Tempat honeymoon yang menarik di Malaysia

Siapa kata tiada tempat menarik di Malaysia untuk honeymoon?

5 hotel terapung yang kami senaraikan di bawah ini pasti akan buat anda excited untuk pergi bulan madu atau bercuti di Malaysia saja.

Tentulah best kan kalau dapat hotel atas air dengan suasana romantik, tenang, indah dan jauh dari hiruk-piruk kota?

Dengan 5 hotel terapung ini, anda tak payah pergi bercuti atau berbulan madu di luar negara, tak payah bayar tiket flight yang mahal!

1. Mabul Water Bungalows

tempat menarik di malaysia untuk honeymoon

Sumber dari my.theasianparent.com

Salah satu tempat menarik di Malaysia untuk honeymoon yang amat terkenal di kalangan pelancong ialah Mabul Water Bungalows di perairan Pulau Mabul, Sabah.

Yang seronoknya, resort ini telah dinobatkan sebagai “the best dive bases in the world” kerana kejernihan airnya! Memang best melakukan aktiviti menyelam di sini.

Jika anda tidak berminat untuk menyelam, jangan risau. Anda masih boleh melihat pemandangan hidupan marin hanya dari tingkap balkoni anda.

Bilik-bilik di sini sungguh luas dan moden, namun direka dengan bentuk tradisional. Jangan risau, masih ada kemudahan internet di sini!

Okay, untuk sesiapa yang gemar melalukan outdoor activities, boleh contact di instagram yang saya sertakan di bawah ini. Pakej-pakej yang mereka sediakan memang sangat menarik!

https://www.instagram.com/pakej_pulau_by_hawatrip/

2. Gayana & Bunga Raya Eco Resort

tempat menarik di malaysia untuk honeymoon

Sumber dari my.theasianparent.com

Gayana & Bunga Raya Eco Resort terletak di Pulau Gaya, luar Pantai Borneo. Jika anda mahu ke resort ini, ambil feri percuma dari Terminal Feri Kota Kinabalu.

Resort yang cukup menarik ini menawarkan layanan 1st Class! Aktiviti air seperti snorkelling dan kayak diberi secara percuma. Sarapan pagi juga boleh dihantar ke bilik anda jika anda tak mahu meninggalkan bilik!

Gayana & Bunga Raya Eco Resort terletak di Pulau Gaya, luar Pantai Borneo. Jika anda mahu ke resort ini, ambil feri percuma dari Terminal Feri Kota Kinabalu.

Resort yang cukup menarik ini menawarkan layanan 1st Class! Aktiviti air seperti snorkelling dan kayak diberi secara percuma. Sarapan pagi juga boleh dihantar ke bilik anda jika anda tak mahu meninggalkan bilik!

 

3. Pom Pom Island Resort & Spa

tempat menarik di malaysia untuk honeymoon

Sumber dari my.theasianparent.com

Tempat menarik di Malaysia untuk honeymoon ini terletak 50 minit dari jeti Semporna. Jadi, anda perlu menaiki bot untuk ke tempatnya.

Kerana jauh dari kesibukan kota, anda pasti merasakan diri seolah-olah di syurga menyaksikan ketenangan dan pelbagai hidupan marin di sini.

Malah, anda juga masih boleh merehatkan badan dengan rawatan spa, bermain bola tampar, jungle trekking, berlayar dan menikmati pemandangan tapak sulaiman.

Okay, untuk sesiapa yang gemar melalukan outdoor activities, boleh contact di instagram yang saya sertakan di bawah ini. Pakej-pakej yang mereka sediakan memang sangat menarik!

https://www.instagram.com/pakej_pulau_by_hawatrip/

4. Lexis Hibiscus, Port Dickson

tempat menarik di malaysia untuk honeymoon

Sumber dari my.theasianparent.com

Jika anda mendambakan percutian yang cukup mewah namun penuh privasi, inilah tempat yang paling sesuai untuk anda.

Terletak tidak jauh dari Kuala Lumpur, resort Lexis Hibiscus menawarkan kolam renang dalam bilik setiap pengunjung.

Malah, anda juga boleh melihat pemandangan laut lepas terus dari balkoni bilik anda. Tak payah sibuk-sibuk nak keluar dan cari baju yang sesuai. Semuanya dalam bilik anda saja!

Yang paling best… resort ini juga meletakkan sauna dalam setiap biliknya! Wow!

 

5. Pangkor Laut Resort

tempat menarik di malaysia untuk honeymoon

Sumber dari my.theasianparent.com

Resort ini dibina di atas pulau persendirian di Pangkor Laut. Jadi, untuk sampai ke resort ini, anda perlu menaiki bot laju dari Marina Island, Pangkor.

Jauh dari sebarang gangguan bunyi atau udara, inilah resort yang menawarkan taman tropika malah laut yang indah.

Anda boleh melakukan apa-apa saja di sini kerana keseluruhan pulau di Pangkor Laut Resort ini memang disediakan khas buat pengunjung. Wow, dahsyat kan?

Macam mana? Menarik kan? Semoga bermanfaat untuk bakal pengantin di luar sana!

 

p/s : Kepada bakal pengantin, dah ada doorgift belum untuk majlis anda nanti? Jom tgk website Reem Doorgift untuk Doorgift yang unik dan sangat berbaloi!

Tips Berkahwin Tanpa Berhutang

By: Emy 

Sumber dari bercinta selepas nikah

  1. Buat majlis ikut kemampuan sendiri. Elak daripada buat LOAN! 
  2. Pelamin dan meja tak perlu bunga beribu kuntum. Seeloknya diy je sendiri dengan saudara mara atau kawan-kawan sekaligus dapat merapatkan hubungan!
  3. Sebaiknya maksimum baju pengantin 2 helai sudah cukup. Tak perlu tukar tukar pakaian.
  4. Kalau akad nikah dan bersanding pada hari yang sama, cukup sekali make up sahaja
  5. Berbulan madu di tempat yang murah dan anda mampu sahaja. Tak perlu pergi ke tempat yang mengeluarkan belanja yang banyak semata-mata hanya nak impress orang lain!
  6. Beli doorgift or goodies yang setakat anda mampu sahaja. Tak perlu tempah yang mahal mahal!

 

Berkenan doorgift tersebut, kami ada doorgift yang anda mampu milik dengan pelbagai jenis doorgift yang unik!

KLIK SEKARANG! https://reemdoorgift.com/product-category/alat-tulis/
           

  

Makanan untuk kulit sihat kepada bakal pengantin

By: Emy

Anda bakal pengantin? Ada masalah kulit dan nak kulit sihat? Cantik? Meh baca!

1.Yogurt

Yogurt sangat bagus untuk merawat masalah kulit seperti jerawat dan masalah kelemumur. Yogurt juga boleh dijadikan sebagai masker wajah. Tujuan nya untuk mendapatkan muka yang lebih bersih dan licin. Jadi, bila nak make up nanti pun senang. Tak perlu bersusah payah make up tebal-tebal sebab kulit muka dah cantik!

DAN, Sebaiknya gunakan yogurt yang ‘low sugar’ atau ‘low fat‘.

2. Makanan laut

Gambar diambil dari https://www.crownmelbourne.com.au/restaurants/casual/kitchen-workshop/info-booking

Makanan laut ni banyak manfaatnya untuk kulit cantik! Tahu tak? Makanan laut dapat membantu melembapkan kembali kulit anda yang kering dan mengalami inflamasi. Selain itu, kulit anda akan tampak lebih muda dan bebas dari jerawat. Confirm pengantin akan berseri pada majlisnya nanti! WOW! BESTNYA!

3. Vitamin C

Gambar diambil dari https://modaycenter.com/vitamin-c-vitamin-month/

Vitamin C adalah penting untuk pelbagai fungsi fisiologi seperti pembentukan kolagen. Beberapa istilah yang sering digunakan adalah L-Ascorbic Acid, Ascorbyl Palmitate, atau Magnesium Ascorbyl Phosphate.  Fungsi vitamin c ini adalah sangat penting kerana ia dapat melindungi kulit dari kerusakan yang disebabkan oleh paparan sinar ultraviolet dari matahari. Selain itu, ia juga dapat mencegah dari terjadinya kulit kering.

4. Sayur-sayuran Berwarna

Seperti yang kita tahu, sayur mempunyai pelbagai khasiatnya terutamanya untuk kulit tau! Sayuran berwarna seperti lobak merah, bayam dan ubi dapat mampu membantu mencegah penuaan semulajadi  serta kerosakan sel yang mengurangi risiko kanser kulit.
Selain itu, pengambilan bayam setiap hari dapat membersihkan kulit dari luar dan dalam.

Ha! ada sebarang majlis dalam masa terdekat tapi taktahu nak bagi souvenirs kat tetamu? Meh cuci mata sekarang tengok produk kami yang super duper unik ni! 

KLIK SEKARANG!! https://reemdoorgift.com/product-category/box/

        

 

 

 

Hiasan Sireh Junjung

Oleh: Emy

 

Pening kepala memikirkan hiasan untuk sireh junjung anda??

Disini ada beberapa idea untuk sireh junjung anda!

Image result for sirih junjung cantik

Gambar diambil dari http://www.ikahwin.my/blog/7-inspirasi-sireh-junjung

Warna hijau dan putih pastinya sesuai bersama untuk sireh junjung anda. Gabungan bersama bunga pilihan anda akan menjadikan sireh junjung tersebut lebih menarik!

Gambar diambil dari http://picdeer.com/

Jimatkan kuantiti dulang anda dengan menggabungkan bersama hantaran yang lain seperti cincin dan sebagainya. Gabungan warna yang sepadan juga dapat menarik minat tetamu

Gambar diambil dari http://www.ikahwin.my/blog/7-inspirasi-sireh-junjung

Jika anda mahukan sesuatu yang lain, anda boleh menyusun sireh junjung tersebut dengan tinggi seperti gambar di atas. Gabungkan bersama warna yang menyerlah supaya ia lebih WOW!

Image result for sirih junjung SIMPLE

Gambar diambil dari https://www.facebook.com/Lynhantarancreation

Jika anda mahukan sesuatu yang ringkas, anda boleh memilih untuk hiasan sireh yang bersaiz kecil.

 

Jadi, bagaimana dengan doorgift untuk tetamu? sudah ada atau belum? Jika belum dan mahu kan sesuatu yang unik, anda boleh lihat di www.reemdoorgift.com

           

https://reemdoorgift.com/product-category/item-baru/

           

 

5 Tips Petua Rumahtangga Bahagia

1) Hormati pasangan anda

Jangan bersikap panas untuk terus menghembur pasangan. Sebaliknya, bawa bertenang dan cuba bicara berdua di dalam nada yang lembut supaya pasangan anda tidak rasa tercabar dengan pendapat serta luahan anda mengenai perasaan rasa tidak puas hati tersebut. Hormat suami sebagai ketua keluarga. Serta hormat isteri sebagai peneman serta ibu kepada anak-anak anda.

2) Luahkan rasa cinta anda terhadap pasangan setiap hari

Tahukah anda, dengan hanya mengatakan anda sayang dan cinta itu telah boleh merubah hati yang suram kepada hari yang indah dan penuh dengan bunga-bunga? Rendahkan ego dan rasa malu. Katakan pada pasangan bertapa indahnya hidup anda memilikinya sebagai teman hidup. Pujilah jika mereka tampak kacak dan cantik dari hari biasa. Jangan segan untuk berjalan berpegang tangan ketika berjalan berdua di luar. Kerana dengan luahan ini, telah menjadikan hubungan anda dan pasangan penuh dengan bunga cinta.

3) Hargai pasangan anda

Hargai kehadiran mereka. Ucap terima kasih dengan setiap apa dilakukan dan sentiasa memberikan kata cinta supaya dengan ini mereka rasa dihargai dan kewujudan mereka disedari. Jika anda mempunyai rezeki lebih, berikan pasangan hadiah tanda terima kasih anda kerana kehadirannya di dalam hidup anda.

 

4) Komunikasi antara pasangan

Terapkan nilai hormat di dalam diri masing-masing. Jangan sesekali meninggikan suara untuk menunjukkan siapa benar dan siapa salah. Dan di dalam perkahwinan juga tiada istilah anda adalah boss. Meskipun suami adalah ketua keluarga. Tetapi kaum Adam harus peka, dengan kuasa yang anda ada, jangan tersalah guna. Untuk kaum Hawa pula, jangan mudah marah dan menyalahkan pasangan. Komunikasi amat perlu untuk membantu anda dan pasangan saling memahami antara satu sama lain. Luahkan rasa anda supaya tiada apa yang terpendam di dalam hati. Jika pasangan anda mempunyai masalah, jadilah bahu dan telinga mereka. Dengar setiap apa yang mereka luahkan, nasihat jika perlu.

5) Wujudkan suasana romantik di rumah

Kebersihan amat lah penting. Bersihkan rumah anda. Jika ada kelapangan, ajak pasangan anda bersama lakukan aktiviti mesra di rumah. Seperti masak bersama, kemas rumah bersama dan lain-lain lagi. Kepada kaum Hawa, jagalah kebersihan suami anda. Kebersihan diri mereka. Makan, pakaian serta kebersihan diri seperti rambut, wangian badan, jambang dan etc. Gunakan panggilan mesra antara anda dan pasangan di mana sahaja anda berada. Supaya rasa sayang itu sentiasa ada di dalam setiap kata dan perbualan anda.

Cenderahati Perkahwinan

Cenderahati perkahwinan? Tetamu pasti akan mengingati majlis anda jika cenderahati yang anda berikan adalah sesuatu yang unik dan menarik. Oleh itu, anda telah berkunjung ke laman yang betul untuk cenderahati atau doorgift perkahwinan yang super awesome! 

Reem doorgift menawarkan pelbagai cenderahati seperti aksesori kecantikan, kad undangan, kipas dan banyak lagi! Dan ia harganya sudah semestinya mampu dimiliki oleh semua .

Inspirasi Doorgift Saputangan Comel 2017: Edisi DIY

Oleh: Munirah

Kali ini, admin nak share jenis-jenis saputangan yang kami tawarkan di Reemdoorgift. Percaya atau tidak, semua barang ni asalnya sama, tuala sapuntangan saiz 20cmx20cm : )

Boleh juga dijadikan idea untuk mereka-mereka yang berhajat untuk buat DIY doorgift : ) Syabas atas kesungguhan dan usaha untuk merealisasikan perkahwinan serba mampu : )

Disklaimer: kepada yang tengah lapar, jangan teruskan bacaan! Perut anda kelak akan mendendangkan lagu dondang sayang ; )

Untuk skill, cuma kemahiran menggulung basic diperlukan : )

1. Tuala Aiskrim Potong

tuala aiskrim potong
tuala aiskrim potong

Sesuai dengan namanya, tuala aiskrim ni memang macam aiskrim. Apa yang sama? Aiskrim sebelum cair kita habiskan betul? Yang ni pantang ada yang cair (baca: melting) habis licin stock di kedai. Beli batang aiskrim, lipat tuala mengikut saiz yang sesuai, roll dan hias dengan riben. Senang kan?

2. Towel Cake Model  Muffin

Tuala Muffin
Tuala Muffin

Sukakan sesuatu yang dibungkus rapi dalam kotak? Look nowhere else darling! Kek tuala muffin amatlah sesuai untuk anda yang mementingkan kekemasan gaya! Cari kertas cupcake, lipat ikut saiz dan gulung !

3. Tuala Kek Lipat

tuala kek lipat
tuala kek lipat

Simpe dimple? Ini lipat kasi sama then sumbat dalam kotak. Period.

4. Tuala Lollipop

tuala lollipop
tuala lollipop

Hipster sikit, kita gulung dan tambah straw. Siap!

5. Tuala Kek Gulung

 tuala kek gulung
tuala kek gulung

London chocoroll? Atau swiss roll? Yang pentingnya reduce money roll out dengan DIY dalam masa yang sama nampak comel!

Mudah, cepat dan jimat bukan? Buat sendiri untuk hasil terbaik! Cuma kena rajin sikit : )

“Ingat Doorgift Unik, Ingat Reem Doorgift”

Web : www.reemdoorgift.com

FB    : www.facebook.com/reemrias

IG     : reemdoorgift

Whatsapp: www.wasap.my/60133043759/tuala13

Doorgift Berguna 2017: Pouch dan beg yang beranak-pinak!

Soalan ikhlas, berapa banyak beg yang anda ada? Tak kira besar kecil lama baru branded murah konvensional unik autentik berkualiti pakai buang semuanya. Ada sampai 20 tak? Kalau ada, kita geng!

Bukan apa, beg ni nak yang besar untuk muat semua barang, yang kecik nk simpan item comel, yang baru kena ikut trend, yang lama berkualiti bagus, yang itu hadiah orang yang ini beli duit gaji pertama, haishhh, banyak pula kategorinya.

Nampak tak permainannya kat situ. Banyak mana pun beg, sebab ianya berguna, jadi orang suka kalau dapat, sayang nak buang, dan paling bagus kerap digunakan. Kira alah membeli menang memakai gitu.

Kali ini, Reem Doorgift nak share jenis-jenis  beg pelbagai guna yang kami ada tawarkan. Yang ni pastinya approved kalau nk kasi sebagai tanda mata kat mana-mana majlis keraian, majlis akikah, majlis kenduri kendara. Dijamin berbaloi-baloi!

1) Beg Zip Songket

beg alat tulis songket
beg zip songket

Beg jenis ni, bahagian songketnya ada lining sponge, gebu dan nampak cantik bergaya. Kalau tema majlis tradisional, ni kena masuk dalam wishlist!

2)Beg zip bunga

beg zip motif floral
beg zip bunga

Ha! Ni kalau cikgu-cikgu gembira bukan kepalang dapat hadiah ni. Buat simpan marker. Beg ni pun ada sponge lining juga. Jadi kalau nk letak barang-barang yang sensitive sikit, sesuai sangat ni!

2)Beg satin songket cerut

beg satin songket cerut
beg satin songket cerut

 

Yang ni item terlaris kami. Sebab:
1)boleh digunakan terus sebagai beg nak isi barang doorgift
2)kalau nk jadikan item ni sebagai doorgift terus pun boleh. Ada option bungkus siap dalam kotak mika.

4)Beg songket telur

beg songket telur
beg songket telur

Selain nak bungkus telur dalam ni, nanti-nanti boleh guna nak simpan syiling. Zaman sekarang, syiling ni penting! Sebab minyak naik sen-sen, bukan ringgit-ringgit setiap hari khamis!

Beg mana paling menarik pada pendapat anda?

Doorgift Kreatif 2017 :) Sudu + Garfu = Makan Time!

Bila kali terakhir anda belek berapa banyak set sudu garfu di dapur yang masih wujud bersama pasangannya?
Jawapan minoriti golongan mak-mak: Semuanya masih berpunya pasangan sedondonnya
Jawapan majoriti golongan mak-mak: Yang berpasang tu ada, tapi klu nak mencari tu belum tentu jumpa.

contoh set sudu garfu asas
contoh set sudu garfu asas

Kalau ikutkan, sesuatu yang kita tahu pasal kutleri ni ialah, lagi banyak, lagi bagus. Pasang tak pasang tu soal kedua, yang penting ada.

Walaupun kebanyakan masyarakat kita masih menggunakan tangan untuk makan, tapi sudu ni ada kepentingan tersendiri. Contoh situasi yang tak dapat nak elak:

1)Masa memasak: nak cedok gula, garam perasa. Kalau yang jenis letak sekali dalam balang, tentulah sudu saiz mini kalau saiz bekasnya kecil. Kalau besar saiz bekasnya, boleh guna yang saiz normal

2)Masa nak merasa makanan: Kalau besar saiz bekasnya, boleh guna yang saiz sudu normal. Selain nk mencedok, penting juga bila masa nak merasa makanan dari kuali yang tengah panas.

doorgift sudu garfu mini reemdoorgift
doorgift sudu garfu mini reemdoorgift

3) Masa menghidang: Haa, point ini sangat penting. Sebab? Kalau tak nak makanan cepat rosak, jangan disentuh makanan terus dengan tangan ! Pakai sudu ye anak-anak.

4)Masa makan pencuci mulut : makan guna tangan, mudah. Tapi jangan dilupakan, pencuci mulut lembut seperti pudding adalah lebih practikal jika guna sudu, betul tak? Kalau mat saleh, garfu kecil tu dipanggil dessert fork, sesuai nak guna bila nak makan dessert. Makan aiskrim (kalau jenis tub) pun mesti nak comel-comel je kan?

set sudu garfu makan, reemdoorgift
set sudu garfu makan, reemdoorgift

5)Masa makan makanan berkuah: yang ni penggemar mee dari merata tempat akan mengakui, selain chopstick, pakai garfulah pilihan yang sangat membantu.

Kalau yang jenis suka membuat kek, garfu guna untuk cek kek dah masak kat tengah kek pun bole kan? Sebab nak beli alat nak ukur doneness test mahal >.<

Berminat nak cari sudu garfu sebagai doorgift? Boleh pm  sini. Item kami boleh tempah siap packing tau.

Doorgift yang cantik serta menarik lagi berguna: comel dan bermanfaat

Sapa pernah melaui situasi-situasi macam ni:
Situasi 1: Dekat LRT, masa balik kerja.
Pintu tren dibuka, maka masuklah menyerbu orang berpusu-pusu. Dalam padat-padat tu, dapatlah anda masuk juga. Tiba-tiba (Jengjengjeng), sebab banyak sangat bau campur-campur, anda pun rasa nak terbersin. Tahan punya tahan nak cari tisu/tuala nk cover, sekali
“…Achoooo…”
Alamak!! Korek-korek beg, aishh, masa nilah takde tisu. Nak lap, tapi tak selesa.
Maka berhuhulah sepanjang perjalanan sampai stesen berikutnya, kalau kritikal, turun jugak kena beli tisu ni, tak selesa.

Situasi 2:
Anda kat mall tengah jalan-jalan nak naik escalator/tangga, masa nak pegang side tepi tu, terasa basah melekit pulak, tengok atas, oh ada orang tengah makan benda manis. Ya rabbi tak selesanya melekit-lekit ni!

Situasi 3:
Dalam lif, tengah syok-syok scroll telefon, tiba-tiba ada bau kurang enak pulak, macam ade bom dengan silencer dilepaskan. Sumber, tak diketahui. Semerbaknya seluruh alam. Berpinar rasa. Kalau pegang hidung ni macam tak sopan, nak taknak kena cover juga hidung ni.

Apa persamaan tiga-tiga situasi ni?
HA! Kita perlukan sesuatu untuk menghilangkan/ mengurangkan ketidak selesaaan. Penting sebenarnya sediakan payung sebelum hujan ni.

Bayangkan, menghadapi situasi-situasi diatas tetapi dengan wujudnya tisu/kain lap/tuala kecil dalam radar yang boleh dicapai. Pasti anda berasa sangat lega bukan?

Makanya, percayalah, kalau anda hadiahkan saputangan kepada orang, walaupun nampak kecil (dan comel juga), ia sangat bermanfaat pada masa-masa genting.

Di Reemdoorgift kami menyediakan seleksi pelbagai jenis tuala kecil untuk anda. Variasi yang boleh dipilih terdapat dalam beberapa model.

Tuala Muffin
Tuala Muffin

Tuala Model Mufin 

small size-17
Tuala aiskrim potong

Model tuala aiskrim potong

 

Handkerchief
Handkerchief

Handkerchief

dan banyak lagi model yang lain di sini  https://reemdoorgift.com/product-category/tuala/

:)