5 TIPS KURANGKAN BAJET KAHWIN

5 TIPS KURANGKAN BAJET KAHWIN

5 TIPS KURANGKAN BAJET KAHWIN


islamituindah

TIPS 1: Tetapkan perbelanjaan yang penting dahulu

Ini bagi memastikan bajet yang kita keluarkan untuk keperluan majlis nanti seiring dengan peruntukan yang kita dah tetapkan dari awal supaya tidak berlaku pembaziran. Namun, jika anda berkemampuan perkara tersebut tidak menjadi masalah.

Antara perkara yang kebanyakkan pengantin akan bahagikan ialah:

⇢ Resepsi (majlis kenduri, lokasi, kek dll)
⇢ Fotografi / Videografi
⇢ Wedding Planner
⇢ DJ dll

Jadi, sekarang sepatutnya anda dah senarai pendekkan perbelanjaan yang penting untuk majlis nanti. Kalau boleh, letak sekali anggaran kos yang mampu bagi setiap perkara yang anda mahukan kemudian total up kos keseluruhan. Kalau rasa mampu dengan jumlah tersebut, teruskan. Namun, jika tidak cuba hingga dalam lingkungan kemampuan anda. Buang jika ada yang tidak perlu kerana kita perlu ikut keperluan bukan kemahuan.

TIPS 2: Berbincang dengan bakal pasangan

Kalau ada ruang dan peluang, berbincanglah dengan bakal pasangan tentang bajet majlis perkahwinan. Penting bagi kedua bakal pasangan untuk faham tentang tahap kewangan sendiri dan buat majlis mengikut kemampuan.

Bincangkan juga tentang jumlah wang hantaran kahwin dan juga barang-barang hantaran dan paling penting jangan sampai membazir dan membebankan anda. Jangan terlalu demand dengan item-item hantaran kerana wang tersebut boleh kita simpan untuk masa hadapan.

TIPS 3: Berterus-terang dengan ahli keluarga

Ada bakal pengantin yang sudah sepakat untuk mengadakan majlis secara sederhana namun atas desakan keluarga, atas kata-kata keluarga yang takut nanti akan mengata majlis membuatkan sesetengah bakal pengantin merasa stress untuk menghadapinya.

Antara jalan penyelesaian terbaik ialah berterus-terang dengan ahli keluarga tentang kemampuan kewangan sendiri. Tunjukkan jumlah duit simpanan yang mampu diperuntukkan untuk majlis kahwin. Disini pentingnya sikap toleransi dengan kehendak ahli keluarg dan dalam amsa sama, tegas dengan had kemampuan sendiri.

mefa

TIPS 4: Rajinkan diri ke ekspo perkahwinan

Jika ada ekspo perkahwinan yang dianjurkan di kawasan anda, rajinkan diri untuk hadir dan bawa sekali pasangan anda. Boleh survey harga dan boleh juga survey pakej-pakej yang sesuai dengan bajet anda. Mana tahu, boleh dapat tawaran menarik pada harga yang berpatutan.

Cuma, apabila berurusan di eskpo, pastikan anda berurusan terus dengan penjual atau vendor yang betul-betul wujud dan dipercayai. Kalau buat apa-apa bayaran, pastikan ada resit bayaran yang sah dan lebih baik lagi ada perjanjian bertulis. Bukan apa, sebagai langkah berjaga-jaga. Takut tawaran yang diberikan menarik hingga buat anda sanggup melabur banyak, at last penjual tersebut penipu. Pesan saya, sentiasa berhati-hati ok.

TIPS 5: Perbanyakkan DIY dan gabungkan majlis jika perlu

Jika anda rasa nak kawal dan jimat kos majlis kahwin anda, saya galakkan anda perbanyakkan DIY (DO-IT-YOURSELF). Contohnya boleh gubah barang hantaran kahwin sendiri, jahit baju sendiri jika mahir (dalam masa sama rasa berharga sangat sebab dapat reka baju kahwin sendiri), buat kad kahwin sendiri jika pandai (atau upah sedara mara yang mahir).

Guna juga kreativiti anda untuk dekorasi pada majlis kahwin anda nanti, contohnya gunakan belon, kain renda atau barang-barang terpakai.

Berkenaan gabung majlis, jika pengantin perempuan dan lelaki tinggal berdekatan (sebelah kampung atau satu kampung), boleh berbincang dengan ahli keluarga untuk gabungkan majlis dan buat satu sahaja. Jika ada adik beradik yang nak kahwin dalam masa yang sama, boleh gabungkan majlis dengan mereka juga untuk cut cost.

Sumber artikel : 5 TIPS KURANGKAN BAJET KAHWIN
event planner

Ha, sekarang dah dapat sedikit sebanyak tips persediaan majlis pertunangan kan.
Sebelum itu, pasangan yang bakal berkahwin juga perlu mencari doorgift untuk majlis anda nanti. Anda tak perlu susah cari kerana kami ada doorgift yang anda mahu! Harga yang berpatutan taw 🙂

Mari dapatkan doorgift dengan kami 🙂

KLIK SEKARANG! https://reemdoorgift.comWhatsApp chat