Inspirasi Doorgift Saputangan Comel 2017: Edisi DIY

Oleh: Munirah

Kali ini, admin nak share jenis-jenis saputangan yang kami tawarkan di Reemdoorgift. Percaya atau tidak, semua barang ni asalnya sama, tuala sapuntangan saiz 20cmx20cm : )

Boleh juga dijadikan idea untuk mereka-mereka yang berhajat untuk buat DIY doorgift : ) Syabas atas kesungguhan dan usaha untuk merealisasikan perkahwinan serba mampu : )

Disklaimer: kepada yang tengah lapar, jangan teruskan bacaan! Perut anda kelak akan mendendangkan lagu dondang sayang ; )

Untuk skill, cuma kemahiran menggulung basic diperlukan : )

1. Tuala Aiskrim Potong

tuala aiskrim potong
tuala aiskrim potong

Sesuai dengan namanya, tuala aiskrim ni memang macam aiskrim. Apa yang sama? Aiskrim sebelum cair kita habiskan betul? Yang ni pantang ada yang cair (baca: melting) habis licin stock di kedai. Beli batang aiskrim, lipat tuala mengikut saiz yang sesuai, roll dan hias dengan riben. Senang kan?

2. Towel Cake Model  Muffin

Tuala Muffin
Tuala Muffin

Sukakan sesuatu yang dibungkus rapi dalam kotak? Look nowhere else darling! Kek tuala muffin amatlah sesuai untuk anda yang mementingkan kekemasan gaya! Cari kertas cupcake, lipat ikut saiz dan gulung !

3. Tuala Kek Lipat

tuala kek lipat
tuala kek lipat

Simpe dimple? Ini lipat kasi sama then sumbat dalam kotak. Period.

4. Tuala Lollipop

tuala lollipop
tuala lollipop

Hipster sikit, kita gulung dan tambah straw. Siap!

5. Tuala Kek Gulung

 tuala kek gulung
tuala kek gulung

London chocoroll? Atau swiss roll? Yang pentingnya reduce money roll out dengan DIY dalam masa yang sama nampak comel!

Mudah, cepat dan jimat bukan? Buat sendiri untuk hasil terbaik! Cuma kena rajin sikit : )

“Ingat Doorgift Unik, Ingat Reem Doorgift”

Web : www.reemdoorgift.com

FB    : www.facebook.com/reemrias

IG     : reemdoorgift

Whatsapp: www.wasap.my/60133043759/tuala13

Doorgift Berguna 2017: Pouch dan beg yang beranak-pinak!

Soalan ikhlas, berapa banyak beg yang anda ada? Tak kira besar kecil lama baru branded murah konvensional unik autentik berkualiti pakai buang semuanya. Ada sampai 20 tak? Kalau ada, kita geng!

Bukan apa, beg ni nak yang besar untuk muat semua barang, yang kecik nk simpan item comel, yang baru kena ikut trend, yang lama berkualiti bagus, yang itu hadiah orang yang ini beli duit gaji pertama, haishhh, banyak pula kategorinya.

Nampak tak permainannya kat situ. Banyak mana pun beg, sebab ianya berguna, jadi orang suka kalau dapat, sayang nak buang, dan paling bagus kerap digunakan. Kira alah membeli menang memakai gitu.

Kali ini, Reem Doorgift nak share jenis-jenis  beg pelbagai guna yang kami ada tawarkan. Yang ni pastinya approved kalau nk kasi sebagai tanda mata kat mana-mana majlis keraian, majlis akikah, majlis kenduri kendara. Dijamin berbaloi-baloi!

1) Beg Zip Songket

beg alat tulis songket
beg zip songket

Beg jenis ni, bahagian songketnya ada lining sponge, gebu dan nampak cantik bergaya. Kalau tema majlis tradisional, ni kena masuk dalam wishlist!

2)Beg zip bunga

beg zip motif floral
beg zip bunga

Ha! Ni kalau cikgu-cikgu gembira bukan kepalang dapat hadiah ni. Buat simpan marker. Beg ni pun ada sponge lining juga. Jadi kalau nk letak barang-barang yang sensitive sikit, sesuai sangat ni!

2)Beg satin songket cerut

beg satin songket cerut
beg satin songket cerut

 

Yang ni item terlaris kami. Sebab:
1)boleh digunakan terus sebagai beg nak isi barang doorgift
2)kalau nk jadikan item ni sebagai doorgift terus pun boleh. Ada option bungkus siap dalam kotak mika.

4)Beg songket telur

beg songket telur
beg songket telur

Selain nak bungkus telur dalam ni, nanti-nanti boleh guna nak simpan syiling. Zaman sekarang, syiling ni penting! Sebab minyak naik sen-sen, bukan ringgit-ringgit setiap hari khamis!

Beg mana paling menarik pada pendapat anda?

Doorgift Kreatif 2017 :) Sudu + Garfu = Makan Time!

Bila kali terakhir anda belek berapa banyak set sudu garfu di dapur yang masih wujud bersama pasangannya?
Jawapan minoriti golongan mak-mak: Semuanya masih berpunya pasangan sedondonnya
Jawapan majoriti golongan mak-mak: Yang berpasang tu ada, tapi klu nak mencari tu belum tentu jumpa.

contoh set sudu garfu asas
contoh set sudu garfu asas

Kalau ikutkan, sesuatu yang kita tahu pasal kutleri ni ialah, lagi banyak, lagi bagus. Pasang tak pasang tu soal kedua, yang penting ada.

Walaupun kebanyakan masyarakat kita masih menggunakan tangan untuk makan, tapi sudu ni ada kepentingan tersendiri. Contoh situasi yang tak dapat nak elak:

1)Masa memasak: nak cedok gula, garam perasa. Kalau yang jenis letak sekali dalam balang, tentulah sudu saiz mini kalau saiz bekasnya kecil. Kalau besar saiz bekasnya, boleh guna yang saiz normal

2)Masa nak merasa makanan: Kalau besar saiz bekasnya, boleh guna yang saiz sudu normal. Selain nk mencedok, penting juga bila masa nak merasa makanan dari kuali yang tengah panas.

doorgift sudu garfu mini reemdoorgift
doorgift sudu garfu mini reemdoorgift

3) Masa menghidang: Haa, point ini sangat penting. Sebab? Kalau tak nak makanan cepat rosak, jangan disentuh makanan terus dengan tangan ! Pakai sudu ye anak-anak.

4)Masa makan pencuci mulut : makan guna tangan, mudah. Tapi jangan dilupakan, pencuci mulut lembut seperti pudding adalah lebih practikal jika guna sudu, betul tak? Kalau mat saleh, garfu kecil tu dipanggil dessert fork, sesuai nak guna bila nak makan dessert. Makan aiskrim (kalau jenis tub) pun mesti nak comel-comel je kan?

set sudu garfu makan, reemdoorgift
set sudu garfu makan, reemdoorgift

5)Masa makan makanan berkuah: yang ni penggemar mee dari merata tempat akan mengakui, selain chopstick, pakai garfulah pilihan yang sangat membantu.

Kalau yang jenis suka membuat kek, garfu guna untuk cek kek dah masak kat tengah kek pun bole kan? Sebab nak beli alat nak ukur doneness test mahal >.<

Berminat nak cari sudu garfu sebagai doorgift? Boleh pm  sini. Item kami boleh tempah siap packing tau.

Doorgift yang cantik serta menarik lagi berguna: comel dan bermanfaat

Sapa pernah melaui situasi-situasi macam ni:
Situasi 1: Dekat LRT, masa balik kerja.
Pintu tren dibuka, maka masuklah menyerbu orang berpusu-pusu. Dalam padat-padat tu, dapatlah anda masuk juga. Tiba-tiba (Jengjengjeng), sebab banyak sangat bau campur-campur, anda pun rasa nak terbersin. Tahan punya tahan nak cari tisu/tuala nk cover, sekali
“…Achoooo…”
Alamak!! Korek-korek beg, aishh, masa nilah takde tisu. Nak lap, tapi tak selesa.
Maka berhuhulah sepanjang perjalanan sampai stesen berikutnya, kalau kritikal, turun jugak kena beli tisu ni, tak selesa.

Situasi 2:
Anda kat mall tengah jalan-jalan nak naik escalator/tangga, masa nak pegang side tepi tu, terasa basah melekit pulak, tengok atas, oh ada orang tengah makan benda manis. Ya rabbi tak selesanya melekit-lekit ni!

Situasi 3:
Dalam lif, tengah syok-syok scroll telefon, tiba-tiba ada bau kurang enak pulak, macam ade bom dengan silencer dilepaskan. Sumber, tak diketahui. Semerbaknya seluruh alam. Berpinar rasa. Kalau pegang hidung ni macam tak sopan, nak taknak kena cover juga hidung ni.

Apa persamaan tiga-tiga situasi ni?
HA! Kita perlukan sesuatu untuk menghilangkan/ mengurangkan ketidak selesaaan. Penting sebenarnya sediakan payung sebelum hujan ni.

Bayangkan, menghadapi situasi-situasi diatas tetapi dengan wujudnya tisu/kain lap/tuala kecil dalam radar yang boleh dicapai. Pasti anda berasa sangat lega bukan?

Makanya, percayalah, kalau anda hadiahkan saputangan kepada orang, walaupun nampak kecil (dan comel juga), ia sangat bermanfaat pada masa-masa genting.

Di Reemdoorgift kami menyediakan seleksi pelbagai jenis tuala kecil untuk anda. Variasi yang boleh dipilih terdapat dalam beberapa model.

Tuala Muffin
Tuala Muffin

Tuala Model Mufin 

small size-17
Tuala aiskrim potong

Model tuala aiskrim potong

 

Handkerchief
Handkerchief

Handkerchief

dan banyak lagi model yang lain di sini  https://reemdoorgift.com/product-category/tuala/

:)

Jenis-jenis doorgift yang bersesuaian dengan peribahasa melayu.

 

Jika dahulu, item utama yang menjadi pilihan, kini ramai bakal pengantin lebih terbuka untuk memilh item-item lain sebagai alternative untuk dijadikan tanda ingatan majlis bersejarah mereka.

1. Tak lekang dek panas, tak using dek hujan
Bunga telur pada zahirnya masih relevan terutama pada mereka yang menitik beratkan tradisi melayu. Namun begitu, bagi sesetengah pihak, penyediaannya yang remeh serta kos yang lebih tinggi membuatkan sebahagian orang melilih jalan lain.

Beg Telur Songket
Beg Telur Songket
Kotak Songket Bujur
Kotak Songket Bujur
Kotak Songket segi Empat
Kotak Songket Segi Empat

2. Kenyang perut suka hati
Item trending menggantikan bunga telur yang pernah menjadi trend satu ketika dahulu adalah dari jenis makanan. Selain mudah diperoleh, mudah disiapkan dan harga yang berpatutan, item ni semestinya menggembirakan tetamu yang kenyang dan gembira menerima tambahan kudapan usai pulang dari memeneuhi jemputan.

3. Intan jika terbenam dalam perlimpahan sekalipun tidak akan hilang cahayanya
Bagi mereka yang mementingkan memento pada hari bersejarah pula, mereka akan mencari produk-produk cantik dan comel buat tetamu, siap diukir atau disemat nama mereka buat kenang-kenangan. Apa yang penting, hari bermakna mereka bukan sahaja dirai oleh kaum kerabat malah jemputan yang hadir.

Kipas Batik
Kipas Batik
Senduk Kayu
Senduk Kayu

4. Alah membeli menang memakai
Lain pula kerenahnya  bagi sesetengah yang lain, yang mementingkan fungsi dan kelangsungan manfaat daripada pemberian mereka buat hadirin majlis mereka. Bukan apa, alang-alang nak kasi, baik beri yang betul-betul berguna 🙂

Alas Pinggan
Alas Pinggan
Pen Gold
Pen Gold

Jadi, yang mana satu, pilihan hati? Tepuk dada tanya selera 🙂

Bunga Telur: Tradisi Tersirat

Kebiasaan memberi telur pada zaman dahulu amat sinonim dengan masyarakat melayu suatu ketika dahulu. Namun begitu tradisi ini nampak gayanya semakin pudar dalam generasi kini. Boleh jadi kos dan penyediaannya sedikit remeh dan memerlukan ketelitian (dan kelembutan juga).

Menurut beberapa sumber internet, tradisi ini disulam maksud tersirat. Persuratannya, telur ada simbolik kepada kesuburan. Dalam konteks ini, ia merupakan perlambangan hajat pasangan terhadap tetamu agar mendoakan rezeki cahaya mata sebagai penambah seri dalam kehidupan berumah tangga.

Ada benarnya juga, sebab ayam bertelur sekali banyak, boleh jadi pengharapan rezeki yang bertambah (ini sekadar pandangan, jangan diambil terus percaya >.<)

Jika dahulu, pemberian ini biasa diberikan di majlis dalam pelbagai bekas pakai buang (kertas, plastik pembalut), kini pelbagai cara pembungkusan tersedia, termasuk pembungkusan yang boleh diguna semula.

Menghargai tradisi lama yang bermakna ini, kami di Reemdorgift menyediakan beberapa pilihan gaya klasik sebagai bekas untuk cenderahati ini.

Variasi kotak songket yang pelbagai yang kami tawarkan mungkin sahaja sesuai dengan gaya, malah bajet anda 🙂

Pilihan kotak empat segi, bulat dan bujur menjadi produk ikonik kami bagi mereka yang mementingkan sentuhan penuh gaya tanpa menipiskan dompet 🙂

Jenis dan Produk Sapu Tangan/ Tuala Tangan Reem Doorgift

Pada post sebelumnya telah diterangkan mengenai kelebihan dan kebaikan amalan menggunakan sapu tangan/ tuala tangan. Pos kali ini berkaitan dengan produk dari Reem Doorgift yang menyediakan pelbagai jenis sapu tangan/ tuala tangan yang bukan sahaja daripada fabric yang berkualiti malah cantik dan sesuai untuk digunakan sebagai hadiah pada sebarang majlis yang diadakan seperti majlis perkahwinan, aqiqah mahupun pada mesyuarat korporat.

Antara jenis dan details sapu tangan/ tuala tangan yang disediakan oleh pihak Reem Doorgift adalah seperti;

  1. Tuala aiskrim potong
  2. Tuala lollipop
  3. Sapu tangan (handkerchief)
  4. Tuala tabung

 

  1. Tuala aiskrim potong
  • Saiz tuala 20cm X 20cm
  • Hanya RM1.90/unit sahaja untuk 100- 399 unit
  • Hanya RM1.80/ unit sahaja untuk 400-999 unit
  • Hanya RM1.60/unit sahaja untuk 1000 unit keatas
  • Packaging terdapat dalam plastik transparent
Tuala Aiskrim Potong
Tuala Aiskrim Potong
  1. Tuala lollipop
  • Saiz tuala 20cm X 20cm
  • Hanya RM1.50/unit sahaja untuk 100-399 unit
  • Hanya RM1.40/unit sahaja untuk 400-999 unit
  • Hanya RM1.20/unit sahaja untuk 1000 unit keatas
  • Packaging terdapat dalam plastic transparent
Tuala Lolipop
Tuala Lolipop
  1. Sapu tangan (handkerchief)
  • Hanya RM1.50/unit sahaja untuk 100-399 unit
  • Hanya RM1.40/unit sahaja untuk 400-999 unit
  • Hanya RM1.20/unit sahaja untuk 1000 unit keatas
  • Packaging terdapat dalam kemasan kotak dan reben (harga sudah termasuk)
Sapu tangan (handkerchief)
Sapu tangan (handkerchief)
  1. Tuala tabung
  • Saiz tuala 20cm X 20cm
  • Hanya RM3.00/unit untuk 100-399 unit
  • Packaging terdapat dalam kemasan tabung silinder (Harga termasuk packaging)
Tuala Tabung
Tuala Tabung

 

Promosi Reemdoorgift 2017
Promosi Reemdoorgift 2017

Oleh itu, promosi Reem Doorgift kini kembali! Promosi berlangsung hanya selama sebulan sahaja. Jangan lepaskan peluang untuk menempah TUALA TABUNG untuk majlis-majlis yang bakal anda adakan seperti majlis perkahwinan, majlis cukur jambul, majlis keraian dll. Tuala tabung yang berkualiti tinggi, tebal dan lembut sesuai untuk pelbagai kegunaan. Harga bermula dari RM2.20/unit sahaja.

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan boleh hubungi +6013 304 3759. Terima kasih.

4 Tips Memilih Idea Doorgift Kahwin Yang Disukai Ramai

Kami ada 4 tips penting dan super power untuk pemilihan idea doorgift kahwin dalam sesebuah majlis perkahwinan.

(sambungan kepada post kami yang lepas iaitu : Tips Memilih Doorgift Cenderahati Untuk Majlis Perkahwinan Anda)

Majlis perkahwinan ialah sebuah majlis yang paling dinantikan bagi pasangan pengantin sama ada perkahwinan kali pertama, kedua, ketiga atau seterusnya.

Untuk sebuah majlis yang akan mencantumkan dua belah hati ini, semua pihak pastinya menginginkan yang terbaik. Antara elemen penting dalam sesebuah majlis ialah doorgift untuk tetamu.

tips idea doorgift kahwin

 

  1. Pilih Idea Doorgift Kahwin yang bersesuaian dengan tema majlis anda

Kebiasaannya, doorgift kahwin untuk sesebuah majlis perkahwinan adalah berbentuk cenderahati berkotak. Untuk menambahkan lagi keseriaan atau keunikan doorgift anda, sangatlah disyorkan untuk memilih doorgift yang bersesuaian dengan tema majlis perkahwinan.

Contohnya, jika perkahwinan anda bertemakan ala-ala suasana Arab (mungkin anda dan pasangan berkenalan di arab Saudi), cubalah carikan doorgift kahwin yang sangat menarik dari keunikan Negara Arab.

Sebagai contoh, mungkin anda boleh jadikan minyak atar sebagai doorgift untuk tetamu yang hadir. Adalah tidak munasabah jika perkahwinan anda bertemakan Arab, dan doorgift yang diberikan bertema Alice in the Wonderland. Betul tak?

gula-gula arab doorgift kahwin
Kalau tema arab, mesti teringat gula-gula arab ni. Ramai juga yang buat sebagai doorgift kahwin!

 

 

 

  1. Cari supplier Doorgift Kahwin yang menawarkan harga rendah dan berpatutan

Untuk membeli doorgift dengan harga yang berpatutan, digalakkan bagi setiap pasangan untuk membuat survey lebih awal keatas pengeluar-pengeluar yang menyediakan perkhidmatan tersebut.

Disarankan kepada anda untuk membuat bajet kewangan dan analisis bilangan tetamu yang akan hadir terlebih dahulu sebelum membuat tempahan doorgift supaya tidak berlaku lebihan bajet.

Jika pandai mencari supplier, insya-Allah anda akan mendapat harga yang terbaik dan jika pandai berurusan, mungkin anda boleh mendapat doorgift tambahan secara percuma.

Bacalah selawat dan hembus-hembuskan pada muka pengeluar yang sedang berurusan dengan anda, boleh jadi anda tidak perlu membayar sesen pun untuk tempahan anda. Hehe. Kata orang, tuah ayam nampak di kaki. Tuah pengantin siapa yang tau?

 

Kami di ReemDoorgift sentiasa menawarkan harga rendah dan berpatutan, sesuai dengan tema kami :

Affordable, Unique, Useful.

 

 

  1. Pilih Doorgift Kahwin yang tahan lama

Kebanyakan doorgift yang diberikan kepada tetamu selepas majlis perkahwinan biasanya akan dibuang.

Anda pun mesti pernah buang juga kan?

Untuk mengelakkan doorgift anda dari menjadi kawan kepada sampah sarap yang lain, pastikan anda memilih doorgift yang tahan lama dan sesuai untuk dijadikan hiasan di dalam rumah atau boleh diletakkan di dalam kereta.

Anda sudah memperuntukkan sejumlah wang yang banyak untuk doorgift kepada tetamu dan sangatlah menyakitkan jiwa, raga dan batin, jika doorgift kahwin yang anda berikan kepada tetamu dibuang begitu sahaja.

Pastikan tetamu anda merasa bersalah untuk membuang doorgift anda yang sangat luar biasa!

 

 

 

  1. Doorgift Kahwin 3 dalam 1

Fikirkan! Fikirkan bagaimana doorgift kahwin yang akan anda berikan kepada tetamu dapat menyelesaikan masalah mereka dari banyak sudut.

Maknanya, selain berfungsi sebagai doorgift, pastikan doorgift anda turut berfungsi dalam aspek lain contohnya, jika anda memberikan tuala kecil sebagai doorgift, tuala tersebut boleh dijadikan kain pengelap cermin tingkap di rumah nenek juga atau mungkin, boleh dijadikan sapu tangan untuk adik ke sekolah.

Banyak fungsinya bukan? Inilah antara cara terbaik untuk menambahkan peranan doorgift anda kepada tetamu yang hadir.

 

 

Jangan lupa untuk lihat pelbagai Doorgift Kahwin yang Unik Lagi Berguna yang Disukai Ramai di Reem Doorgift.

Klik Sini untuk mula pilih >> Reem Doorgift

 

 

Apapun doorgift yang anda pilih, pastikan ia menjadi satu cenderahati dan kenangan terbaik dari anda kepada tetamu untuk menghargai kedatangan mereka ke majlis bahagia anda.

Biar mereka tidak tidur malam kerana terharu dengan buah tangan yang kreatif, luar biasa dan sangat unik! Jangan lupa untuk mengundang kami ke majlis anda, supaya kami dapat menjadi saksi keunikan doorgift anda!

Buat pilihan terbaik dan selamat berbahagia hingga ke syurga!

 

Jom baca juga >>8 Idea Membuat Doorgift Perkahwinan Mudah & Murah (DIY Doorgift)

Kongsikan artikel ini dengan rakan-rakan anda ya!

Klik butang “SHARE” di bawah, terima kasih 🙂

From inside, rather than interpreting events have a glance at the website from a perspective distant in time and space

Cenderahati Doorgift Kahwin Towel Cake

TCM muffin

 

Jika kita tinjau dimajlis-majlis perkahwinan yang dihadiri, memang pelbagai tema dan bentuk cenderahati yang kita temui. Ada cenderahati unik berupa kantungan kecil makanan, bahan seramik, sapu tangan, CD Nasyid, minyak wangi, tasbih, bunga telur, kotak ukiran kayu dan banyak lagi dari doorgift murah sehinggalah semahal-mahalnya..

 

Untuk mendapatkan cenderahati yang tidak kurang menariknya ialah towel cake yang berbagai design. Design / motif makanan adalah paling di gemari.  Warna-warni, warna yang ceria, design yang Yummy spt yang sebenar memeriahkan lagi majlis.

 

Bahagian yang paling best adalah its calorie free.. Hehe Hadiah yang sesuai sebagai doorgift unik dan berguna untuk majlis perkahwinan dan cukur jambul, dan banyak lagi..

 

Material adalah gabungan antara kain towel cotton, kertas/kad, hiasan riben organza, bekas plastik, straw. Semua towel cake adalah siap dalam kemasan mika dan riben kecuali TCM lollipop (dalam kemasan plastik kawat emas).