Blog

Berikut merupakan idea DIY Pelamin yang boleh dirujuk untuk menghias pelamin pada hari bahagia anda dengan harga yang jauh lebih murah. 1. Pelamin Bertemakan White Garden                      2. Pelamin berlatarkan tema pink dan putih   3.......

Ramai yang akan menjadi tuan rumah mengadakan pelbagai majlis dan acara seperti majlis perkahwinan, majlis aqiqah, majlis makan malam dan sebagainya dan sebagai tanda penghargaan kita kepada mereka yang sudi hadir ke majlis kita, salah satu item yang perlu diambil kira dalam checklist kita adalah cenderahati atau door......

Untuk bakal pengantin perempuan yang sedang mencari-cari idea atau padanan selendang yang sesuai untuk dipadankan dengan busana baju nikah atau sanding, jangan risau berikut disertakan 20 tip khas untukmu bakal raja sehari. Umumnya, tudung dipadankan sedondon atau serona dengan baju. Namun ia tetap nampak serasi......

Mesti pening fikir nak pakai kasut apa untuk majlis nanti kan?? Meh kita suggest sikit! Kasut Derby Gambar diambil dari iKahwin kasut bertali sesuai untuk kelihatan formal dan sedikit kasual Kasut Oxford Gambar diambil dari maskulin Ia mungkin sama dengan kasut Derby tapi beza tau!......

Kadang-kadang kita buntu untuk mencari jenis doorgift apa nak bagi tetamu pada majlis perkahwinan nanti. Selalunya bagi biskut, jug air, bekas makanan dan semestinya anda mahukan doorgift yang berguna tetapi lain dari yang lain, contohnya sarung kotak tisu yang boleh dijadikan sebagai perhiasan berguna di rumah tetamu. Istimewanya memberi kotak......

Kami ada 4 tips penting dan super power untuk pemilihan idea doorgift kahwin dalam sesebuah majlis perkahwinan. (sambungan kepada post kami yang lepas iaitu : Tips Memilih Doorgift Cenderahati Untuk Majlis Perkahwinan Anda) Majlis perkahwinan ialah sebuah majlis yang paling dinantikan bagi pasangan pengantin sama ada perkahwinan kali pertama, kedua,......

Gambar diambil dari pesonapengantin   LOKASI YANG MUDAH DICARI Pilih lokasi yang berdekatan dengan majoriti tetamu anda dan paling penting untuk senang dicari.   RUANG Pastikan ruang majlis anda bersesuaian dengan jumlah tetamu yang dijangka akan hadir. Ianya supaya kesemua tetamu anda berasa selesa dengan......

Tuan rumah sentiasa berusaha untuk memberikan goodies atau doorgift yang terbaik untuk para tetamu. Ini sebagai tanda penghargaan kepada tetamu yang telah meluangkan masa untuk datang dan bagi menambahkan lagi keceriaan suasana majlis yang diadakan. Untuk majlis yang berkaitan dengan tetamu kanak-kanak terutamanya, pemilihan goodies juga perlu dititik beratkan. Jika sebelum......

Kadang-kadang kelakar juga bila tengok anak murid pening tak tahu nak beli apa untuk cikgu kesayangan mereka. Mana tak nya, dekat sekolah belajar sampai 10 subjek kalau beli hadiah lain-lain takut cikgu pulak yang terasa. Untuk mengelakkan kekeliruan, sebagai ibu bapa kita juga perlu tahu......

Assalamualaikum readers, Harini admin nak kongsikan serba sedikit tips untuk beli cincin tunang atau kahwin. Mesti orang lelaki yang paling garu kepala bila orang perempuan sebut je pasal cincin kan? Risau pasal harga, risau pasal bajet tak cukup dan macam-macam lagi la kan. Dah jangan......

5 TIPS KURANGKAN BAJET KAHWIN islamituindah TIPS 1: Tetapkan perbelanjaan yang penting dahulu Ini bagi memastikan bajet yang kita keluarkan untuk keperluan majlis nanti seiring dengan peruntukan yang kita dah tetapkan dari awal supaya tidak berlaku pembaziran. Namun, jika anda berkemampuan perkara tersebut tidak menjadi......

1) Hormati pasangan anda Jangan bersikap panas untuk terus menghembur pasangan. Sebaliknya, bawa bertenang dan cuba bicara berdua di dalam nada yang lembut supaya pasangan anda tidak rasa tercabar dengan pendapat serta luahan anda mengenai perasaan rasa tidak puas hati tersebut. Hormat suami sebagai ketua keluarga.......

Seperti sudah menjadi trend, bakal pasangan raja sehari memilih untuk mengadakan majlis perkahwinan mereka di villa atau banglo berbanding dewan atau hotel. Villa atau banglo menjadi pilihan kerana banyak kemudahan yang disediakan terutamanya penginapan untuk bakal pengantin dan keluarga yang jauh lebih menjimatkan berbanding hotel selain......

Mungkin masih ada yang tertanya-tanya di mana lokasi yang cantik dan rare yang sesuai untuk menjalankan penggambaran luar. Di sini admin akan senaraikan lokasi bagi outdoor photoshoot untuk penggambaran pre-wedding atau post-wedding pasangan raja sehari. FRIM, Kepong Forest Research Institute Malaysia atau FRIM terletak di Kepong, Selangor. Banyak pokok-pokok......

7 Tips Menempah Kad Kahwin 1. Bila nak tempah Sebaik-baiknya mula membuat tempahan seawal 2 – 4 bulan lebih awal dari tarikh Majlis. Biasanya kad yang berkualiti mengambil masa selama 2 – 6 minggu untuk disiapkan. Selain itu, ini juga dapat memastikan anda mempunyai masa......

Kalau anda nak buat majlis yang simple simple saja di rumah, jom baca 7 tips persediaan ini untuk memudahkan kerja anda: #1 Persiapan majlis hari jadi anak: Dapatkan jumlah undangan        Siapa yang perlu anda undang? Fikir benda itu awal-awal. Selepas itu barulah......

Anda sedang mencari lokasi atau dewan yang sesuai untuk melangsungkan hari bersejarah anda dan pasangan? Kami senaraikan 8 tips untuk anda berdua. #1: Lokasi Bagi sesetengah pengantin pastinya memikirkan kedudukan majlis iaitu lokasi hari bersejarah dari aspek keluarga dan juga jarak. Pastikan anda sepakat dan......

Kad undangan jemputan biasanya akan digunakan oleh mereka yang ingin mengadakan majlis tidak kira majlis apa sekalipun untuk memberitahu dan menghebahkan tentang majlis yang akan diadakan itu. Namun pada zaman teknologi moden ini, ramai yang menggunakan pendekatan media sosial sebagai medium untuk menyebarkan tentang maklumat......

Kebiasaan memberi telur pada zaman dahulu amat sinonim dengan masyarakat melayu suatu ketika dahulu. Namun begitu tradisi ini nampak gayanya semakin pudar dalam generasi kini. Boleh jadi kos dan penyediaannya sedikit remeh dan memerlukan ketelitian (dan kelembutan juga). Menurut beberapa sumber internet, tradisi ini disulam......

Gambar diambil dari sociolla RELAKS Relaks satu hari ! Jangan fikir apa apa berkenaan majlis anda. Buat apa yang anda enjoy seperti layan drama, kemas rumah atau sebagainya. MAKAN Semasa sibuk memikirkan majlis mesti anda jarang makan yang sedap sedap kan? Jadi makan lah sesuatu yang......

Sumber dari shada ahmad Tetapkan jumlah bakal tetamu yang akan hadir. Dari situ anda dapat mengira bajet untuk membeli doorgift, makanan dan sebagainya   Elakkan daripada menempah baju pengantin yang baru kerana menyewa baju adalah lebih murah!   Adakan majlis akad nikah dan persandingan pada......

#1 Jangan Lupakan Dagu! Kalau dahi kamu agak luas mungkin boleh dongakan sedikit kepala dan serlahkan bahagian dagu. Tolak sedikit kepala ke hadapan (ke arah kamera) agar dagu tidak nampak berlapis dan leher kelihatan jinjang. Boleh juga minta jurugambar ambil foto kamu pada arah yang lebih......

  Jika kita tinjau dimajlis-majlis perkahwinan yang dihadiri, memang pelbagai tema dan bentuk cenderahati yang kita temui. Ada cenderahati unik berupa kantungan kecil makanan, bahan seramik, sapu tangan, CD Nasyid, minyak wangi, tasbih, bunga telur, kotak ukiran kayu dan banyak lagi dari doorgift murah sehinggalah semahal-mahalnya..   Untuk mendapatkan cenderahati yang tidak kurang menariknya......

Cenderahati perkahwinan? Tetamu pasti akan mengingati majlis anda jika cenderahati yang anda berikan adalah sesuatu yang unik dan menarik. Oleh itu, anda telah berkunjung ke laman yang betul untuk cenderahati atau doorgift perkahwinan yang super awesome!  Reem doorgift menawarkan pelbagai cenderahati seperti aksesori kecantikan, kad undangan, kipas......

Hi assalamualaikum kepada bakal pengantin di luar sana, anda semua dah buat persiapan sebelum kahwin belum? Kalau belum, boleh cuba tgk checklist yang kami sediakan di bawah ini.   Sebelum perkahwinan : Kursus perkahwinan, wang hantaran, mas kahwin, upah jurunikah, kad jemputan, cincin tunang, cincin kahwin,......

12+ Bulan Sebelum Sediakan folder khas untuk simpan dokumen, resit supplier, borang berkaitan kahwin Kenal pasti lokasi yang boleh disewa untuk dapat tarikh majlis untuk nikah, majlis belah pihak perempuan dan majlis sambut menantu. Sama ada nak buat di rumah, masjid atau dewan Cari inspirasi......

bookcafe EVENT DETAILS 1. Date/time:  Nikah Resepsi  Bertandang  Venue:  Nikah Resepsi Bertandang   Guest Count:  Nikah Resepsi Bertandang Color Theme & concept: Nikah: Resepsi:  Bertandang: 8 – 6 BULAN SEBELUM Bagi pengantin lelaki dan perempuan: Berbincang hal-hal perkahwinan (adat perkahwinan) dengan ibu bapa dari kedua-dua......

By: Emy Pasti anda peningkan nak cari style kad kahwin yang bagaimana untuk hari penting anda? Jangan risau, kami berikan sedikit idea untuk anda! Unique Jika anda mahukan sesuatu yang unik dan yang menarik                Tropical Kepada peminat hijau......

Soalan ikhlas, berapa banyak beg yang anda ada? Tak kira besar kecil lama baru branded murah konvensional unik autentik berkualiti pakai buang semuanya. Ada sampai 20 tak? Kalau ada, kita geng! Bukan apa, beg ni nak yang besar untuk muat semua barang, yang kecik nk simpan item comel, yang......

Birthday party adalah antara keraian yang semakin biasa kita dengar. Kaum ibu terutamanya, sangat mengambil berat hal-hal begini. Almaklumlah, setahun sekali sahaja nak menyambutnya. Haruslah disimpan sebagai memori terindah untuk anak-anak yang kian meningkat dewasa. Nanti dah besar nanti belum tentu mak-mak boleh pilih tema......

Apa  yang terbayang diminda bila orang jamuan? Makanan? DJ dan MC(master of ceremony ye, bukan medical certificate) yang bersahaja, suasana meriah dan kemesraan antara satu sama lain, sporting rakan-rakan? Macam mana pula kalau cikgu sekolah dan jamuan? Setiap kelas menjemput sampai penuh jadual. Silap-silap satu......

Hai semua! Dah lama rasanya admin tak menulis blog kan? Okay harini admin nak tulis tentang doorgift yang tengah hot abad ini. Apa dia ek? Korang tau tak ada banyak doorgift daripada material kayu yang boleh dijadikan sebagai doorgift. Mesti ada yang terfikir “Eh doorgift......

Bila kali terakhir anda belek berapa banyak set sudu garfu di dapur yang masih wujud bersama pasangannya? Jawapan minoriti golongan mak-mak: Semuanya masih berpunya pasangan sedondonnya Jawapan majoriti golongan mak-mak: Yang berpasang tu ada, tapi klu nak mencari tu belum tentu jumpa. contoh set sudu garfu asas......

Mungkin ada yang bertanya apa itu Doorgift Goodies bag ? Banyak orang tahu bahawa bahasa ingeris good jika diterjemahkan dalam bahasa melayu bermaksud baik, bagus dan sebagainya. Sedangkan goods dalam bahasa ingeris bermakna barang dalam bahasa melayu. Jadi kata good dalam goodies bag pemberian sesuatu cenderahati pada majlis terutama......

Sapa pernah melaui situasi-situasi macam ni: Situasi 1: Dekat LRT, masa balik kerja. Pintu tren dibuka, maka masuklah menyerbu orang berpusu-pusu. Dalam padat-padat tu, dapatlah anda masuk juga. Tiba-tiba (Jengjengjeng), sebab banyak sangat bau campur-campur, anda pun rasa nak terbersin. Tahan punya tahan nak cari......

Hi, selamat pagi semua. Tengah pikir nak buat small/big event. Tapi ada masa ke tak tu? Hurmmm… okay, kita nak share sikit tips/checklist untuk semua dekat luar sana yang nak rancang buat event. Sini kami sediakan beberapa tips untyk buat event anda lebih menarik!  ......

Pening kepala memikirkan hiasan untuk sireh junjung anda?? Disini ada beberapa idea untuk sireh junjung anda! Gambar diambil dari http://www.ikahwin.my/blog/7-inspirasi-sireh-junjung Warna hijau dan putih pastinya sesuai bersama untuk sireh junjung anda. Gabungan bersama bunga pilihan anda akan menjadikan sireh junjung tersebut lebih menarik!   Jimatkan kuantiti......

Semua pasti sudah sinonim dengan majlis A’qiqah bukan? Ibu bapa mesti mahukan persiapan yang terbaik untuk majlis A’qiqah putera / puteri sulong. Sebelum tu, mari kita fahamkan maksud A’qiqah dan hukumnya menurut Islam. Majlis A’qiqah : Menurut syara’, Aqiqah adalah sembelihan binatang yang dilakukan pada hari......

Menganjurkan majlis perkahwinan bukanlah satu tugas mudah. Banyak benda yang perlu kita fikir dan uruskan. Salah satunya adalah berkenaan dengan doorgift kahwin. Kalau anda sedang mencari-cari idea door gift perkahwinan untuk hari bahagia anda yang bakal berlangsung tak lama lagi, anda berada di tempat yang betul! Di sini,......

Hari Lahir, Hari Jadi atau Birthday Party mempunyai sentimental value yang tersendiri. Ada di antara kita yang menyambut hari lahir pada setiap tahun. Bagi ibu bapa yang mempunyai anak kecil, pasti mahu membuat persiapan sambutan hari lahir si kecil dengan meriah bukan? Jom kita lihat idea-idea doorgift majlis hari lahir yang menarik: 1.Pen Kapsul 2. Pen......

Gambar diambil dari Hafizudin Hamdan Pelamin menjadi cantik dan kemas dengan set jambangan yang diatur tersusun serta juraian langsir yang diikat rendah menghasilkan efek ‘flowy’. Gambar diambil dari planetpengantin.com Gabungan bunga dan kayu palet. Menggunakan kayu palet sebagai background pelamin dengan hiasan tiga warna bunga......

Henna kini menjadi trend dalam perkahwinan. Salah satu perhiasan diri yang penting buat ratu sehari terutamanya di Malaysia. Lagi lagi kita ada majlis malam berinai. Jadi henna ini memang perkara lazim di Malaysia ini. Terdapat dua jenis henna yang popular iaitu inai merah coklat dan......

Kali ini, admin nak share jenis-jenis saputangan yang kami tawarkan di Reemdoorgift. Percaya atau tidak, semua barang ni asalnya sama, tuala sapuntangan saiz 20cmx20cm : ) Boleh juga dijadikan idea untuk mereka-mereka yang berhajat untuk buat DIY doorgift : ) Syabas atas kesungguhan dan usaha......

Gambar dari ikahwin √Kek berwarna putih yang dihiasi dengan bunga memberikan efek vintage   √Hiasan bunga melingkar pada kek kelihatan sangat cantik, kemas dan menarik!   Gambar dari begitulahkisahnya √Memerlukan sesuatu yang simple? Pilih kek dengan penggunaan satu ton warna dan dihiasi dengan satu bunga yang......

Pada post sebelumnya telah diterangkan mengenai kelebihan dan kebaikan amalan menggunakan sapu tangan/ tuala tangan. Pos kali ini berkaitan dengan produk dari Reem Doorgift yang menyediakan pelbagai jenis sapu tangan/ tuala tangan yang bukan sahaja daripada fabric yang berkualiti malah cantik dan sesuai untuk digunakan......

Kebiasaannya perempuan akan dapat 3 jenis cincin bila kahwin. Antaranya:   Cincin Merisik Ia dipanggil cincin belah rotan tapi bukan diperbuat dari rotan tau! Selalunya orang akan beli cincin merisik yang berwarna emas dan kosong sahaja Sumber dari maj jewels Cincin Tunang Ada orang ada......

****Pssst…! Kalau nak cari doorgift yang eksklusive lagi elegan boleh lah survey di REEM DOORGIFT ya. KLIK SEKARANG! https://reemdoorgift.com ...

Jika dahulu, item utama yang menjadi pilihan, kini ramai bakal pengantin lebih terbuka untuk memilh item-item lain sebagai alternative untuk dijadikan tanda ingatan majlis bersejarah mereka. 1. Tak lekang dek panas, tak using dek hujan Bunga telur pada zahirnya masih relevan terutama pada mereka yang......

WhatsApp chat