Doorgift Cantik Menarik Tertarik 2017: Majlis Keraian di sekolah

Oleh: Munirah

Apa  yang terbayang diminda bila orang jamuan? Makanan? DJ dan MC(master of ceremony ye, bukan medical certificate) yang bersahaja, suasana meriah dan kemesraan antara satu sama lain, sporting rakan-rakan?

Macam mana pula kalau cikgu sekolah dan jamuan? Setiap kelas menjemput sampai penuh jadual. Silap-silap satu hari tu kerjanya makan sahaja sampai sudah!

Minggu ni kami kongsikan item-item menarik untuk dijadikan cenderahati majlis jamuan di sekolah, tak kiralah jamuan perpisahan ke jamuan kelas ke, jamuan akhir tahun ke, asalkan jamuanlah!

1. Penanda buku owl
Membaca jambatan ilmu. Tapi kalau kasi buku, mungkin tak akan dibuka, kalau dah akhir tahun. Apa kata hadiahkan sesuatu yang berkaitan buku, tapi bukan buku? Kita kasi penanda buku. Walaupun kemungkinan buku pelajaran tak dibuka tu tinggi, sekurang-kurangnya minat membaca ni tak terkubur.

Penanda Buku Owl

Penanda Buku Owl

Anak-anak masih boleh membaca apa jua jenis bahan bacaaan lain dan menanda muka akhir bacaanya, sebelum pergi bermain misalnya. Tidaklah berlipat-lipat kertas buku cerita mereka.

2. Beg zip bunga

beg zip motif floral

beg zip motif floral

Mungkin tahun perseolahan telah tamat tapi jangan dibuang merata lat-alat tulis. Walaupun mungkin akan dibeli baharu nanti, yang mana ada boleh dijadikan spare-part, alah, alat tulis hilang ni bukan perkara baru kat sekolah kan? Jadi pastikan barang-barang yang masih elok disimpan rapi. Jimat cermat!

3. Saputangan
Yang ni pemeriah suasana! Sebabnya, tuala berbentuk aiskrim dan muffin! Boleh menyelinap masuk dalam barang makanan ni!  Cumanya lebih
bagus kalau tidak dimakan begitu sahaja :)

doorgift tuala muffin

doorgift tuala muffin

Tuala Aiskrim potong

Tuala Aiskrim potong

4. Pen
Pergilah ceruk mana pun di bilik guru atau di sekolah secara amnya, pen ni tak pernah tak penting! Dari variasi pen, kami ada menawarkan dua jenis :)

doorgift pen gold

doorgift pen gold

doorgift pen kapsul

doorgift pen kapsul

Unik kan?

5.Senduk
Nak lagi rare? Untuk majlis guru-guru, boleh kasi senduk! Selain packaging menarik, memang berguna barang ni confirm tak buang punyalah!

doorgift senduk stainless steel

doorgift senduk stainless steel

Dah abis dah? Kalau nak lagi meh borak ngan kami meh :) Nak request apa boleh bagitau, yang mana boleh kami bantu, kami tolong :)

“Ingat Doorgift Unik, Ingat Reem Doorgift”

Web : www.reemdoorgift.com

FB    : www.facebook.com/reemrias

IG     : reemdoorgift

Whatsapp: www.wasap.my/60133043759/sekolah11

Doorgift Berguna 2017: Pouch dan beg yang beranak-pinak!

Soalan ikhlas, berapa banyak beg yang anda ada? Tak kira besar kecil lama baru branded murah konvensional unik autentik berkualiti pakai buang semuanya. Ada sampai 20 tak? Kalau ada, kita geng!

Bukan apa, beg ni nak yang besar untuk muat semua barang, yang kecik nk simpan item comel, yang baru kena ikut trend, yang lama berkualiti bagus, yang itu hadiah orang yang ini beli duit gaji pertama, haishhh, banyak pula kategorinya.

Nampak tak permainannya kat situ. Banyak mana pun beg, sebab ianya berguna, jadi orang suka kalau dapat, sayang nak buang, dan paling bagus kerap digunakan. Kira alah membeli menang memakai gitu.

Kali ini, Reem Doorgift nak share jenis-jenis  beg pelbagai guna yang kami ada tawarkan. Yang ni pastinya approved kalau nk kasi sebagai tanda mata kat mana-mana majlis keraian, majlis akikah, majlis kenduri kendara. Dijamin berbaloi-baloi!

1) Beg Zip Songket

beg alat tulis songket

beg zip songket

Beg jenis ni, bahagian songketnya ada lining sponge, gebu dan nampak cantik bergaya. Kalau tema majlis tradisional, ni kena masuk dalam wishlist!

2)Beg zip bunga

beg zip motif floral

beg zip bunga

Ha! Ni kalau cikgu-cikgu gembira bukan kepalang dapat hadiah ni. Buat simpan marker. Beg ni pun ada sponge lining juga. Jadi kalau nk letak barang-barang yang sensitive sikit, sesuai sangat ni!

2)Beg satin songket cerut

beg satin songket cerut

beg satin songket cerut

 

Yang ni item terlaris kami. Sebab:
1)boleh digunakan terus sebagai beg nak isi barang doorgift
2)kalau nk jadikan item ni sebagai doorgift terus pun boleh. Ada option bungkus siap dalam kotak mika.

4)Beg songket telur

beg songket telur

beg songket telur

Selain nak bungkus telur dalam ni, nanti-nanti boleh guna nak simpan syiling. Zaman sekarang, syiling ni penting! Sebab minyak naik sen-sen, bukan ringgit-ringgit setiap hari khamis!

Beg mana paling menarik pada pendapat anda?

Doorgift Kreatif 2017 :) Sudu + Garfu = Makan Time!

Bila kali terakhir anda belek berapa banyak set sudu garfu di dapur yang masih wujud bersama pasangannya?
Jawapan minoriti golongan mak-mak: Semuanya masih berpunya pasangan sedondonnya
Jawapan majoriti golongan mak-mak: Yang berpasang tu ada, tapi klu nak mencari tu belum tentu jumpa.

contoh set sudu garfu asas

contoh set sudu garfu asas

Kalau ikutkan, sesuatu yang kita tahu pasal kutleri ni ialah, lagi banyak, lagi bagus. Pasang tak pasang tu soal kedua, yang penting ada.

Walaupun kebanyakan masyarakat kita masih menggunakan tangan untuk makan, tapi sudu ni ada kepentingan tersendiri. Contoh situasi yang tak dapat nak elak:

1)Masa memasak: nak cedok gula, garam perasa. Kalau yang jenis letak sekali dalam balang, tentulah sudu saiz mini kalau saiz bekasnya kecil. Kalau besar saiz bekasnya, boleh guna yang saiz normal

2)Masa nak merasa makanan: Kalau besar saiz bekasnya, boleh guna yang saiz sudu normal. Selain nk mencedok, penting juga bila masa nak merasa makanan dari kuali yang tengah panas.

doorgift sudu garfu mini reemdoorgift

doorgift sudu garfu mini reemdoorgift

3) Masa menghidang: Haa, point ini sangat penting. Sebab? Kalau tak nak makanan cepat rosak, jangan disentuh makanan terus dengan tangan ! Pakai sudu ye anak-anak.

4)Masa makan pencuci mulut : makan guna tangan, mudah. Tapi jangan dilupakan, pencuci mulut lembut seperti pudding adalah lebih practikal jika guna sudu, betul tak? Kalau mat saleh, garfu kecil tu dipanggil dessert fork, sesuai nak guna bila nak makan dessert. Makan aiskrim (kalau jenis tub) pun mesti nak comel-comel je kan?

set sudu garfu makan, reemdoorgift

set sudu garfu makan, reemdoorgift

5)Masa makan makanan berkuah: yang ni penggemar mee dari merata tempat akan mengakui, selain chopstick, pakai garfulah pilihan yang sangat membantu.

Kalau yang jenis suka membuat kek, garfu guna untuk cek kek dah masak kat tengah kek pun bole kan? Sebab nak beli alat nak ukur doneness test mahal >.<

Berminat nak cari sudu garfu sebagai doorgift? Boleh pm  sini. Item kami boleh tempah siap packing tau.

Kayu dan nilai estetika dalam peralatan masakan

Dahulu, kalau kata rumah aku rumah batu, pasti orang kata, wah, kayanya kau. Kalau rumah kayu, emm, normallah, apa nak dihairankan. Tapi itu dulu, masa teknologi masih rendah dan eksploitasi bahan alami menjadi sumber utama dalam kehidupan seharian. Kalau sekarang, sebut je nak buat rumah kayu, fuh, banyak belanja tu, dah terbalik kali :)

 

Apa perkaitannya dengan topik harini ye? Panjang pula mukadimahnya :3

Senduk kayu ni zaman orang tua kita mungkin sesuatu yang normal dan kebiasaan, berevolusi di hari kemudiannya terganti dengan senduk plastik dan stainless steel yang lebih mudah didapati dan tahan lebih lama.

Namun begitu, kelebihan istimewa senduk kayu yang tak terlawan oleh besi pastinya pada keboleh tahan haba (kalis haba) dan ciri-ciri material penebat, jadi tak perlu perlindungan tambahan pada bahagian pemegang untuk menghalang pengaliran haba.

Berbanding senduk plastik pula, senduk kayu lebih tahan terhadap bahang panas, tidak seperti sifat plastik yang mudah cair pada ketinggian suhu tertentu. Dari sudut ekologinya, material ini lebih mudah terurai, lebih mesra alam gitu.
Di Reemdoorgift, kami menawarkan 2 jenis senduk kayu yang menpunya keunikan warna, ciri-ciri dan kekuatan tersendiri.

Senduk Kayu Putih

senduk kayu putih

senduk kayu putih

Kemurnian warna senduk yang terang sesuai menaikkan mood ceria. Ditambah pula dengan hiasan riben comel yang boleh di-customize mengikut pilihan pelanggan(mengikut tema warna pilihan) , cukup sesuai dijadikan doorgift sebagai kenang-kenangan untuk tetamu

Senduk Kayu Mixed/Campuran Warna

senduk kayu aren

senduk kayu aren

Jangan salah anggap, kayu ini bukan dicampuraduk dari lebihan kayu terbuang. Malah, ini adalah ciri istimewa yang terdapat pada kayu aren/ sugar palm dari Indonesia ini J kayu ini mempunyai lapisan warna campuran gelap dan cerah teradun secara alami. Dari segi kualiti, kayu ini mempunyai kualiti terbaik antara ketiga-tiga senduk yang kami tawarkan. Kata orang, jangan menilai pada rupa.

Amboi, melangit memuji, kalau senduk stainless steel tak bagus kah? Ehh, bukan begitu, setiap sesuatu pasti ada kelebihan bukan? Senduk stainless secara umumnya ada  ciri yang amat disenangi, tahan lasak dan tidak berkarat/berlumut. Nah, kan ada bagusnya juga  :)

Doorgift Birthday Surprise untuk anak-anak

Birthday party adalah antara keraian yang semakin biasa kita dengar. Kaum ibu terutamanya, sangat mengambil berat hal-hal begini. Almaklumlah, setahun sekali sahaja nak menyambutnya. Haruslah disimpan sebagai memori terindah untuk anak-anak yang kian meningkat dewasa. Nanti dah besar nanti belum tentu mak-mak boleh pilih tema dan peruntukan bajet. Sudah besar katanya.
Selain makanan, kek dan hiasan, doorgift juga dirasakan amat penting, sebagai tanda kenangan buat para tetamu. Kali ini, Reemdoorgift nak berkongsi contoh-contoh doorgift yang sesuai untuk anak-anak kecil (bawah 12 tahun)

1. Tuala muka
Anak-anak memang dalam zon aktif, jadinya kalau tuala ni ada banyak pun tiada masalah, selain berguna untuk keperluan sukan, tuala juga berguna disaat-saat kecemasan. Contohnya masa selesema. Kalau anak-anak kecil bawah lima tahun, ini option yang paling ekonomi J kalau dapat tisu, maka bertebaranlah satu kotak penuh tisu merata-rata jawabnya >.<

tuala muka dilipat menyerupai teddy bear

tuala muka dilipat menyerupai teddy bear

sumber: pinterest
contoh tuala muka yang telah digubah dalam bentuk teddy bear, comel kan?

tuala muka 12x24 inci

tuala muka 12×24 inci

tuala muka 12x12 inci

tuala muka 12×12 inci

Tuala muka, Reemdoorgift

2. Beg alat tulis
Yang ni tak salah lagi, mana-mana ibubapa pun tahu betapa besarnya hajat si anak-anak kecil untuk memiliki item ni. Terutama yang baru nak melangkah masuk ke alam persekolahan. Kalaulah boleh borong semua kat kedai tu, semua nak dibelinya T.T

beg alat tulis songket

beg alat tulis songket

beg zip motif floral

beg zip motif floral

Beg alat tulis songket & Beg zip corak floral, Reemdoorgift

Bekas pensel batik

Bekas pensel batik

Bekas pensel batik, Reemdoorgift

kotak songket panjang

doorgift kotak songket panjang

Kotak songket panjang,Reemdoorgift

3. Sikat
Kelakar bunyinya tapi percayalah, sepertimana getah rambut, sikat juga berperangai seperti chipsmore, kejap ada kejap takde.  Selain dari itu, anak-anak ni pasti lebih menghargai kepentingan kekemasan diri bila alatan perhiasan peribadi seperti ini diberikan sebegai hadiah. Sikat pulak comel-comel belaka. Kalau kena gayanya, memang boleh jadi harta karun disimpan baik dalam almari dan tak dibuang.

sikat kayu mini

sikat kayu mini

Sikat kayu mini, Reemdoorgift

sikat cermin

sikat cermin

Sikat cermin, Reemdoorgift

 

4.Ketip kuku
Bagi anak- anak yang sudah memahami arahan dan mampu mengurus kekemasan diri, ada baiknya ketip kuku diberkan kepada mereka. Tujuannya supaya mereka boleh berdikari dan rasa dah besar bila boleh potong kuku sendiri. Namun awas untuk kanak-kanak yang lebih kecil. Hadiah ini mungkin berbahaya kepada mereka (6 tahun ke bawah)

doorgift ketip kuku 3 in1

ketip kuku 3 in1

ketip kuku 3 in 1, Reemdoorgift

doorgift ketip kuku love

ketip kuku love

ketip kuku love, Reemdoorgift

doorgift ketip kuku haiwan

doorgift ketip kuku haiwan

ketip kuku ladybird, Reemdoorgift

 

doorgift ketip kuku kura-kura

ketip kuku kura-kura

ketip kuku kura-kura, Reemdoorgift

5. Bekas simpanan syiling
Menabung sememangnya amalan mulia. Jadi antara cara terbaik menyemai amalan ini adalah menggalakkan mereka menyimpan. Untuk permulaan, apa kata kita ajar mereka untuk menyimpan nilai yang lebih rendah terlebih dahulu, wang syiling contohnya. Walaupun sedikit nilainya, tapi percayalah dengan kesedaran sejak kecil ini, manfaatnya berpanjangan sehingga dewasa kelak.

beg telur songket

beg telur songket

Bekas songket telur,  boleh juga diguna pakai untuk menyimpan syiling.

Mungkin anda juga ada idea lain untuk dikongsikan? Berkongsi pendapat gitu :)

Doorgift yang cantik serta menarik lagi berguna: comel dan bermanfaat

Sapa pernah melaui situasi-situasi macam ni:
Situasi 1: Dekat LRT, masa balik kerja.
Pintu tren dibuka, maka masuklah menyerbu orang berpusu-pusu. Dalam padat-padat tu, dapatlah anda masuk juga. Tiba-tiba (Jengjengjeng), sebab banyak sangat bau campur-campur, anda pun rasa nak terbersin. Tahan punya tahan nak cari tisu/tuala nk cover, sekali
“…Achoooo…”
Alamak!! Korek-korek beg, aishh, masa nilah takde tisu. Nak lap, tapi tak selesa.
Maka berhuhulah sepanjang perjalanan sampai stesen berikutnya, kalau kritikal, turun jugak kena beli tisu ni, tak selesa.

Situasi 2:
Anda kat mall tengah jalan-jalan nak naik escalator/tangga, masa nak pegang side tepi tu, terasa basah melekit pulak, tengok atas, oh ada orang tengah makan benda manis. Ya rabbi tak selesanya melekit-lekit ni!

Situasi 3:
Dalam lif, tengah syok-syok scroll telefon, tiba-tiba ada bau kurang enak pulak, macam ade bom dengan silencer dilepaskan. Sumber, tak diketahui. Semerbaknya seluruh alam. Berpinar rasa. Kalau pegang hidung ni macam tak sopan, nak taknak kena cover juga hidung ni.

Apa persamaan tiga-tiga situasi ni?
HA! Kita perlukan sesuatu untuk menghilangkan/ mengurangkan ketidak selesaaan. Penting sebenarnya sediakan payung sebelum hujan ni.

Bayangkan, menghadapi situasi-situasi diatas tetapi dengan wujudnya tisu/kain lap/tuala kecil dalam radar yang boleh dicapai. Pasti anda berasa sangat lega bukan?

Makanya, percayalah, kalau anda hadiahkan saputangan kepada orang, walaupun nampak kecil (dan comel juga), ia sangat bermanfaat pada masa-masa genting.

Di Reemdoorgift kami menyediakan seleksi pelbagai jenis tuala kecil untuk anda. Variasi yang boleh dipilih terdapat dalam beberapa model.

Tuala Muffin

Tuala Muffin

Tuala Model Mufin 

small size-17

Tuala aiskrim potong

Model tuala aiskrim potong

 

Handkerchief

Handkerchief

Handkerchief

dan banyak lagi model yang lain di sini  http://reemdoorgift.com/product-category/tuala/

:)

Jenis-jenis doorgift yang bersesuaian dengan peribahasa melayu.

 

Jika dahulu, item utama yang menjadi pilihan, kini ramai bakal pengantin lebih terbuka untuk memilh item-item lain sebagai alternative untuk dijadikan tanda ingatan majlis bersejarah mereka.

1. Tak lekang dek panas, tak using dek hujan
Bunga telur pada zahirnya masih relevan terutama pada mereka yang menitik beratkan tradisi melayu. Namun begitu, bagi sesetengah pihak, penyediaannya yang remeh serta kos yang lebih tinggi membuatkan sebahagian orang melilih jalan lain.

Beg Telur Songket

Beg Telur Songket

Kotak Songket Bujur

Kotak Songket Bujur

Kotak Songket segi Empat

Kotak Songket Segi Empat

2. Kenyang perut suka hati
Item trending menggantikan bunga telur yang pernah menjadi trend satu ketika dahulu adalah dari jenis makanan. Selain mudah diperoleh, mudah disiapkan dan harga yang berpatutan, item ni semestinya menggembirakan tetamu yang kenyang dan gembira menerima tambahan kudapan usai pulang dari memeneuhi jemputan.

3. Intan jika terbenam dalam perlimpahan sekalipun tidak akan hilang cahayanya
Bagi mereka yang mementingkan memento pada hari bersejarah pula, mereka akan mencari produk-produk cantik dan comel buat tetamu, siap diukir atau disemat nama mereka buat kenang-kenangan. Apa yang penting, hari bermakna mereka bukan sahaja dirai oleh kaum kerabat malah jemputan yang hadir.

Kipas Batik

Kipas Batik

Senduk Kayu

Senduk Kayu

4. Alah membeli menang memakai
Lain pula kerenahnya  bagi sesetengah yang lain, yang mementingkan fungsi dan kelangsungan manfaat daripada pemberian mereka buat hadirin majlis mereka. Bukan apa, alang-alang nak kasi, baik beri yang betul-betul berguna :)

Alas Pinggan

Alas Pinggan

Pen Gold

Pen Gold

Jadi, yang mana satu, pilihan hati? Tepuk dada tanya selera :)

Tips Majlis Kahwin: Pengurusan masa dan bajet dalam perancangan majlis

Perkahwinan sederhana tapi meriah? Macam pernah dengar. Tema ni pernah jadi trend tatkala penyanyi tersohor negara, Dato’ Siti Nurhaliza mengumumkan perkahwinannya dengan Dato’ K suatu masa dahulu. Siapa yang tak teruja menantikan hari bersejarah mereka. Jelitawan, hartawan, jutawan pun masih memilih sederhana dalam majlisnya. Ternyata impak besar juga tema ni ye?

Sederhana ni sebenarnya boleh diaplikasi dalam kehidupan seharian, termasuk juga dalam merancang sesuatu majlis. Tapi boleh ke nak dapat kos yang sederhana ni kalau untuk majlis kahwin yang meriah? Tentunya boleh!  Kan Malaysia boleh, jadi kita pun mesti boleh!

Jadi bagaimana? Aspek penting untuk capai sederhana dalam bab bajet ni, adalah berpada-pada. Buat perancangan pada pace/kadar yang sesuai. Contohnya, nak kahwin lagi 6-3 bulan, dah boleh start cari barang2 doorgift, barang-hantaran dan sebagainya. Kalau lambat sangat, nanti peniaga tak nak ambil tempahan atau CAJ MAHAL! Kalau terkena caj mahal ni, boleh mengundang ketidakstabilan bajet.

Jadi bagaimana? Kami dari Reemdoorgift ada beberapa tips untuk dikongsikan :)

1. Rancang majlis sejak dari mula
Setelah dapat tarikh langsung majlis, cepat-cepat mulakan operasi mengenalpasti tema dan keperluan-keperluan majlis. Ini untuk memudahkan semua pihak. Benda-benda wajib seperti catering, tempat acara (dewan/rumah), persalinan, dan jemputan dah boleh list out.

2. Senaraikan aspek, bajet dan pembahagian tugas
Setelah kenalpasti aspek-aspek yang perlu diselesaikan, bincang mengenai bajet tertentu supaya tak over-budget. Jika perlu, bahagikan tugas sesama ahli keluarga supaya tak terkejar-kejar pengantin menguruskan semuanya. Diperingkat awal, kerja-kerja tinjauan(survey) ni amat perlu, sekurang-kurangnya untuk tahu anggaran harga semasa. Mungkin bajet yang kawan kita pernah dapat 2 tahun lepas tak lagi sesuai pada masa ini atau mungkin harga yang sedara kita dapat tu harga promosi.
(tips: masa ni juga boleh survey untuk promosi-promosi yang berlangsung/ bakal berlangsung, boleh follow dan seefirst page kat facebook juga supaya tak terlepas info-info terkini :)

3. Tempahan
Setelah selesai survey, bincangkan semula bajet dan peruntukan. Kalau boleh jimat (tempahan semasa promosi/ tempahan awal), boleh cepat-cepat sahkan tempahan. Selalunya tempahan lambat ni cajnya lebih mahal (sebab dah tiada orang nak terima,tempahan, jadinya kurang pilihan). Setelah berpuas hati, bolehlah buat tempahan. Selalunya tempahan ni perlu dahulukan deposit. Jadi bersedia kalau kena bayar deposit ye, sebab deposit menunjukkan komitment dan keseriusan kita menempah dengan peniaga.

3. Pastikan Follow Up
Selang beberapa bulan dari tarikh majlis, dapatkan update dari pihak yang telah kita buat tempahan. Pastikan mereka maklum bahawa majlis dah dekat dan tiada isu overbooked atau tak boleh buat. Kalau ada masalah sebegini, sekurang-kurangnya kita masih ada masa untuk cari pelan tindakan kecemasan.

4. Pastikan semua yang telah dirancang berjalan baik sebelum majlis.
Semingu sebelum majlis, pastikan barang-barang dah dalam proses nak disiapkan. Bukan lagi fasa survey-survey harga ye. Kalau ada tambahan sikit-sikit tu biasa, tapi diharapkan janganlah terlepas pandang benda-benda besar.

Zaman sekarang ni, kalau rasa malas nak fikir secara detail, boleh upah wedding planner. Kalau rasa terbeban, boleh cari template perancangan perkahwinan. Ada yang dalam bentuk apps, ada yang dalam bentuk senarai, template dan macam-macam lagi. Kalau yang ni percuma kat internet pun banyak.

a3
sumber:  https://bridebook.co.uk/
a3a
sumber: https://www.magnetstreet.com/wedding-planning-checklist

Pilihlah ikut kesesuaian dan adaptasillah sebaik-baiknya ye. Akhir kalam,berpada-padalah dalam berbelanja untuk majlis anda. Betul, majlis ni sekali seumur hidup, tapi pastikan perrbelanjaannya sesuai dengan kemampuan anda. Ukur baju di badan sendiri bak kata pepatah melayu :)

Bunga Telur: Tradisi Tersirat

Kebiasaan memberi telur pada zaman dahulu amat sinonim dengan masyarakat melayu suatu ketika dahulu. Namun begitu tradisi ini nampak gayanya semakin pudar dalam generasi kini. Boleh jadi kos dan penyediaannya sedikit remeh dan memerlukan ketelitian (dan kelembutan juga).

Menurut beberapa sumber internet, tradisi ini disulam maksud tersirat. Persuratannya, telur ada simbolik kepada kesuburan. Dalam konteks ini, ia merupakan perlambangan hajat pasangan terhadap tetamu agar mendoakan rezeki cahaya mata sebagai penambah seri dalam kehidupan berumah tangga.

Ada benarnya juga, sebab ayam bertelur sekali banyak, boleh jadi pengharapan rezeki yang bertambah (ini sekadar pandangan, jangan diambil terus percaya >.<)

Jika dahulu, pemberian ini biasa diberikan di majlis dalam pelbagai bekas pakai buang (kertas, plastik pembalut), kini pelbagai cara pembungkusan tersedia, termasuk pembungkusan yang boleh diguna semula.

Menghargai tradisi lama yang bermakna ini, kami di Reemdorgift menyediakan beberapa pilihan gaya klasik sebagai bekas untuk cenderahati ini.

Variasi kotak songket yang pelbagai yang kami tawarkan mungkin sahaja sesuai dengan gaya, malah bajet anda :)

Pilihan kotak empat segi, bulat dan bujur menjadi produk ikonik kami bagi mereka yang mementingkan sentuhan penuh gaya tanpa menipiskan dompet :)