15+ DIY Pelamin Tunang & Sanding Yang Simple

Berikut merupakan idea DIY Pelamin yang boleh dirujuk untuk menghias pelamin pada hari bahagia anda dengan harga yang jauh lebih murah.

1. Pelamin Bertemakan White Garden

 
Foto kredit: FB Milo Tabur Viral

 
Foto kredit: FB Milo Tabur Viral


Foto kredit: FB Milo Tabur Viral

2. Pelamin berlatarkan tema pink dan putih



Foto kredit : Pinterest.com

3. Hiasan yang simple tapi nampak elegant dengan gabungan putih dan merah


Foto kredit : Pinterest.com

4. Pelamin bertemakan gabungan warna pastel


Foto kredit : Pinterest.com

5. Menggunakan kayu pallet sebagai bahan asas.


Foto kredit : Pinterest.com

Artikel asal : Viramon

***Ha, sekarang dah dapat sedikit idea untuk buat pelamin impian kan.
Sebelum itu, pasangan yang bakal berkahwin juga perlu mencari doorgift untuk majlis anda nanti. Anda tak perlu susah cari kerana kami ada doorgift yang anda mahu! Harga yang berpatutan taw 🙂

Mari dapatkan doorgift dengan kami 🙂

KLIK SEKARANG! REEMDOORGIFT 

 

   


 

 

 

Checklist Lengkap Persiapan Untuk Majlis Perkahwinan

by shima

12+ Bulan Sebelum

  • Sediakan folder khas untuk simpan dokumen, resit supplier, borang berkaitan kahwin
  • Kenal pasti lokasi yang boleh disewa untuk dapat tarikh majlis untuk nikah, majlis belah pihak perempuan dan majlis sambut menantu. Sama ada nak buat di rumah, masjid atau dewan
  • Cari inspirasi dan idea untuk tema majlis anda
  • Pilih warna tema
  • Rancang bajet kahwin, samada duit sendiri, ibubapa, loan bank atau duit hantaran
  • Senaraikan bilangan jemputan dan tetamu yang akan hadir
  • Cari wedding planner yang boleh bantu
  • Tempah dewan – buat bayaran booking
  • Hadiri pameran dan ekspo pengantin untuk bandingkan pakej dari vendor photographer, video, DJ, catering, kanopi dll.

Antara 9 – 12 Bulan Sebelum

  • Berapa jumlah wang hantaran dan bilangan dulang hantaran dan balasannya
  • Dapatkan borang di pejabat agama daerah masing-masing – pihak lelaki dan pihak perempuan
  • Tempah tiket penerbangan jika perlu naik kapal terbang untuk dapat harga yang murah
  • Pergi food sampling sebelum decide pihak catering
  • Tempah dan bayar deposit untuk photographer, videographer, catering, DJ, kanopi dan lain-lain
  • Bincang barang / item untuk dulang hantaran
  • Tempah homestay atau hotel yang berdekatan untuk rombongan atau ahli keluarga yang jauh
  • Senaraikan lokasi berbulan madu

Antara 6-9 Bulan Sebelum

  • Buat pemeriksaan ujian HIV dan Talassemia
  • Mulakan diet untuk menurunkan berat badan yang ideal
  • Tempah tiket kapal terbang untuk bulan madu. Rancang aktiviti bulan madu.

Antara 4 – 6 Bulan Sebelum

  • Hadiri kursus kahwin yang berdekatan
  • Tempah baju nikah dan majlis perkahwinan
  • Beli cincin atau barang kemas untuk nikah dan kahwin
  • Renew atau daftar passport anda jika berbulan madu di luar negara
  • Mohon visa jika negara berkenaan perlu
  • Semak jika anda ada travel ban sebb tak bayar hutang PTPTN. Sangat penting ni!
  • Tempah baju untuk ahli keluarga mengikut tema

3 Bulan Sebelum

  • Baca buku berkaitan rumahtangga, hak dan tanggungjawab suami isteri
  • Tempah kek untuk hantaran atau untuk majlis
  • Tempah kereta sewa untuk pengantin
  • Tempah kad jemputan kahwin. Boleh refer https://reemdoorgift.com/product-category/pakej-kad-kahwin/ 🙂
  • Beli barang hiasan untuk buat dulang hantaran sendiri
  • Tempah doorgift untuk diberi pada tetamu VIP dan tetamu biasa boleh tengok di https://reemdoorgift.com/ 🙂
  • Cuba fitting baju nikah dan baju majlis. Alter jika perlu
  • Pergi ke pusat kecantikan untuk buat facial
  • Tempah baju untuk ahli keluarga mengikut warna tema

2 Bulan Sebelum

  • Sediakan senarai tugasan untuk ahli keluarga
  • Mohon cuti dari majikan anda
  • Hantar kad jemputan kepada tetamu. Boleh pos atau by-hand jika berjumpa.
  • Buat Facebook Event untuk maklumkan pada kawan-kawan di Facebook
  • Minta kawan anda alamat jika ingin menerima kad jemputan
  • Bincang dengan photographer lokasi untuk photoshoot selepas majlis
  • Buat pre-wedding photoshoot
  • Tempah bunting dan banner untuk digantung di dewan atau khemah

1 Bulan Sebelum

  • Senaraikan lagu yang anda ingin DJ mainkan ketika majlis
  • Pastikan semua supplier on-track dengan tempahan anda
  • Kenal pasti lokasi dan susun atur meja, pelamin, meja makan beradab, kuih, backdrop di dewan ataupun di kawasan rumah
  • Pastikan jurunikah, saksi dan dokumen berkaitan sudah dihantar. Bergantung kepada negeri, ada yang memerlukan salinan IC.
  • Untuk pasangan yang beragama Islam, anda boleh memohon Kebenaran Berkahwin secara online di laman web Sistem Pengurusan Perkahwinan Islam Malaysia (SSPIM) oleh JAKIM. Negeri yang terlibat ialah:
    • Negeri Sembilan
    • Melaka
    • Perlis
    • Kedah
    • Perak
    • Wilayah Persekutuan

2 Minggu Sebelum

  • Potong rambut supaya nampak kemas
  • Atur temujanji dengan untuk rawatan facial
  • Confirmkan tarikh dengan jurunikah atau tok kadi
  • Follow up dengan supplier barang tempahan anda

1 Minggu Sebelum

  • Selesaikan bayaran deposit kepada supplier yang berkenaan
  • Serahkan tugas-tugasan khas kepada kawan dan ahli keluarga yang sudi membantu
  • Senaraikan dan kemas barang untuk cuti bulan madu
  • Follow up dengan supplier anda. Pastikan barang dah sampai
  • Buat group WhatsApp dengan AJK majlis. Pastikan semua jelas dengan tugasan dan flow majlis
  • Kenal pasti dan lantik pengapit anda dan pasangan
  • Ingatkan tok kadi supaya tak lupa
  • Pergi ke kedai percetakan atau kedai printing untuk fotostat dokumen seperti IC sendiri dan IC waris.

2-3 Hari Sebelum

  • Sediakan aturcara dan flow majlis samada formal ataupun tidak formal
  • Ambil cuti untuk persediaan majlis perkahwinan
  • Manjakan diri anda di pusat spa
  • Buat manicure, pedicure dan pakai inai
  • Gantung penunjuk arah jalan ke lokasi majlis perkahwinan

Hari Sebelum

  • Bertolak ke lokasi majlis pernikahan jika jauh dan pastikan sampai awal
  • Dapatkan rehat yang cukup – tidur awal
  • Rehearsal lafaz nikah sehingga lancar – “Aku terima nikahnya …”
  • Gosok/steam iron baju dan gantung supaya tak kedut
  • Kenal pasti nombor orang yang boleh dihubungi ketika majlis berlangsung sebab anda tak sempat nak jawab phone
  • Kenal pasti siapa yang akan bawa dulang hantaran
  • Lantik tukang simpan duit hadiah dari tetamu – ahli keluarga yang boleh dipercayai
  • Hantar lokasi majlis dalam group WhatsApp family
  • Confirm dengan jurunikah yang akan hadir ke majlis pernikahan.
  • Sediakan dokumen untuk diserahkan kepada jurunikah.

Pada Hari Majlis Pernikahan

  • Bawa cincin pernikahan, kad pengenalan, dokumen berkaitan dan mas kahwin
  • Sediakan wang untuk bayar ‘tol’ – adat orang Johor
  • Pastikan photographer tahu nak ambil gambar siapa

Selepas Majlis

  • Ucap terima kasih kepada semua ahli keluarga yang datang membantu
  • Bayar wang baki untuk supplier yang belum dapat bayaran
  • Simpan baju pengantin yang disewa. Pulangkan semula ke butik
  • Pergi ke pejabat agama untuk dapatkan kad perkahwinan

Sumber : https://kaddansa.com/checklist-persiapan-majlis-perkahwinan/


Moga insiprasi yang diberi oleh admin bermanfaat untuk bakal pengantin di luar sana!

 

p/s : Mari dapatkan doorgift unik & berpatutan hanya di Reem Doorgift   

Idea Doorgift Yang Menarik untuk Majlis hari jadi

by shima

Hari Lahir, Hari Jadi atau Birthday Party mempunyai sentimental value yang tersendiri. Ada di antara kita yang menyambut hari lahir pada setiap tahun. Bagi ibu bapa yang mempunyai anak kecil, pasti mahu membuat persiapan sambutan hari lahir si kecil dengan meriah bukan?

Jom kita lihat idea-idea doorgift majlis hari lahir yang menarik:

1.Pen Kapsul

2. Pen Gold


3. Kotak Pensil Batik / Spiral


4. Penanda Buku


6. Beg Zip


7. Kipas Anyam

Menarik bukan doorgift-doorgift di atas ni. Unik dan menarik betul 🙂 tak dapat di tempat lain taw 🙂
Jadi apa tunggu lagi, jom dapatkan doorgift ni dengan kami!

Idea doorgift Majlis A’qiqah

by : Shima 

Semua pasti sudah sinonim dengan majlis A’qiqah bukan? Ibu bapa mesti mahukan persiapan yang terbaik untuk majlis A’qiqah putera / puteri sulong.
Sebelum tu, mari kita fahamkan maksud A’qiqah dan hukumnya menurut Islam.

Majlis A’qiqah : Menurut syara’, Aqiqah adalah sembelihan binatang yang dilakukan pada hari ke-7 kelahiran bayi sebagai tanda rasa bersyukur kepada Allah atas kurniaan yang diberikan.
Hukum : Sunat Muakkad iaitu sunat yang sangat-sangat dituntut melaksanakannya.                                                                                                                        –sumber : ezqurban

Sekarang kita dah tahu kan, A’qiqah ni sangat digalakkan untuk laksanakannya, rugi kalau tak buat tau 🙂

Apa kata kita lihat idea – idea doorgift yang menarik untuk majlis A’qiqah. 😀

1. Paper bag 
2. Yassin Customised
3. Tasbih Mini 
4. Cookies
5. Manisan

PAPER BAG


sumber : Faina Arisya 
designed by ByAuni

YASSIN CUSTOMIZED


sumber : Faina Arisya 

TASBIH MINI


sumber : Faina Arisya 

COOKIES


sumber : Faina Arisya 

MANISAN


sumber : Faina Arisya 

Ha…. sekarang dah dapat serba serbi idea Doorgift majlis A’qiqah kan, pastikan doorgift Majlis Aqiqah anda unik dan lain dari yang lain tau. Di Reemdoorgift, kami sediakan doorgift yang unik lagi rare untuk tetamu anda ;’) 

KLIK SEKARANG! https://reemdoorgift.com

sumber: reem

Cenderahati Perkahwinan

Cenderahati perkahwinan? Tetamu pasti akan mengingati majlis anda jika cenderahati yang anda berikan adalah sesuatu yang unik dan menarik. Oleh itu, anda telah berkunjung ke laman yang betul untuk cenderahati atau doorgift perkahwinan yang super awesome! 

Reem doorgift menawarkan pelbagai cenderahati seperti aksesori kecantikan, kad undangan, kipas dan banyak lagi! Dan ia harganya sudah semestinya mampu dimiliki oleh semua .

Doorgift unik

Mungkin ada yang bertanya apa itu Doorgift Goodies bag ? Banyak orang tahu bahawa bahasa ingeris good jika diterjemahkan dalam bahasa melayu bermaksud baik, bagus dan sebagainya. Sedangkan goods dalam bahasa ingeris bermakna barang dalam bahasa melayu. Jadi kata good dalam goodies bag pemberian sesuatu cenderahati pada majlis terutama kenduri kahwin dan sebagainya dikenali juga sebagaiDoorgift. Memang ia berbentuk cantik dan bagus sesuai untuk buah tangan tetamu yang hadir. Dari sini kita faham maksud dan kata lain dan benar, goodies bag atau goody bag.

Tempahan Goodies bag bagi majlis
1 – Kenduri Kahwin
2 – Pertunangan
3 – Kenduri Aqiqah
4 – Sebarang majlis
5 – Gift atau hadiah

Doorgift Birthday Surprise untuk anak-anak

Birthday party adalah antara keraian yang semakin biasa kita dengar. Kaum ibu terutamanya, sangat mengambil berat hal-hal begini. Almaklumlah, setahun sekali sahaja nak menyambutnya. Haruslah disimpan sebagai memori terindah untuk anak-anak yang kian meningkat dewasa. Nanti dah besar nanti belum tentu mak-mak boleh pilih tema dan peruntukan bajet. Sudah besar katanya.
Selain makanan, kek dan hiasan, doorgift juga dirasakan amat penting, sebagai tanda kenangan buat para tetamu. Kali ini, Reemdoorgift nak berkongsi contoh-contoh doorgift yang sesuai untuk anak-anak kecil (bawah 12 tahun)

1. Tuala muka
Anak-anak memang dalam zon aktif, jadinya kalau tuala ni ada banyak pun tiada masalah, selain berguna untuk keperluan sukan, tuala juga berguna disaat-saat kecemasan. Contohnya masa selesema. Kalau anak-anak kecil bawah lima tahun, ini option yang paling ekonomi J kalau dapat tisu, maka bertebaranlah satu kotak penuh tisu merata-rata jawabnya >.<

tuala muka dilipat menyerupai teddy bear
tuala muka dilipat menyerupai teddy bear

sumber: pinterest
contoh tuala muka yang telah digubah dalam bentuk teddy bear, comel kan?

tuala muka 12x24 inci
tuala muka 12×24 inci
tuala muka 12x12 inci
tuala muka 12×12 inci

Tuala muka, Reemdoorgift

2. Beg alat tulis
Yang ni tak salah lagi, mana-mana ibubapa pun tahu betapa besarnya hajat si anak-anak kecil untuk memiliki item ni. Terutama yang baru nak melangkah masuk ke alam persekolahan. Kalaulah boleh borong semua kat kedai tu, semua nak dibelinya T.T

beg alat tulis songket
beg alat tulis songket
beg zip motif floral
beg zip motif floral

Beg alat tulis songket & Beg zip corak floral, Reemdoorgift

Bekas pensel batik
Bekas pensel batik

Bekas pensel batik, Reemdoorgift

kotak songket panjang
doorgift kotak songket panjang

Kotak songket panjang,Reemdoorgift

3. Sikat
Kelakar bunyinya tapi percayalah, sepertimana getah rambut, sikat juga berperangai seperti chipsmore, kejap ada kejap takde.  Selain dari itu, anak-anak ni pasti lebih menghargai kepentingan kekemasan diri bila alatan perhiasan peribadi seperti ini diberikan sebegai hadiah. Sikat pulak comel-comel belaka. Kalau kena gayanya, memang boleh jadi harta karun disimpan baik dalam almari dan tak dibuang.

sikat kayu mini
sikat kayu mini

Sikat kayu mini, Reemdoorgift

sikat cermin
sikat cermin

Sikat cermin, Reemdoorgift

 

4.Ketip kuku
Bagi anak- anak yang sudah memahami arahan dan mampu mengurus kekemasan diri, ada baiknya ketip kuku diberkan kepada mereka. Tujuannya supaya mereka boleh berdikari dan rasa dah besar bila boleh potong kuku sendiri. Namun awas untuk kanak-kanak yang lebih kecil. Hadiah ini mungkin berbahaya kepada mereka (6 tahun ke bawah)

doorgift ketip kuku 3 in1
ketip kuku 3 in1

ketip kuku 3 in 1, Reemdoorgift

doorgift ketip kuku love
ketip kuku love

ketip kuku love, Reemdoorgift

doorgift ketip kuku haiwan
doorgift ketip kuku haiwan

ketip kuku ladybird, Reemdoorgift

 

doorgift ketip kuku kura-kura
ketip kuku kura-kura

ketip kuku kura-kura, Reemdoorgift

5. Bekas simpanan syiling
Menabung sememangnya amalan mulia. Jadi antara cara terbaik menyemai amalan ini adalah menggalakkan mereka menyimpan. Untuk permulaan, apa kata kita ajar mereka untuk menyimpan nilai yang lebih rendah terlebih dahulu, wang syiling contohnya. Walaupun sedikit nilainya, tapi percayalah dengan kesedaran sejak kecil ini, manfaatnya berpanjangan sehingga dewasa kelak.

beg telur songket
beg telur songket

Bekas songket telur,  boleh juga diguna pakai untuk menyimpan syiling.

Mungkin anda juga ada idea lain untuk dikongsikan? Berkongsi pendapat gitu 🙂

Doorgift yang cantik serta menarik lagi berguna: comel dan bermanfaat

Sapa pernah melaui situasi-situasi macam ni:
Situasi 1: Dekat LRT, masa balik kerja.
Pintu tren dibuka, maka masuklah menyerbu orang berpusu-pusu. Dalam padat-padat tu, dapatlah anda masuk juga. Tiba-tiba (Jengjengjeng), sebab banyak sangat bau campur-campur, anda pun rasa nak terbersin. Tahan punya tahan nak cari tisu/tuala nk cover, sekali
“…Achoooo…”
Alamak!! Korek-korek beg, aishh, masa nilah takde tisu. Nak lap, tapi tak selesa.
Maka berhuhulah sepanjang perjalanan sampai stesen berikutnya, kalau kritikal, turun jugak kena beli tisu ni, tak selesa.

Situasi 2:
Anda kat mall tengah jalan-jalan nak naik escalator/tangga, masa nak pegang side tepi tu, terasa basah melekit pulak, tengok atas, oh ada orang tengah makan benda manis. Ya rabbi tak selesanya melekit-lekit ni!

Situasi 3:
Dalam lif, tengah syok-syok scroll telefon, tiba-tiba ada bau kurang enak pulak, macam ade bom dengan silencer dilepaskan. Sumber, tak diketahui. Semerbaknya seluruh alam. Berpinar rasa. Kalau pegang hidung ni macam tak sopan, nak taknak kena cover juga hidung ni.

Apa persamaan tiga-tiga situasi ni?
HA! Kita perlukan sesuatu untuk menghilangkan/ mengurangkan ketidak selesaaan. Penting sebenarnya sediakan payung sebelum hujan ni.

Bayangkan, menghadapi situasi-situasi diatas tetapi dengan wujudnya tisu/kain lap/tuala kecil dalam radar yang boleh dicapai. Pasti anda berasa sangat lega bukan?

Makanya, percayalah, kalau anda hadiahkan saputangan kepada orang, walaupun nampak kecil (dan comel juga), ia sangat bermanfaat pada masa-masa genting.

Di Reemdoorgift kami menyediakan seleksi pelbagai jenis tuala kecil untuk anda. Variasi yang boleh dipilih terdapat dalam beberapa model.

Tuala Muffin
Tuala Muffin

Tuala Model Mufin 

small size-17
Tuala aiskrim potong

Model tuala aiskrim potong

 

Handkerchief
Handkerchief

Handkerchief

dan banyak lagi model yang lain di sini  https://reemdoorgift.com/product-category/tuala/

:)

Jenis-jenis doorgift yang bersesuaian dengan peribahasa melayu.

 

Jika dahulu, item utama yang menjadi pilihan, kini ramai bakal pengantin lebih terbuka untuk memilh item-item lain sebagai alternative untuk dijadikan tanda ingatan majlis bersejarah mereka.

1. Tak lekang dek panas, tak using dek hujan
Bunga telur pada zahirnya masih relevan terutama pada mereka yang menitik beratkan tradisi melayu. Namun begitu, bagi sesetengah pihak, penyediaannya yang remeh serta kos yang lebih tinggi membuatkan sebahagian orang melilih jalan lain.

Beg Telur Songket
Beg Telur Songket
Kotak Songket Bujur
Kotak Songket Bujur
Kotak Songket segi Empat
Kotak Songket Segi Empat

2. Kenyang perut suka hati
Item trending menggantikan bunga telur yang pernah menjadi trend satu ketika dahulu adalah dari jenis makanan. Selain mudah diperoleh, mudah disiapkan dan harga yang berpatutan, item ni semestinya menggembirakan tetamu yang kenyang dan gembira menerima tambahan kudapan usai pulang dari memeneuhi jemputan.

3. Intan jika terbenam dalam perlimpahan sekalipun tidak akan hilang cahayanya
Bagi mereka yang mementingkan memento pada hari bersejarah pula, mereka akan mencari produk-produk cantik dan comel buat tetamu, siap diukir atau disemat nama mereka buat kenang-kenangan. Apa yang penting, hari bermakna mereka bukan sahaja dirai oleh kaum kerabat malah jemputan yang hadir.

Kipas Batik
Kipas Batik
Senduk Kayu
Senduk Kayu

4. Alah membeli menang memakai
Lain pula kerenahnya  bagi sesetengah yang lain, yang mementingkan fungsi dan kelangsungan manfaat daripada pemberian mereka buat hadirin majlis mereka. Bukan apa, alang-alang nak kasi, baik beri yang betul-betul berguna 🙂

Alas Pinggan
Alas Pinggan
Pen Gold
Pen Gold

Jadi, yang mana satu, pilihan hati? Tepuk dada tanya selera 🙂

Bunga Telur: Tradisi Tersirat

Kebiasaan memberi telur pada zaman dahulu amat sinonim dengan masyarakat melayu suatu ketika dahulu. Namun begitu tradisi ini nampak gayanya semakin pudar dalam generasi kini. Boleh jadi kos dan penyediaannya sedikit remeh dan memerlukan ketelitian (dan kelembutan juga).

Menurut beberapa sumber internet, tradisi ini disulam maksud tersirat. Persuratannya, telur ada simbolik kepada kesuburan. Dalam konteks ini, ia merupakan perlambangan hajat pasangan terhadap tetamu agar mendoakan rezeki cahaya mata sebagai penambah seri dalam kehidupan berumah tangga.

Ada benarnya juga, sebab ayam bertelur sekali banyak, boleh jadi pengharapan rezeki yang bertambah (ini sekadar pandangan, jangan diambil terus percaya >.<)

Jika dahulu, pemberian ini biasa diberikan di majlis dalam pelbagai bekas pakai buang (kertas, plastik pembalut), kini pelbagai cara pembungkusan tersedia, termasuk pembungkusan yang boleh diguna semula.

Menghargai tradisi lama yang bermakna ini, kami di Reemdorgift menyediakan beberapa pilihan gaya klasik sebagai bekas untuk cenderahati ini.

Variasi kotak songket yang pelbagai yang kami tawarkan mungkin sahaja sesuai dengan gaya, malah bajet anda 🙂

Pilihan kotak empat segi, bulat dan bujur menjadi produk ikonik kami bagi mereka yang mementingkan sentuhan penuh gaya tanpa menipiskan dompet 🙂