15+ DIY Pelamin Tunang & Sanding Yang Simple

Berikut merupakan idea DIY Pelamin yang boleh dirujuk untuk menghias pelamin pada hari bahagia anda dengan harga yang jauh lebih murah.

1. Pelamin Bertemakan White Garden

 
Foto kredit: FB Milo Tabur Viral

 
Foto kredit: FB Milo Tabur Viral


Foto kredit: FB Milo Tabur Viral

2. Pelamin berlatarkan tema pink dan putih



Foto kredit : Pinterest.com

3. Hiasan yang simple tapi nampak elegant dengan gabungan putih dan merah


Foto kredit : Pinterest.com

4. Pelamin bertemakan gabungan warna pastel


Foto kredit : Pinterest.com

5. Menggunakan kayu pallet sebagai bahan asas.


Foto kredit : Pinterest.com

Artikel asal : Viramon

***Ha, sekarang dah dapat sedikit idea untuk buat pelamin impian kan.
Sebelum itu, pasangan yang bakal berkahwin juga perlu mencari doorgift untuk majlis anda nanti. Anda tak perlu susah cari kerana kami ada doorgift yang anda mahu! Harga yang berpatutan taw 🙂

Mari dapatkan doorgift dengan kami 🙂

KLIK SEKARANG! REEMDOORGIFT 

 

   


 

 

 

Cara Posing Masa Photoshoot Perkahwinan

by: shima

image:pesonapengantin

#1 Jangan Lupakan Dagu!

Kalau dahi kamu agak luas mungkin boleh dongakan sedikit kepala dan serlahkan bahagian dagu. Tolak sedikit kepala ke hadapan (ke arah kamera) agar dagu tidak nampak berlapis dan leher kelihatan jinjang. Boleh juga minta jurugambar ambil foto kamu pada arah yang lebih tinggi supaya badan dan wajah nampak lebih kecil dan tirus

 
image:google

#2 Kontur Wajah

Ambil gambar perlukan sudut yang sempurna, untuk buat wajah nampak lebih tirus, minta MUA fokuskan pada solekan kontur terutamanya pada bahagian sekitar dahi (jika dahi luas) dan bahagian rahang serta dagu (jika wajah terlalu bulat). Barulah wajah nampak menawan dalam gambar nanti.


image:google

#3 Cari Sisi Diri Yang Menarik

Kita semua ada sisi cantik. Berdiri depan cermin dan cuba lihat sama ada sisi kiri atau kanan yang nampak lebih sempurna. Masa ambil foto nanti arahkan badan mengikut sisi sempurna kamu okay?


image:google

#4 Relaks 

Jika kamu cuak atau tidak tenang, emosi akan terpancar di wajah tanpa sedar. Oleh itu kawal perasaan dan cuba relaks. Tarik nafas dalam-dalam setiap kali membuat pose baru di hadapan kamera. Dengan cara ini keadaan diri akan nampak lebih natural.

#5 Serlahkan Panjang Lengan 

Pastikan lengan tidak melekat pada tubuh, gerakan tanhan dan jauhkan tangan dari bahagian badan. Lenggokan sikit bahagian pinggul dan ‘kepakan’ sedikit bahagian lengan. Jika tubuh kamu agak lebar, elak mengepakkan tangan terlalu besar, pastikan bucu siku menghadap ke arah belakang.


image:google

#6 Perhatikan Kedudukan Kaki

Walaupun kamu memakai dress atau gaun, kedudukan kaki tetap kena dijaga. Cuba silangkan kaki ketika berdiri agar bentuk tubuh kamu lebih terlihat panjang membuatkan
pinggan serta punggung kamu terlihat langsing dan melekuk.


image: google

#7 Senyuman Semula Jadi

Berlatih untuk relakskan wajah. Jika igin ketawa pastikan mulut tidak dibuka terlalu lebar atau untuk lebih mudah, boleh baut senyuman dengan tenang agar ia tidak kelihatan seperti kamu “buat-buat”. Cuba fikirkan sesuatu yang buat kamu rasa lucu atau gembirabila jurugambar mengambil foto kamu.

Apa-apa pun, sebelum hari perkahwinan tiba cubalah berlatih dulu posing macam mana yang kamu nak buat nanti.

Sumber artikel: Wanista 


****Pssst…! Kalau nak cari doorgift yang eksklusive lagi elegan boleh lah survey di REEM DOORGIFT ya. 

 
 

 

 

7 tips merancang majlis hari jadi anak yang simple di rumah

by shima

Kalau anda nak buat majlis yang simple simple saja di rumah, jom baca 7 tips persediaan ini untuk memudahkan kerja anda:

 

#1 Persiapan majlis hari jadi anak: Dapatkan jumlah undangan

      

Siapa yang perlu anda undang? Fikir benda itu awal-awal. Selepas itu barulah anda boleh dapatkan jumlah tetamu yang nak datang.Mungkin anda jemput keluarga kawan baik anda. Berapa ramai satu keluarga? 4 orang?

 

#2 Buat kira-kira

                                                        gambar:google

Selepas mendapatkan anggaran tetamu yang nak datang, bolehlah anda mula menulis kira-kira. Buat bajet untuk semua persiapan agar anda tidak membazir. Persiapan jenis apa yang anda perlukan? Lihat tips nombor #3 dan #4.

 

#3 Pilih waktu dan hari yang sesuai

                                                                                                             

                                                     gambar:google

Majlis hari jadi anak mungkin tidak disambut betul-betul pada tarikh lahirnya. Anda boleh pilih hari minggu jika mahu lebih ramai tetamu datang.

Tapi jangan lupa untuk pilih waktu yang bersesuaian juga. Kalau anak anda masih kecil, janganlah sambut ia pada waktu malam. Nanti meragam pula budak itu!

 

#4 Pilih tema dan warna majlis

                                                     gambar:google

 

Ini bergantung kepada kreativiti anda. Anda boleh buat DIY, atau membeli perkakas, perhiasan dan permainan untuk majlis di kedai-kedai hadiah hari jadi. Warna yang selalu digunakan seperti biru, oren, merah jambu dan warna-lembut. Tema pula bergantung kepada apa yang diminati anak. Mungkin tema Hello Kitty atau Minion?

#5 Pilih dekorasi dan perhiasan untuk majlis

                                                               gambar:google

Walaupun simple, tapi majlis hari jadi anak itu mungkin kelihatan lebih meriah dan cantik dengan pemilihan dekorasi yang sesuai.

Alah, ibu-ibu tak payah bersusah pun. Cukuplah sekadar memilih belon atau bunga-bunga untuk disusun bagi menarik.

 

#6 Tentukan makanan dan kek hari jadi
                                                gambar:google

 

Pesan kek yang bersesuaian dengan tema. Pertimbangkan juga jumlah tetamu sebelum beli kek – melainkan anda sediakan makanan tambahan lain.Kalau makanan untuk tetamu, anda nak memasak sendiri atau beli dari luar?

#7 Baju special untuk anak

                                                      gambar:google

 

Oleh sebab hari inikan hari special untuk anak, tak salah jika anda menghiaskan agar lebih menarik.

Tak payah beli baju baru pun tak mengapa. Mungkin anda sekeluarga boleh pakai sedondon? Itupun sudah cukup comel!

Semoga dengan tips yang kami beri ini, sambut hari jadi anak anda berjaya dilangsungkan!

Sumber artikel : theasianparent

 

 *Kalau nak cari doorgift untuk majlis birthday anak yang unik dan comel-comel, tak perlu susah-susah. Boleh survey-survey dkt Reem Doorgift ya. Kami menawarkan doorgift yang unik dan berguna sesuai dgn event anda 🙂

     

 

 

 

 

 

 

 

Variasi Tema Perkahwinan Trendy






By shima

Bagi pasangan yang bakal melangsungkan perkahwinan, pasti antara perkara yang banyak dipertimbangkan ialah tema majlis perkahwinan tersebut.

Tema yang ditetapkan untuk sesuatu majlis boleh memudahkan proses pemilihan rekaan baju pengantin dan ahli keluarga, hiasan pelamin, hiasan meja makan dan sebagainya.

Di sini kami kongsikan 7 idea menarik untuk dijadikan tema majlis perkahwinan anda:

1) Tema Korea

                                                         Gambar: kahwinlife

Konsep Korea meletakkan platform seakan-akan singgahsana yang dipenuhi dengan pokok sakura berwarna merah jambu dan putih. Ditambah pula dengan hiasan bunga putih merimbun di sekitar tangga pelamin menimbulkan aura suasana musim salji. Beruntunglah sesiapa yang menghadiri majlis perkahwinan anda, kerana mereka bukan sahaja dapat menikmati juadah enak yang disediakan, malah dapat merasai pakej ke negara Korea sekaligus.

2) Tema Fairy Tale

                                              gambar:google

 

Untuk tema fairy tale, inspirasi boleh diambil dari cerita dongeng yang terkenal seperti Cinderella, Snow White dan lain-lain.

Anda boleh menghias pelamin untuk kelihatan seperti kereta kuda yang berwarna putih dengan pacuan empat roda untuk membawa anda ke alam fantasi Cinderella. Ukiran kerawang yang halus di kereta kuda ini menyerlahkan lagi konsep yang ingin diterapkan. Jika si mempelai perempuan mengenakan gaun kembang pasti akan kelihatan seperti Si Cinderella yang anggun dan jelita.


3) Tema Dalam Taman

                                                                Gambar: google

Konsep perkahwinan dalam taman menggunakan pelamin yang dihiasi dengan pokok dan bunga yang berwarna putih dan hijau. Konsep ini tampak sangat menenangkan dan menyejukkan mata. Warna hijau melambangkan alam, simbol kesuburan dan harmoni. Manakala, warna putih pula melambangkan kesucian dan kesempurnaan.

Tema ini akan membuat anda kelihatan menyerlah dan kelihatan segar di hari bahagia.

4) Tema Pantai

                                                        Gambar: google

Tema seterusnya berkonsepkan pantai. Pasti ramai pasangan bakal pengantin mengidamkan majlis perkahwinan mereka berada di pantai yang indah disertai tiupan angin bayu. Dihiasi dengan set meja kerusi yang berwarna putih dan ditambah dengan hiasan bunga segar di atas meja, majlis perkahwinan anda pasti nampak elegan dan klasik. Sememangnya suasana di pantai akan menimbulkan rasa ketenangan, kesegaran dan romantis.

5) Tema Musim Salji

                                                           Gambar: google

Tema ini menggunakan tirai batu kristal yang digantung di atas pelamin untuk kelihatan seperti ketulan ais. Manakala taburan serbuk putih di atas lantai melambangkan salji. Pelamin tema ini diserlahkan lagi dengan hiasan bunga yang mempunyai tona warna lembut dan segar. Tema ini akan membuat anda kelihatan bagai bidadari kayangan di majlis perkahwinan anda.

6) Tema Hipster

                                                          gambar:google

Konsep ala-ala hipster ini menampilkan ciri-ciri moden dan minimalis menggunakan hanya kayu-kayu palletsebagai latar belakang pelamin. Rekaan pelamin ini sememangnya tampak lain dari yang lain. Konsep hipstersemakin trendy dan digemari oleh masyarakat di negara ini. Jika anda ingin tampak kelainan, tema ini sangat sesuai digunakan pada majlis anda.

7) Tema Tradisional

                                                              Gambar: ohbulan

Tema ini menggunakan hiasan mega ukiran kerawang yang berwarna emas pada pelamin untuk menunjukkan ciri-ciri kesultanan Melayu. Tirai labuh yang berwarna merah sebagai latar belakang membuatkan pelamin kelihatan mewah dan gah.

Tema ini sangat sesuai jika dipadankan dengan baju kebaya songket yang merupakan baju adat resam tradisional Melayu. Boleh juga ditambahkan dengan pasukan pengapit dan pengiring mengenakan pakaian seperti para pembesar istana atau para hulubalang. Pasti majlis perkahwinan anda akan tersemat di ingatan tetamu anda.

Sumber artikel : KahwinLife

Haa, sekarang dah dapat idea untuk tema wedding kan? Apa kata kita cari doorgift menarik yang sesuai dengan tema majlis perkahwinan anda. Jangan risau tak perlu susah-susah nak cari, Reem Doorgift kan ada.

Klik je link ni taw https://reemdoorgift.com/.

Ada bermacam jenis doorgift yang unik untuk majlis perkahwinan anda 🙂



Tips Pemilihan Make-Up Pengantin

                             Sumber: Kumparan

by shima

Bila bercakap mengenai seri pengantin, perkara utama untuk kelihatan cantik, anggun, jelita dan sebagainya ialah solekan ketika majlis. Bagi anda yang sering ke majlis perkahwinan pasti anda sendiri boleh menilai pemilihan gaya solekan pengantin.

Ha, jom tengok tips memilih make-up pengantin kat bawah ni! 🙂




Sumber : Google

1. Para bakal pengantin sekalian, pastikan sekurang-kurangnya anda tahu tentang dunia solekan seperti trend solekan terkini dan study hasil kerja makeup artis yang bakal menyolek anda.



                                                            Sumber: Ohfesyen

2. Buat anda yang dilema tentang pemilihan gaya solekan, untuk paling mudah pilih sahaja solekan jenis doll yang banyak menggunakan warna-warna lembut seperti merah jambu dan peach. Tak nak nampak keterlaluan cukup dengan pemilihan warna-warna tanah. Elakkan dari memilih warna lipstik seperti merah, maroon, oren atau ungu (kecuali bersesuaian dengan tema majlis). 

 



                                                   Sumber : Mommy’s Diary of Life

3.  Teknik dan bentuk solekan juga wajib diambil kira. Dari pengalaman penulis sendiri, ada sesetengah dari rakan penulis mendapat solekan yang tenggelam akibat teknik shading atau contouring mak andam tidak menjadi. Contouring dibahagian hidung, tulang pipi terlalu tebal, gelap dan paling tragis kening. Sebab itu penting untuk kita kenal siapa bakal mak andam, tahu teknik dan rajinkan diri untuk tengok hasil kerja mereka sebelum ini.




Sumber : google


4. Yang paling penting, pengaruh lain untuk solekan menjadi lebih cantik ialah rutin penjagaan wajah pengantin itu sendiri. 🙂

Sumber artikel : www.wanista.com



Ha, sekarang dah dapat sedikit idea untuk memilih make up pengantin kan.
Sebelum itu, pasangan yang bakal berkahwin juga perlu mencari doorgift untuk majlis anda nanti. Anda tak perlu susah cari kerana kami ada doorgift yang anda mahu! Harga yang berpatutan taw 🙂

Mari dapatkan doorgift dengan kami 🙂   Hanya di REEM DOORGIFT 

KLIK SEKARANG! https://reemdoorgift.com


         


        

Checklist Lengkap Persiapan Untuk Majlis Perkahwinan

by shima

12+ Bulan Sebelum

  • Sediakan folder khas untuk simpan dokumen, resit supplier, borang berkaitan kahwin
  • Kenal pasti lokasi yang boleh disewa untuk dapat tarikh majlis untuk nikah, majlis belah pihak perempuan dan majlis sambut menantu. Sama ada nak buat di rumah, masjid atau dewan
  • Cari inspirasi dan idea untuk tema majlis anda
  • Pilih warna tema
  • Rancang bajet kahwin, samada duit sendiri, ibubapa, loan bank atau duit hantaran
  • Senaraikan bilangan jemputan dan tetamu yang akan hadir
  • Cari wedding planner yang boleh bantu
  • Tempah dewan – buat bayaran booking
  • Hadiri pameran dan ekspo pengantin untuk bandingkan pakej dari vendor photographer, video, DJ, catering, kanopi dll.

Antara 9 – 12 Bulan Sebelum

  • Berapa jumlah wang hantaran dan bilangan dulang hantaran dan balasannya
  • Dapatkan borang di pejabat agama daerah masing-masing – pihak lelaki dan pihak perempuan
  • Tempah tiket penerbangan jika perlu naik kapal terbang untuk dapat harga yang murah
  • Pergi food sampling sebelum decide pihak catering
  • Tempah dan bayar deposit untuk photographer, videographer, catering, DJ, kanopi dan lain-lain
  • Bincang barang / item untuk dulang hantaran
  • Tempah homestay atau hotel yang berdekatan untuk rombongan atau ahli keluarga yang jauh
  • Senaraikan lokasi berbulan madu

Antara 6-9 Bulan Sebelum

  • Buat pemeriksaan ujian HIV dan Talassemia
  • Mulakan diet untuk menurunkan berat badan yang ideal
  • Tempah tiket kapal terbang untuk bulan madu. Rancang aktiviti bulan madu.

Antara 4 – 6 Bulan Sebelum

  • Hadiri kursus kahwin yang berdekatan
  • Tempah baju nikah dan majlis perkahwinan
  • Beli cincin atau barang kemas untuk nikah dan kahwin
  • Renew atau daftar passport anda jika berbulan madu di luar negara
  • Mohon visa jika negara berkenaan perlu
  • Semak jika anda ada travel ban sebb tak bayar hutang PTPTN. Sangat penting ni!
  • Tempah baju untuk ahli keluarga mengikut tema

3 Bulan Sebelum

  • Baca buku berkaitan rumahtangga, hak dan tanggungjawab suami isteri
  • Tempah kek untuk hantaran atau untuk majlis
  • Tempah kereta sewa untuk pengantin
  • Tempah kad jemputan kahwin. Boleh refer https://reemdoorgift.com/product-category/pakej-kad-kahwin/ 🙂
  • Beli barang hiasan untuk buat dulang hantaran sendiri
  • Tempah doorgift untuk diberi pada tetamu VIP dan tetamu biasa boleh tengok di https://reemdoorgift.com/ 🙂
  • Cuba fitting baju nikah dan baju majlis. Alter jika perlu
  • Pergi ke pusat kecantikan untuk buat facial
  • Tempah baju untuk ahli keluarga mengikut warna tema

2 Bulan Sebelum

  • Sediakan senarai tugasan untuk ahli keluarga
  • Mohon cuti dari majikan anda
  • Hantar kad jemputan kepada tetamu. Boleh pos atau by-hand jika berjumpa.
  • Buat Facebook Event untuk maklumkan pada kawan-kawan di Facebook
  • Minta kawan anda alamat jika ingin menerima kad jemputan
  • Bincang dengan photographer lokasi untuk photoshoot selepas majlis
  • Buat pre-wedding photoshoot
  • Tempah bunting dan banner untuk digantung di dewan atau khemah

1 Bulan Sebelum

  • Senaraikan lagu yang anda ingin DJ mainkan ketika majlis
  • Pastikan semua supplier on-track dengan tempahan anda
  • Kenal pasti lokasi dan susun atur meja, pelamin, meja makan beradab, kuih, backdrop di dewan ataupun di kawasan rumah
  • Pastikan jurunikah, saksi dan dokumen berkaitan sudah dihantar. Bergantung kepada negeri, ada yang memerlukan salinan IC.
  • Untuk pasangan yang beragama Islam, anda boleh memohon Kebenaran Berkahwin secara online di laman web Sistem Pengurusan Perkahwinan Islam Malaysia (SSPIM) oleh JAKIM. Negeri yang terlibat ialah:
    • Negeri Sembilan
    • Melaka
    • Perlis
    • Kedah
    • Perak
    • Wilayah Persekutuan

2 Minggu Sebelum

  • Potong rambut supaya nampak kemas
  • Atur temujanji dengan untuk rawatan facial
  • Confirmkan tarikh dengan jurunikah atau tok kadi
  • Follow up dengan supplier barang tempahan anda

1 Minggu Sebelum

  • Selesaikan bayaran deposit kepada supplier yang berkenaan
  • Serahkan tugas-tugasan khas kepada kawan dan ahli keluarga yang sudi membantu
  • Senaraikan dan kemas barang untuk cuti bulan madu
  • Follow up dengan supplier anda. Pastikan barang dah sampai
  • Buat group WhatsApp dengan AJK majlis. Pastikan semua jelas dengan tugasan dan flow majlis
  • Kenal pasti dan lantik pengapit anda dan pasangan
  • Ingatkan tok kadi supaya tak lupa
  • Pergi ke kedai percetakan atau kedai printing untuk fotostat dokumen seperti IC sendiri dan IC waris.

2-3 Hari Sebelum

  • Sediakan aturcara dan flow majlis samada formal ataupun tidak formal
  • Ambil cuti untuk persediaan majlis perkahwinan
  • Manjakan diri anda di pusat spa
  • Buat manicure, pedicure dan pakai inai
  • Gantung penunjuk arah jalan ke lokasi majlis perkahwinan

Hari Sebelum

  • Bertolak ke lokasi majlis pernikahan jika jauh dan pastikan sampai awal
  • Dapatkan rehat yang cukup – tidur awal
  • Rehearsal lafaz nikah sehingga lancar – “Aku terima nikahnya …”
  • Gosok/steam iron baju dan gantung supaya tak kedut
  • Kenal pasti nombor orang yang boleh dihubungi ketika majlis berlangsung sebab anda tak sempat nak jawab phone
  • Kenal pasti siapa yang akan bawa dulang hantaran
  • Lantik tukang simpan duit hadiah dari tetamu – ahli keluarga yang boleh dipercayai
  • Hantar lokasi majlis dalam group WhatsApp family
  • Confirm dengan jurunikah yang akan hadir ke majlis pernikahan.
  • Sediakan dokumen untuk diserahkan kepada jurunikah.

Pada Hari Majlis Pernikahan

  • Bawa cincin pernikahan, kad pengenalan, dokumen berkaitan dan mas kahwin
  • Sediakan wang untuk bayar ‘tol’ – adat orang Johor
  • Pastikan photographer tahu nak ambil gambar siapa

Selepas Majlis

  • Ucap terima kasih kepada semua ahli keluarga yang datang membantu
  • Bayar wang baki untuk supplier yang belum dapat bayaran
  • Simpan baju pengantin yang disewa. Pulangkan semula ke butik
  • Pergi ke pejabat agama untuk dapatkan kad perkahwinan

Sumber : https://kaddansa.com/checklist-persiapan-majlis-perkahwinan/


Moga insiprasi yang diberi oleh admin bermanfaat untuk bakal pengantin di luar sana!

 

p/s : Mari dapatkan doorgift unik & berpatutan hanya di Reem Doorgift   

Idea Doorgift Yang Menarik untuk Majlis hari jadi

by shima

Hari Lahir, Hari Jadi atau Birthday Party mempunyai sentimental value yang tersendiri. Ada di antara kita yang menyambut hari lahir pada setiap tahun. Bagi ibu bapa yang mempunyai anak kecil, pasti mahu membuat persiapan sambutan hari lahir si kecil dengan meriah bukan?

Jom kita lihat idea-idea doorgift majlis hari lahir yang menarik:

1.Pen Kapsul

2. Pen Gold


3. Kotak Pensil Batik / Spiral


4. Penanda Buku


6. Beg Zip


7. Kipas Anyam

Menarik bukan doorgift-doorgift di atas ni. Unik dan menarik betul 🙂 tak dapat di tempat lain taw 🙂
Jadi apa tunggu lagi, jom dapatkan doorgift ni dengan kami!

Tips Jumpa Bakal Mertua Buat kali Pertama

By: Emy

1. Plan
Plan masa atau waktu yang sesuai kerana ini benda paling penting sebab akan menentukan keadaan dan suasana pertemuan. ELAKKAN pertemuan secara mengejut.

2. Pakaian sopan

Kepada perempuan, elakkan memakai pakaian yang ketat. Pilih pakaian mengikut kesesuaian anda. Baju kurung adalah pilihan yang terbaik dan sempurna

Kepada lelaki pastikan rambut, misai dan janggut tu kemas dan dirapikan. Pakai pakaian yang kemas seperti kemeja dan bukannya tshirt bercorak tidak senonoh

3. Bawa buah tangan
Cukup sekadar membawa buah-buahan atau kek atau sebagainya supaya mereka rasa dihargai.

4. Pandai bersembang dan bermesra
Jangan senyum sahaja dari awal sehingga anda balik. Bergurau dan buat la sedikit aktiviti dengan keluarga. ELAKKAN berbual perkara sensitif seperti politik

5. Selitkan pujian
Waktu bersembang selitkan sedikit pujian kepada mereka seperti contoh memuji masakan, rumah atau rupa mereka.

6. Ringan tulang
Bagi perempuan, rajinkan tulang untuk bersihkan pinggan mangkuk selepas makan.  Tak salah untuk anda masuk ke dapur untuk tolong cuci apa yang patut. Ini la waktu yang sesuai untuk lebih mengenali bakal ibu mertua anda.

Bagi lelaki, rajinkan diri anda apabila ada kenduri atau sebagainya dengan menawarkan diri untuk masak atau mengemas.

7. Kenal dengan bakal adik beradik ipar
Jangan buat muka somb0ng dan gunakan peluang itu untuk menjadi lebih rapat. Kerana apabila kita berkahwin dengan pasangan ianya ibarat kita kahwin dengan seluruh keluarganya sekali tau!

8. Pengetahuan agama
Ini PERKARA PALING PENTING sekali terutamanya bagi lelaki! Jangan sampai baca doa makan pun tak boleh. Kalau nak kahwin dengan anak mereka mestilah kena tahu memimpin keluarga.

SEBELUM TUUUU.. Anda atau orang terdekat anda sedang mencari doorgift unik dan menarik? Mari dapatkan segera!

KLIK SEKARANG! https://reemdoorgift.com

Tempat honeymoon yang menarik di Malaysia

Siapa kata tiada tempat menarik di Malaysia untuk honeymoon?

5 hotel terapung yang kami senaraikan di bawah ini pasti akan buat anda excited untuk pergi bulan madu atau bercuti di Malaysia saja.

Tentulah best kan kalau dapat hotel atas air dengan suasana romantik, tenang, indah dan jauh dari hiruk-piruk kota?

Dengan 5 hotel terapung ini, anda tak payah pergi bercuti atau berbulan madu di luar negara, tak payah bayar tiket flight yang mahal!

1. Mabul Water Bungalows

tempat menarik di malaysia untuk honeymoon

Sumber dari my.theasianparent.com

Salah satu tempat menarik di Malaysia untuk honeymoon yang amat terkenal di kalangan pelancong ialah Mabul Water Bungalows di perairan Pulau Mabul, Sabah.

Yang seronoknya, resort ini telah dinobatkan sebagai “the best dive bases in the world” kerana kejernihan airnya! Memang best melakukan aktiviti menyelam di sini.

Jika anda tidak berminat untuk menyelam, jangan risau. Anda masih boleh melihat pemandangan hidupan marin hanya dari tingkap balkoni anda.

Bilik-bilik di sini sungguh luas dan moden, namun direka dengan bentuk tradisional. Jangan risau, masih ada kemudahan internet di sini!

Okay, untuk sesiapa yang gemar melalukan outdoor activities, boleh contact di instagram yang saya sertakan di bawah ini. Pakej-pakej yang mereka sediakan memang sangat menarik!

https://www.instagram.com/pakej_pulau_by_hawatrip/

2. Gayana & Bunga Raya Eco Resort

tempat menarik di malaysia untuk honeymoon

Sumber dari my.theasianparent.com

Gayana & Bunga Raya Eco Resort terletak di Pulau Gaya, luar Pantai Borneo. Jika anda mahu ke resort ini, ambil feri percuma dari Terminal Feri Kota Kinabalu.

Resort yang cukup menarik ini menawarkan layanan 1st Class! Aktiviti air seperti snorkelling dan kayak diberi secara percuma. Sarapan pagi juga boleh dihantar ke bilik anda jika anda tak mahu meninggalkan bilik!

Gayana & Bunga Raya Eco Resort terletak di Pulau Gaya, luar Pantai Borneo. Jika anda mahu ke resort ini, ambil feri percuma dari Terminal Feri Kota Kinabalu.

Resort yang cukup menarik ini menawarkan layanan 1st Class! Aktiviti air seperti snorkelling dan kayak diberi secara percuma. Sarapan pagi juga boleh dihantar ke bilik anda jika anda tak mahu meninggalkan bilik!

 

3. Pom Pom Island Resort & Spa

tempat menarik di malaysia untuk honeymoon

Sumber dari my.theasianparent.com

Tempat menarik di Malaysia untuk honeymoon ini terletak 50 minit dari jeti Semporna. Jadi, anda perlu menaiki bot untuk ke tempatnya.

Kerana jauh dari kesibukan kota, anda pasti merasakan diri seolah-olah di syurga menyaksikan ketenangan dan pelbagai hidupan marin di sini.

Malah, anda juga masih boleh merehatkan badan dengan rawatan spa, bermain bola tampar, jungle trekking, berlayar dan menikmati pemandangan tapak sulaiman.

Okay, untuk sesiapa yang gemar melalukan outdoor activities, boleh contact di instagram yang saya sertakan di bawah ini. Pakej-pakej yang mereka sediakan memang sangat menarik!

https://www.instagram.com/pakej_pulau_by_hawatrip/

4. Lexis Hibiscus, Port Dickson

tempat menarik di malaysia untuk honeymoon

Sumber dari my.theasianparent.com

Jika anda mendambakan percutian yang cukup mewah namun penuh privasi, inilah tempat yang paling sesuai untuk anda.

Terletak tidak jauh dari Kuala Lumpur, resort Lexis Hibiscus menawarkan kolam renang dalam bilik setiap pengunjung.

Malah, anda juga boleh melihat pemandangan laut lepas terus dari balkoni bilik anda. Tak payah sibuk-sibuk nak keluar dan cari baju yang sesuai. Semuanya dalam bilik anda saja!

Yang paling best… resort ini juga meletakkan sauna dalam setiap biliknya! Wow!

 

5. Pangkor Laut Resort

tempat menarik di malaysia untuk honeymoon

Sumber dari my.theasianparent.com

Resort ini dibina di atas pulau persendirian di Pangkor Laut. Jadi, untuk sampai ke resort ini, anda perlu menaiki bot laju dari Marina Island, Pangkor.

Jauh dari sebarang gangguan bunyi atau udara, inilah resort yang menawarkan taman tropika malah laut yang indah.

Anda boleh melakukan apa-apa saja di sini kerana keseluruhan pulau di Pangkor Laut Resort ini memang disediakan khas buat pengunjung. Wow, dahsyat kan?

Macam mana? Menarik kan? Semoga bermanfaat untuk bakal pengantin di luar sana!

 

p/s : Kepada bakal pengantin, dah ada doorgift belum untuk majlis anda nanti? Jom tgk website Reem Doorgift untuk Doorgift yang unik dan sangat berbaloi!

Tips Berkahwin Tanpa Berhutang

By: Emy 

Sumber dari bercinta selepas nikah

  1. Buat majlis ikut kemampuan sendiri. Elak daripada buat LOAN! 
  2. Pelamin dan meja tak perlu bunga beribu kuntum. Seeloknya diy je sendiri dengan saudara mara atau kawan-kawan sekaligus dapat merapatkan hubungan!
  3. Sebaiknya maksimum baju pengantin 2 helai sudah cukup. Tak perlu tukar tukar pakaian.
  4. Kalau akad nikah dan bersanding pada hari yang sama, cukup sekali make up sahaja
  5. Berbulan madu di tempat yang murah dan anda mampu sahaja. Tak perlu pergi ke tempat yang mengeluarkan belanja yang banyak semata-mata hanya nak impress orang lain!
  6. Beli doorgift or goodies yang setakat anda mampu sahaja. Tak perlu tempah yang mahal mahal!

 

Berkenan doorgift tersebut, kami ada doorgift yang anda mampu milik dengan pelbagai jenis doorgift yang unik!

KLIK SEKARANG! https://reemdoorgift.com/product-category/alat-tulis/