Majlis Perkahwinan

by shima

12+ Bulan Sebelum

  • Sediakan folder khas untuk simpan dokumen, resit supplier, borang berkaitan kahwin
  • Kenal pasti lokasi yang boleh disewa untuk dapat tarikh majlis untuk nikah, majlis belah pihak perempuan dan majlis sambut menantu. Sama ada nak buat di rumah, masjid atau dewan
  • Cari inspirasi dan idea untuk tema majlis anda
  • Pilih warna tema
  • Rancang bajet kahwin, samada duit sendiri, ibubapa, loan bank atau duit hantaran
  • Senaraikan bilangan jemputan dan tetamu yang akan hadir
  • Cari wedding planner yang boleh bantu
  • Tempah dewan – buat bayaran booking
  • Hadiri pameran dan ekspo pengantin untuk bandingkan pakej dari vendor photographer, video, DJ, catering, kanopi dll.

Antara 9 – 12 Bulan Sebelum

  • Berapa jumlah wang hantaran dan bilangan dulang hantaran dan balasannya
  • Dapatkan borang di pejabat agama daerah masing-masing – pihak lelaki dan pihak perempuan
  • Tempah tiket penerbangan jika perlu naik kapal terbang untuk dapat harga yang murah
  • Pergi food sampling sebelum decide pihak catering
  • Tempah dan bayar deposit untuk photographer, videographer, catering, DJ, kanopi dan lain-lain
  • Bincang barang / item untuk dulang hantaran
  • Tempah homestay atau hotel yang berdekatan untuk rombongan atau ahli keluarga yang jauh
  • Senaraikan lokasi berbulan madu

Antara 6-9 Bulan Sebelum

  • Buat pemeriksaan ujian HIV dan Talassemia
  • Mulakan diet untuk menurunkan berat badan yang ideal
  • Tempah tiket kapal terbang untuk bulan madu. Rancang aktiviti bulan madu.

Antara 4 – 6 Bulan Sebelum

  • Hadiri kursus kahwin yang berdekatan
  • Tempah baju nikah dan majlis perkahwinan
  • Beli cincin atau barang kemas untuk nikah dan kahwin
  • Renew atau daftar passport anda jika berbulan madu di luar negara
  • Mohon visa jika negara berkenaan perlu
  • Semak jika anda ada travel ban sebb tak bayar hutang PTPTN. Sangat penting ni!
  • Tempah baju untuk ahli keluarga mengikut tema

3 Bulan Sebelum

  • Baca buku berkaitan rumahtangga, hak dan tanggungjawab suami isteri
  • Tempah kek untuk hantaran atau untuk majlis
  • Tempah kereta sewa untuk pengantin
  • Tempah kad jemputan kahwin. Boleh refer https://reemdoorgift.com/product-category/pakej-kad-kahwin/ 🙂
  • Beli barang hiasan untuk buat dulang hantaran sendiri
  • Tempah doorgift untuk diberi pada tetamu VIP dan tetamu biasa boleh tengok di https://reemdoorgift.com/ 🙂
  • Cuba fitting baju nikah dan baju majlis. Alter jika perlu
  • Pergi ke pusat kecantikan untuk buat facial
  • Tempah baju untuk ahli keluarga mengikut warna tema

2 Bulan Sebelum

  • Sediakan senarai tugasan untuk ahli keluarga
  • Mohon cuti dari majikan anda
  • Hantar kad jemputan kepada tetamu. Boleh pos atau by-hand jika berjumpa.
  • Buat Facebook Event untuk maklumkan pada kawan-kawan di Facebook
  • Minta kawan anda alamat jika ingin menerima kad jemputan
  • Bincang dengan photographer lokasi untuk photoshoot selepas majlis
  • Buat pre-wedding photoshoot
  • Tempah bunting dan banner untuk digantung di dewan atau khemah

1 Bulan Sebelum

  • Senaraikan lagu yang anda ingin DJ mainkan ketika majlis
  • Pastikan semua supplier on-track dengan tempahan anda
  • Kenal pasti lokasi dan susun atur meja, pelamin, meja makan beradab, kuih, backdrop di dewan ataupun di kawasan rumah
  • Pastikan jurunikah, saksi dan dokumen berkaitan sudah dihantar. Bergantung kepada negeri, ada yang memerlukan salinan IC.
  • Untuk pasangan yang beragama Islam, anda boleh memohon Kebenaran Berkahwin secara online di laman web Sistem Pengurusan Perkahwinan Islam Malaysia (SSPIM) oleh JAKIM. Negeri yang terlibat ialah:
    • Negeri Sembilan
    • Melaka
    • Perlis
    • Kedah
    • Perak
    • Wilayah Persekutuan

2 Minggu Sebelum

  • Potong rambut supaya nampak kemas
  • Atur temujanji dengan untuk rawatan facial
  • Confirmkan tarikh dengan jurunikah atau tok kadi
  • Follow up dengan supplier barang tempahan anda

1 Minggu Sebelum

  • Selesaikan bayaran deposit kepada supplier yang berkenaan
  • Serahkan tugas-tugasan khas kepada kawan dan ahli keluarga yang sudi membantu
  • Senaraikan dan kemas barang untuk cuti bulan madu
  • Follow up dengan supplier anda. Pastikan barang dah sampai
  • Buat group WhatsApp dengan AJK majlis. Pastikan semua jelas dengan tugasan dan flow majlis
  • Kenal pasti dan lantik pengapit anda dan pasangan
  • Ingatkan tok kadi supaya tak lupa
  • Pergi ke kedai percetakan atau kedai printing untuk fotostat dokumen seperti IC sendiri dan IC waris.

2-3 Hari Sebelum

  • Sediakan aturcara dan flow majlis samada formal ataupun tidak formal
  • Ambil cuti untuk persediaan majlis perkahwinan
  • Manjakan diri anda di pusat spa
  • Buat manicure, pedicure dan pakai inai
  • Gantung penunjuk arah jalan ke lokasi majlis perkahwinan

Hari Sebelum

  • Bertolak ke lokasi majlis pernikahan jika jauh dan pastikan sampai awal
  • Dapatkan rehat yang cukup – tidur awal
  • Rehearsal lafaz nikah sehingga lancar – “Aku terima nikahnya …”
  • Gosok/steam iron baju dan gantung supaya tak kedut
  • Kenal pasti nombor orang yang boleh dihubungi ketika majlis berlangsung sebab anda tak sempat nak jawab phone
  • Kenal pasti siapa yang akan bawa dulang hantaran
  • Lantik tukang simpan duit hadiah dari tetamu – ahli keluarga yang boleh dipercayai
  • Hantar lokasi majlis dalam group WhatsApp family
  • Confirm dengan jurunikah yang akan hadir ke majlis pernikahan.
  • Sediakan dokumen untuk diserahkan kepada jurunikah.

Pada Hari Majlis Pernikahan

  • Bawa cincin pernikahan, kad pengenalan, dokumen berkaitan dan mas kahwin
  • Sediakan wang untuk bayar ‘tol’ – adat orang Johor
  • Pastikan photographer tahu nak ambil gambar siapa

Selepas Majlis

  • Ucap terima kasih kepada semua ahli keluarga yang datang membantu
  • Bayar wang baki untuk supplier yang belum dapat bayaran
  • Simpan baju pengantin yang disewa. Pulangkan semula ke butik
  • Pergi ke pejabat agama untuk dapatkan kad perkahwinan

Sumber : https://kaddansa.com/checklist-persiapan-majlis-perkahwinan/


Moga insiprasi yang diberi oleh admin bermanfaat untuk bakal pengantin di luar sana!

 

p/s : Mari dapatkan doorgift unik & berpatutan hanya di Reem Doorgift   

Idea Doorgift Yang Menarik untuk Majlis hari jadi

by shima

Hari Lahir, Hari Jadi atau Birthday Party mempunyai sentimental value yang tersendiri. Ada di antara kita yang menyambut hari lahir pada setiap tahun. Bagi ibu bapa yang mempunyai anak kecil, pasti mahu membuat persiapan sambutan hari lahir si kecil dengan meriah bukan?

Jom kita lihat idea-idea doorgift majlis hari lahir yang menarik:

1.Pen Kapsul

2. Pen Gold


3. Kotak Pensil Batik / Spiral


4. Penanda Buku


6. Beg Zip


7. Kipas Anyam

Menarik bukan doorgift-doorgift di atas ni. Unik dan menarik betul 🙂 tak dapat di tempat lain taw 🙂
Jadi apa tunggu lagi, jom dapatkan doorgift ni dengan kami!

7 lokasi menarik untuk majlis perkahwinan berkonsepkan ‘Garden Wedding’

Seperti sudah menjadi trend, bakal pasangan raja sehari memilih untuk mengadakan majlis perkahwinan mereka di villa atau banglo berbanding dewan atau hotel. Villa atau banglo menjadi pilihan kerana banyak kemudahan yang disediakan terutamanya penginapan untuk bakal pengantin dan keluarga yang jauh lebih menjimatkan berbanding hotel selain pakej perkahwinan yang lengkap yang ditawarkan oleh pengusaha atau pemilik villa atau banglo tersebut.

Pada entri kali ini kami telah menyenaraikan beberapa buah villa dan banglo di sekitar Selangor dan Kuala Lumpur yang boleh dijadikan lokasi untuk pasangan yang akan berkahwin mengadakan majlis perkahwinan mereka. Semuanya cantik-cantik dan sesuai untuk majlis yang bertema ‘Garden Wedding’. Semoga boleh dijadikan panduan untuk bakal raja sehari memilih lokasi majlis perkahwinan nanti!

 

1.  Orchard Villa, Gombak

 

001

Pernah menjadi lokasi majlis perkahwinan penyanyi terkenal Malaysia, Hazama, villa ini terletak di Gombak, sesuai bagi mereka yang inginkan majlis berkonsepkan flora dan fauna. Boleh memuatkan sehingga 700 orang tetamu pada satu masa. Mempunyai kemudahan seperti tempat letak kereta yang luas, surau, bilik Diraja/VVIP dan bilik persalinan.

 

2. Laman Warisan, Putrajaya

 

001

Terletak di Taman Warisan Pertanian, Presint 16, Putrajaya berdekatan Alamanda Putrajaya, tempat ini boleh memuatkan sehingga 280 tetamu pada satu masa. Disertakan dengan kemudahan tempat letak kereta, surau dan bilik VIP. Berkonsepkan Warisan dan Klasik Decor Melayu dengan ruang yang terbuka dan nyaman, amat sesuai untuk mereka yang inginkan majlis ala-ala Melayu Klasik. Mereka juga turut menyediakan sesi fotografi percuma di dalam dusun.

 

3. Lake Cempaka Villa, Bangi

 

001

Terletak di Bangi, berkonsepkan ‘Outdoor’ di tepi tasik, Lake Cempaka Villa boleh memuatkan sehingga 800 orang tetamu. Mempunyai dua bahagian iaitu ‘indoor’ dan ‘outdoor’ untuk para tetamu menjamu selera. Dilengkapi kemudahan tempat letak kereta, surau, bilik VVIP dan bilik persalinan.

 

4. The Wedding Heritage Palace, Jalan Semarak

 

001

Sebuah banglo resort ala-Bali berkeluasan 20,000 kaki persegi yang menawarkan perkahwinan yang eksklusif, terletak di pusat bandar Kuala Lumpur. Boleh memuatkan sehingga 1000 orang tetamu dengan susunan meja tetamu dalam banglo yang berhawa dingin memberikan keselesaan pada tetamu dari berpanas dan berhujan. Dilengkapi dengan kolam renang dan landskap resort yang indah serta bilik pengantin yang eksklusif. Dilengkapi juga dengan pakej perkahwinan lengkap dari busana, pelamin, makeup artis, makanan dan PA sistem.

 

5. The Wedding Heritage Bungalow Kota Damansara

 

001

Sebuah banglo dua tingkat ala-Mediterranian yang pasti menawan hati, sesuai untuk majlis perkahwinan yang eksklusif. Dilengkapi dengan penghawa dingin, banglo ini boleh memuatkan sehingga 2000 orang tetamu. Mempunyai empat buah bilik yang dilengkapi perabot, bilik pengantin yang eksklusif, ruang solat dan ruang keluarga, banglo ini turut menyediakan khidmat homestay bagi keluarga yang ingin bermalam dan membuat persiapan majlis. Juga didatangkan dengan pakej perkahwinan lengkap.

 

6. The Wedding Heritage Orchard Putrajaya

 

001

Cawangan lain bagi The Wedding Heritage yang terletak di Putrajaya. Sebuah banglo dua tingkat berkeluasan dua ekar dengan landskap yang cantik dilengkapi dengan penghawa dingin sepenuhnya boleh memuatkan sehingga 3000 orang tetamu. Turut menyediakan perkhidmatan homestay bagi keluarga yang ingin bermalam dan membuat persiapan majlis. Juga mempunyai 4 buah bilik dilengkapi perabot, bilik pengantin, ruang solat dan ruang keluarga.

 

7. Sangkot Garden

 

001

Terletak di Hulu Langat, Selangor, sesuai untuk majlis perkahwinan dalam taman dan perkahwinan berkonsepkan Melayu tradisional kerana terletak di tengah-tengah perkampungan Melayu. Boleh menempatkan seramai 1000 ke 2000 tetamu, Sangkot Garden turut menyediakan pakej perkahwinan dari segi pelamin, makanan, kanopi, kerusi dan meja termasuklah bilik persalinan pengantin, bilik tamu, PA sistem dan penginapan homestay selama satu malam bagi memudahkan bakal pengantin dan keluarga membuat persiapan majls.

 

Dapatkan promo item RM 1 dengan pembelian minimum 100 pcs ke atas. Sila lihat website kami untuk ketahui lebih lanjut REEM DOORGIFT

Tempat honeymoon yang menarik di Malaysia

Siapa kata tiada tempat menarik di Malaysia untuk honeymoon?

5 hotel terapung yang kami senaraikan di bawah ini pasti akan buat anda excited untuk pergi bulan madu atau bercuti di Malaysia saja.

Tentulah best kan kalau dapat hotel atas air dengan suasana romantik, tenang, indah dan jauh dari hiruk-piruk kota?

Dengan 5 hotel terapung ini, anda tak payah pergi bercuti atau berbulan madu di luar negara, tak payah bayar tiket flight yang mahal!

1. Mabul Water Bungalows

tempat menarik di malaysia untuk honeymoon

Sumber dari my.theasianparent.com

Salah satu tempat menarik di Malaysia untuk honeymoon yang amat terkenal di kalangan pelancong ialah Mabul Water Bungalows di perairan Pulau Mabul, Sabah.

Yang seronoknya, resort ini telah dinobatkan sebagai “the best dive bases in the world” kerana kejernihan airnya! Memang best melakukan aktiviti menyelam di sini.

Jika anda tidak berminat untuk menyelam, jangan risau. Anda masih boleh melihat pemandangan hidupan marin hanya dari tingkap balkoni anda.

Bilik-bilik di sini sungguh luas dan moden, namun direka dengan bentuk tradisional. Jangan risau, masih ada kemudahan internet di sini!

Okay, untuk sesiapa yang gemar melalukan outdoor activities, boleh contact di instagram yang saya sertakan di bawah ini. Pakej-pakej yang mereka sediakan memang sangat menarik!

https://www.instagram.com/pakej_pulau_by_hawatrip/

2. Gayana & Bunga Raya Eco Resort

tempat menarik di malaysia untuk honeymoon

Sumber dari my.theasianparent.com

Gayana & Bunga Raya Eco Resort terletak di Pulau Gaya, luar Pantai Borneo. Jika anda mahu ke resort ini, ambil feri percuma dari Terminal Feri Kota Kinabalu.

Resort yang cukup menarik ini menawarkan layanan 1st Class! Aktiviti air seperti snorkelling dan kayak diberi secara percuma. Sarapan pagi juga boleh dihantar ke bilik anda jika anda tak mahu meninggalkan bilik!

Gayana & Bunga Raya Eco Resort terletak di Pulau Gaya, luar Pantai Borneo. Jika anda mahu ke resort ini, ambil feri percuma dari Terminal Feri Kota Kinabalu.

Resort yang cukup menarik ini menawarkan layanan 1st Class! Aktiviti air seperti snorkelling dan kayak diberi secara percuma. Sarapan pagi juga boleh dihantar ke bilik anda jika anda tak mahu meninggalkan bilik!

 

3. Pom Pom Island Resort & Spa

tempat menarik di malaysia untuk honeymoon

Sumber dari my.theasianparent.com

Tempat menarik di Malaysia untuk honeymoon ini terletak 50 minit dari jeti Semporna. Jadi, anda perlu menaiki bot untuk ke tempatnya.

Kerana jauh dari kesibukan kota, anda pasti merasakan diri seolah-olah di syurga menyaksikan ketenangan dan pelbagai hidupan marin di sini.

Malah, anda juga masih boleh merehatkan badan dengan rawatan spa, bermain bola tampar, jungle trekking, berlayar dan menikmati pemandangan tapak sulaiman.

Okay, untuk sesiapa yang gemar melalukan outdoor activities, boleh contact di instagram yang saya sertakan di bawah ini. Pakej-pakej yang mereka sediakan memang sangat menarik!

https://www.instagram.com/pakej_pulau_by_hawatrip/

4. Lexis Hibiscus, Port Dickson

tempat menarik di malaysia untuk honeymoon

Sumber dari my.theasianparent.com

Jika anda mendambakan percutian yang cukup mewah namun penuh privasi, inilah tempat yang paling sesuai untuk anda.

Terletak tidak jauh dari Kuala Lumpur, resort Lexis Hibiscus menawarkan kolam renang dalam bilik setiap pengunjung.

Malah, anda juga boleh melihat pemandangan laut lepas terus dari balkoni bilik anda. Tak payah sibuk-sibuk nak keluar dan cari baju yang sesuai. Semuanya dalam bilik anda saja!

Yang paling best… resort ini juga meletakkan sauna dalam setiap biliknya! Wow!

 

5. Pangkor Laut Resort

tempat menarik di malaysia untuk honeymoon

Sumber dari my.theasianparent.com

Resort ini dibina di atas pulau persendirian di Pangkor Laut. Jadi, untuk sampai ke resort ini, anda perlu menaiki bot laju dari Marina Island, Pangkor.

Jauh dari sebarang gangguan bunyi atau udara, inilah resort yang menawarkan taman tropika malah laut yang indah.

Anda boleh melakukan apa-apa saja di sini kerana keseluruhan pulau di Pangkor Laut Resort ini memang disediakan khas buat pengunjung. Wow, dahsyat kan?

Macam mana? Menarik kan? Semoga bermanfaat untuk bakal pengantin di luar sana!

 

p/s : Kepada bakal pengantin, dah ada doorgift belum untuk majlis anda nanti? Jom tgk website Reem Doorgift untuk Doorgift yang unik dan sangat berbaloi!

Tugas bridesmaid semasa perkahwinan

Pernah dipilih oleh sahabat menjadi seorang bridesmaids di hari pernikahannya? Menjadi seorang bridesmaids itu bukan hanya memakai gaun seragam sahaja tetapi disebalik itu mereka memiliki peranan dan tugas besar untuk membantu acara pernikahan menjadi lebih lancar dan yang lebih tepatnya membantu keperluan pengantin wanita.

Menjadi seorang bridesmaid perlu memiliki peranan yang sangat penting bagi seorang pengantin wanita. Selain dari membantunya pada hari pernikahan, bridesmaids juga perlu membantu sejak beberapa bulan sebelum nya lagi

Sumber dari seputarpernikahan

Ini adalah senarai tugas  apa bridesmaids perlu ketahui  :

  1. Menemani Bakal Pengantin Wanita Membeli Keperluan Persiapan Pernikahan
  2. Menjadi Pendengar Yang Baik
  3. Membantu Mengatasi Wedding  Drama
  4. Memegang Baju Pengantin
  5. Menjaga Barang Penting Pengantin Wanita
  6. Steaming Wedding Dress
  7. Mengingatkan Keperluan Kecil
  8. Memastikan Pengantin Wanita Makan Pada Waktunya

Jadi, tugas bridesmaid ni bukan hanya untuk bergambar sahaja tau. Sebagai rakan karib kepada si pengantin, kita perlu lah membantu pengantin di hari bahagia nya.

*Kepada bakal pengantin di luar sana, anda semua dah ade doorgift belum untuk majlis perkahwinan nanti? Sekarang masih ade promo RM 1 dan ada item baru !!! Jadi jangan lepaskan peluang anda

Tips Berjimat Untuk Majlis Perkahwinan

Ramai pasangan kini yang akan berhutang keliling pinggan hanya kerana mereka ingin mengadakan majlis perkahwinan yang gah. Hakikatnya, anda tidak perlu habiskan simpanan wang atau lakukan pinjaman peribadi hanya untuk langsungkan majlis perkahwinan. Cuba tanya kembali diri anda, adakah berbaloi untuk berbelanja puluhan malah ratusan ribu untuk menarik perhatian kebanyakan tetamu yang tidak anda kenali? Pada pendapat kami, adalah lebih bermanfaat wang simpanan digunakan untuk masa hadapan dan  untuk anda langsungkan majlis dengan kos yang berpatutan (berpatutan tidak semestinya murah) namun majlis tersebut tetap akan dikenang hingga ke anak cucu.

Beri perhatian terhadap jumlah jemputan

Sekiranya anda benar-benar ingin menjimatkan kos, semak semula senarai jemputan anda dan hadkan kepada sahabat handai, ahli keluarga dan saudara mara terdekat yang betul-betul rapat dengan anda sahaja. Ahli keluarga anda dan pasangan mungkin akan mempengaruhi anda untuk menambah jumlah jemputan bagi memeriahkan majlis, namun anda perlu tetap dengan pendirian dan  bertanggungjawab sepenuhnya terhadap bilangan jemputan. Ini bukan sahaja bertujuan untuk menjimatkan kos, tetapi majlis yang ingin meraikan anda ini aka lebih bernmakna jika ia diraikan dengan orang yang tersayang yang benar-benar rapat dengan anda.

Minta bantuan dari kenalan

Anda mempunyai kenalan yang merupakan ahli muzik, penghibur, atau  seorang jurugambar yang berbakat? Apa kata anda berunding dengan mereka untuk menawarkan khidmat mereka pada hari perkahwinan anda sebagai ganti kepada hadiah perkahwinan? Ia salah satu cara yang berkesan untuk menjimatkan bajet, dan bakal menjadi satu pengalaman yang menyeronokkan untuk dikongsi bersama rakan anda.

MY_BudgetWeddings_blog03

Pilih lokasi  yang menjimatkan

Majlis persandingan di hotel 5 bintang sudah tentu akan kelihatan mewah dan berprestij. Namun, majlis persandingan di rumah anda sendiri atau lokasi luar yang lain tidak kurang hebatnya.

Selain di rumah, lokasi seperti taman dan pantai juga boleh diambil kira. Dengan berlatarbelakangkan hembusan bayu serta desiran ombak di pantai, ataupun dikelilingi pepohon dan bunga, pengalaman ini bakal menawarkan memori yang istimewa. Tambahan pula, menyewa kanopi berkipas adalah lebih murah dan menjimatkan berbanding daripada menyewa dewan. Jangan lupa untuk menyemak laporan cuaca!

Elakkan mengguna perancang khidmat perkahwinan (wedding planner)

Anda sebenarnya tidak memerlukan khidmat perancang majlis perkahwinan ika anda mempunyai keluarga dan sahabat handai untuk membantu persiapan anda. Perancangan bersama ini bukan sahaja akan mengeratkan hubungan, bahkan juga memudahkan anda dan pasangan untuk mengetahui perkembangan persiapan anda.

MY_BudgetWeddings_blog02

Rewang!

Rewang secara asasnya ialah majlis gotong-royong sebagai persiapan sebuah majlis yang disertai oleh keluarga dan jiran terdekat. Dalam konteks perkahwinan, ianya termasuklah memasak hidangan untuk majlis, mendirikan khemah, menyiapkan perhiasan dan banyak lagi.

Tradisi ini kian dilupakan oleh kerana katering dan perancang majlis perkahwinan  telah menjadi alternatif utama untuk menyediakan hidangan dan persiapan ketika majlis persandingan. Namun, rewang bakal menjadi strategi yang mampu menjimatkan perbelanjaan anda.

Do-It-Yourself (DIY) pelamin dan hiasan

Baru-baru ini, viral di laman sosial kisah pasangan yang menyediakan pelamin perkahwinan mereka sendiri dengan bajet bawah RM 100, dan hiasan yang amat cantik! Jika anda menggunakan khidmat perancang majlis, kosnya boleh menelan RM 5,000 hingga RM 15,000! Lebih baik anda potong perbelanjaan itu untuk sesuatu yang lain – seperti wang pendahuluan rumah – dan reka sendiri (DIY) pelamin dan hiasan anda.

Cetuskan kreativiti anda bersama rakan-rakan dan gunakan bahan kitar semula untuk lebih menjimatkan kos. Anda boleh merujuk Google dan Pinterest sebagai sumber inspirasi!

Sediakan playlist muzik anda sendiri

Muzik, karaoke dan DJ adalah salah satu elemen yang tidak dapat dipisahkan dari majlis perkahwinan. Jika anda inginkan kelainan, gunakan akaun Spotify anda beserta set stereo untuk menikmati muzik pilihan citarasa anda sepanjang majlis!

Sewa busana – atau guna pakaian yang anda ada

Tidak dapat dinafikan, semua orang ingin kelihatan cantik pada hari perkahwinan mereka. Namun, anda tidak perlu habiskan beribu hanya untuk pakaian yang anda bakal pakai sehari sahaja. Kini, anda boleh menyewa busana yang anda inginkan untuk menjimatkan kos atau pinjam sahaja dari ahli keluarga anda.

Merancang dari awal

Persedian untuk mengadakan majlis perkahwinan bukanlah satu perkara yang boleh dipandang remeh, terutama sekali jika anda mengutamakan penjimatan kos. Kami nasihatkan anda bersedia seawal dari 6 bulan sebelum majlis lagi. Sediakan senarai semak bersama-sama pasangan anda dan minta bantuan keluarga dan rakan-rakan terdeka.

Doorgift unik

Mungkin ada yang bertanya apa itu Doorgift Goodies bag ? Banyak orang tahu bahawa bahasa ingeris good jika diterjemahkan dalam bahasa melayu bermaksud baik, bagus dan sebagainya. Sedangkan goods dalam bahasa ingeris bermakna barang dalam bahasa melayu. Jadi kata good dalam goodies bag pemberian sesuatu cenderahati pada majlis terutama kenduri kahwin dan sebagainya dikenali juga sebagaiDoorgift. Memang ia berbentuk cantik dan bagus sesuai untuk buah tangan tetamu yang hadir. Dari sini kita faham maksud dan kata lain dan benar, goodies bag atau goody bag.

Tempahan Goodies bag bagi majlis
1 – Kenduri Kahwin
2 – Pertunangan
3 – Kenduri Aqiqah
4 – Sebarang majlis
5 – Gift atau hadiah